مديريت و ضرورت برنامه‌ريزي فرهنگي در جوامع بشري

4 مرداد 1389 ساعت 14:47


چاپ نخست كتاب «مديريت و برنامه‌ريزي فرهنگي» كاري از گروه پژوهش‌هاي فرهنگي و اجتماعي، زير نظر دكتر سيدرضا صالحي اميري از سوي موسسه انتشاراتي كميل منتشر و روانه بازار نشر شد.
به گزارش هنرنيوز به نقل از ايبنا، اين اثر كه در قالب مجموعه مقالات تهيه شده است، مديريت و ضرورت برنامه‌ريزي فرهنگي را در سه مقوله نقد و بررسي مي‌كند.
برنامه‌ريزي فرهنگي، تنظيم روندي از پيش طراحي شده در رسيدن به اهداف مشخص و زمان‌بندي شده است. آنچه لزوم برنامه‌ريزي فرهنگي را ضروري مي‌سازد، بهبود كمي و كيفي محصولات فرهنگي يا به اصطلاح، ساختارهاي فرهنگ‌سازي جامعه و اصلاح ساختار جامعه است.
به طور معمول، برنامه‌ريزي براساس اين فرض پذيرفته شده انجام مي‌گيرد كه امكانات و منابع محدودند و بهره‌گيري توام با روزمرگي از منابع محدود، صدمات جبران‌ناپذيري به بار خواهد آورد. امروزه مديريت و برنامه‌ريزي فرهنگي در تمام علوم انساني و اجتماعي، امري غير قابل انكار تلقي مي‌شوند و در عمل شاخصي براي تفكيك كشورهاي پيشرفته از غير پيشرفته‌اند.
به اعتقاد نويسنده اين اثر، ضرورت برنامه‌ريزي فرهنگي را بايد در سه مقوله جست‌وجو كرد؛ از يك سو پيچيدگي جوامع جديد و فرايند رو به گسترش جهاني‌شدن، توجه به مديريت را در تمام عرصه‌هاي ضروري و حتي الزامي كرده است و از سوي ديگر در جهان رقابتي كنوني، كشورهايي كه براي فرهنگ خود هدف و برنامه‌اي نداشته باشند، توسط فرهنگ‌هاي ديگر كنار گذاشته خواهند شد و در نهايت در كشورهايي كه داراي پشتوانه فرهنگي قوي‌اند و در دوره‌هايي، فعاليت‌هاي گسترده فرهنگي داشتند و داراي ميراث فرهنگي عظيمي بوده‌اند، اهميت مديريت فرهنگي چند برابر مي‌شود. از همين روست كه ضرورت برنامه‌ريزي فرهنگي به‌ويژه براي جوامع در حال توسعه برجسته‌تر مي‌شود.
اين كتاب براي تبيين معناي اصطلاح مديريت فرهنگي، پيشنهاد مي‌كند كه ابتدا مفهوم مديريت تعريف شود. در خلاصه‌ترين تعريف مي‌توان گفت كه «مديريت عبارت است از هنر و علم انجام كارها از طريق ديگران». مديريت وظيفه بسيار پيچيده‌اي است كه مستلزم مسوليت‌پذيري افراد در پنج حوزه برنامه‌ريزي، سازماندهي، كارگزيني، سرپرستي و اعمال كنترل است. توجه به مفهوم مديريت، آشكار مي‌سازد كه با انتقال بار معنايي فرهنگ به مديريت، مديريت بر مقوله گسترده‌اي همچون فرهنگ، به علم و هنر مضاعفي نياز دارد. دستيابي به بستر فرهنگي مناسب براي رشد و توسعه، به يكپارچگي فرهنگي در جامعه و در نهايت بستري آماده توسعه، لزوم مديريت فرهنگي جامعه را مطرح مي‌كند و براي اثربخشي مديريت فرهنگي در هر جامعه، سامان دادن به تعارضات فرهنگي و اجتماعي در اولويت فعاليت مديران فرهنگي قرار دارد.
اصطلاح مديريت فرهنگي جامعه، اگرچه بسيار فراتر از مديريت فرهنگي در سازمان‌ها و بخش‌هاي فرهنگي به عنوان زيرمجموعه‌هاي جامعه است، اما براي اجرا و كاربرد، تفاوت ماهوي چنداني ندارند. مديريت بر هيچ حوزه‌اي چه در سطح كلان(جامعه) باشد و چه در سطح خرد(سازمان) بدون برنامه‌ريزي و سازماندهي ممكن نيست. مديريت فرهنگي از آن‌رو حائز اهميت است كه فرهنگ در زندگي افراد جامعه و ايجاد هويت ملي، نوآوري، كارآفريني، سرمايه، فناوري و ... اهميت بسيار دارد. تمامي موراد برشمرده زماني به ظهور خواهند رسيد كه در باورها و ارزش‌هاي جامعه ريشه و حضور داشته باشند.
از آنجا كه هدف‌گذاري و برنامه‌ريزي، ضرورت مديريت محسوب مي‌شوند، تحقق اين دو بدون شناخت وضعيت موجود ـ كه مبتني بر گذشته است ـ امكان‌پذير نيست. مديريت فرهنگي با اتكاء به ارزش‌هاي جامعه، بايد در پي اعتلاي فرهنگ باشد و شرايطي را فراهم كند كه اهداف مورد نظر به گونه‌اي مطلوب حاصل شود، چرا كه دستيابي به اهداف مطلوب فرهنگي، تاثير قابل توجهي بر ديگر فعاليت‌ها خواهد داشت. همچنين براي مديريت بهينه در هر حوزه‌اي، لازم است سياست‌هاي متناسب با آن حوزه اتخاذ شوند و مسير را براي رسيدن از وضعيت موجود به وضعيت مطلوب هموار سازند.
كتاب حاضر، 14 مقاله درباره مديريت و برنامه‌ريزي فرهنگي را دربر دارد.
چاپ نخست كتاب «مديريت و برنامه‌ريزي فرهنگي» در شمارگان 1200 نسخه،410 صفحه و بهاي 70000 ريال راهي بازار نشر شده است.


کد خبر: 13919

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccooqs.2bq1s8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com