رییس جامعه تورگردانان ایران:
عدم تعریف ردیف بودجه مشخص سبب تخریب گردشگری میشود
28 ارديبهشت 1392 ساعت 12:00
رییس جامعه تورگردانان ایران گفت: توسعه گردشگری نیازمند تبلیغات نمایشگاهی است و باید ردیف بودجه برای آن تعریف شود.
با ابراهیم پور فرج رییس جامعه تورگردانان ایران درباره وضعیت گردشگری به گفت و گو نشستیم.
وضعیت هتلهای ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
زمانی که بخش دولت و خصوصی درست نقش خود را ایفا کنند، نتیجه مثبت میشود. اما به جرأت می توان گفت کیفیت هتلها با شرایط کنونی درست نمیشود. عرضه و تقاضا هست اما در پایتخت چند هتل ۵ ستاره داریم؟ استقلال ۳ ستاره، لاله ۵/۲ ستاره، هتل آزادی تازه بازسازی شده، اسپیناس ۵ ستاره هم اصلاً توریست پذیر نیست. این وضعیت هتلهای ۵ ستارهی یک پایتخت است!؟
اصفهان یک هتل پنچ ستاره خوب دارد که هرچه بگوید آژانسدار مجبور است بگوید چشم چون انتخاب دوم وجود ندارد که آژانسدار خواهان ارتقای کیفیت باشد. و عملاً در این حوزه رقابتی نیست. باید در یک شهر بزرگ ۳۰-۴۰ هتل ۴ و ۵ ستاره باکیفیت باشد که شما قدرت انتخاب داشته باشید. آنوقت هتلدار از آژانسدار میخواهد که گروههایش را به آنجا ببرد.
چطور در ترکیه هتلداران سود میبرند. در آنتالیا ۱۰۰۰ دستگاه هتل ۵، ۴ و ۳ ستاره وجود دارد که همگی سود میبرند کیفیت خدماتشان هم عالی است. صبحانه، نوشیدنی نهار، شام و آرایشگاه با ۶۰-۷۰ دلار یک سفر ۵۰۰هزار، امیلیون، امیلیون و۲۰۰هزار تومانی برای یک هفته با پول هواپیما، هتل، صبحانه، نهار و شام.
چرا در ترکیه این کار امکانپذیر است؟
برای اینکه رقابت وجود دارد. بنابراین کیفیت را بالا میبرند و عالی سرویس میدهند. برای اینکه ترکیه خواست و ساخت. در حال حاضر هم زیر ساختهایش آماده است. بخش دولتی ساخت بخش خصوصی بهرهبرداری کرد و گردشگری به سود رسید. حالا دیگر خود بخش خصوصی هتل میسازد.
آیا این بدان معنا نیست که بخش دولتی از متخصصین و آژانسداران و اساتید دانشگاه برای تدوین برنامههای گردشگری بهره نمی گیرد؟
زمانی که بودجهبندی میشوند بودجه کارمند و هزینه سازمانی باید جدا شود. معاونت احیا و حفاظت آثار یک ردیف بودجه دارد، معاونت گردشگری یک ردیف، معاونت سرمایه گذاری و معاونت اداری و... اما وقتی کیلویی پول گرفتی یا کار را درست انجام نمیدهی یا کار دیگر انجام میدهی.
توسعه گردشگری نیازمند تبلیغات نمایشگاهی است و باید ردیف بودجه برای آن تعریف شود. اگر فرضاً قرار است ۲۰ میلیارد هزینه صرف معرفی ایران در نمایشگاهها شود حق ندارند این پول را جای دیگر خرج کنند. ردیف بودجه برای نمایشگاهها در سازمان تعریف نشده است. به هر کدام بگویی میگویند من پول ندارم باید از یکی دیگر بگیرم.
پس تغییر مدیریت، عدم تعریف ردیف بودجه مشخص سبب تخریب گردشگری میشود. وقتی دولت اعلام میکند خواهان ورود ۵/۷ میلیون گردشگر در سال ۹۱ است آیا باید عملکرد اینگونه باشد؟!
کدام کار شما نسبت به کار گذشته بهتر بوده است؟ نمایشگاه بیشتری رفتید؟ به موقع حاضر شدید؟ جای خوبی گرفتید؟ مشکلات بسیار است.
مشکلات آژانسهای طبیعتگردی با یک سازمان مثل محیطزیست چیست؟
گردشگری یک صنعت فرابخشی است. وزارت کشور، نیروی انتظامی، محیط زیست، گمرک و...در آن دخالت دارند. اصلاً اندیشه ابتدایی تشکیل سازمان گردشگری این بود که این سازمان صاحب قدرت باشد، رییس آن معاون رییس جمهور باشد تا تمام مشکلات در هیأت دولت مطرح و حل شود. این سازمان باید تمام ذی نفعان را جمع کند و بخواهد که آنها کارشان را به نحو احسن انجام دهند و اگر انجام ندادند آنها را موظف کند.
یعنی شما قائل به قدرتی ما فوق سایر وزارتخانهها برای سازمان میراث فرهنگی هستید؟
اصلاً برای چه سازمان میراث فرهنگی تشکیل شد قبلاً حضورش در وزارت ارشاد که بهتر بود. ریس سازمان معاون رییس جمهور شد و در هیأت دولت حضور یافت تا در گردشگری و میراث فرهنگی تأثیرگذار باشد. در غیر این صورت فرقش با آن زمان که معاون یک وزارت خانه بود و در هیأت دولت حضور نداشت چیست؟
فکر می کنید علت این تفکیک چه بود؟
رییس سازمان میراث فرهنگی اکنون مستقیم میتواند با رییس جمهور صحبت و درخواست کند با سایر نهادهای مرتبط با گردشگری به صورت فرابخشی برخورد شود و اصلاح قوانین و همکاری بیشتر صورت گیرد.
محیط زیست وظیفهاش همکاری با گردشگری است. اگر هم قرار نیست این کار را انجام دهد نباید من آژانسدار و تورگردان را عذاب دهد. باید در هیأت دولت مطرح کند و پس از تأیید آن ، رییس میراث بخشنامه کند که آژانسدار از فردا در این مناطق طبیعی حق حضور ندارد. نه اینکه محیطزیست یک حرف بزند، سازمان یک حرف دیگر. آژانس هم راه خودش را برود. مسوولان گردشگری گرفتار جلسات هستند و گردشگری سرگردان هزاران تصمیم.
حفظ بازار پایدار منوط به همکاری دولت و بخش خصوصی است. به نظر شما این میسر است؟
بله، من آژانسدار باید در ایران کارم را خوب انجام بدهم باید کیفیت تعهدم را ارتقا ببخشم اما به شرطی که شما هم به عنوان دولت تسریع قانون کنی و بدانی گردشگر هم دارای حق و حقوقی است.
در این بین نقش مردم چیست؟
شما باورتان نمیشود ایرانیان چقدر انسانهای خوبی هستند. من به سراسر دنیا سفر کردهام با قاطعیت میگویم مردم ما بسیار خوبند. چندی قبل یک گروه ۱۴ نفره خانمهای آمریکایی خاطرهای را نگاشته بودند که پسر بچهای ۹ ساله در یزد نان داغ را به اینها تعارف میکند .آنها تعجب میشوند که راهنما توضیح میدهد از آن بردارند . آنها هر کدام تکهای از نان را برمیدارند و نان تمام میشود. پسر بچه به راهنما میگوید از آنها بخواه یک دقیقه بیاستند من الان بازمیگردم و بار دوم او با ۳-۴ تا نان داغ میآید. این گروه در مصاحبهشان در آمریکا میگویند این کار نشان از فرهنگ یک کشور دارد. در هیچ کجای دنیا بچه ۹ ساله پولش را نمیدهد نان بگیرد و به مردمی که نمیشناسد بدهد. حالا به نظر شما آن پسربچهی یزدی در گردشگری ایران تاثیرگذار است یا مسوولان؟! مردم برخورد خیلی خوبی دارند، مسوولین باید امکانات بدهند و کار کنند.
کد خبر: 58235
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccpiqp.2bq418laa2.html