جوابیه میراث فرهنگی به تخریب تپه تل خسرو یاسوج

14 آذر 1394 ساعت 1:34

پس از انتشار خبری مبنی بر "آیا با اجازه اداره کل میراث استان کهگیلویه و بویراحمد؛بخشی از تپه "تل خسرو" در یاسوج بکلی با خاک یکسان شد؟" و بازنشر آن در پایگاه خبری بویر نیوز با عنوان "تخریب بخشی از تپه “تل خسرو” یاسوج (+تصاویر)"روابط عمومی میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویر احمد جوابیه ای را منتشر کرد.


به گزارش هنرنیوز؛ در حالی روابط عمومی میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویر احمد اقدام به انتشار جوابیه نسبت به خبر منتشر شده کرده است که مرجع اصلی این خبر هنرنیوز بوده (۴ آذر۹۴/ چهارشنبه ) و پایگاه خبری بویر نیوز صرفاً به بازنشر آن خبر در پایگاه خبری خود با ذکر منبع (۵ آذر۹۴/ پنج شنبه ) اقدام کرده است!

هنرنیوز ضمن انتشار این جوابیه، اعلام می دارد در صورت تمایل برای پاسخگویی کلیه کارشناسان و متخصصان ذی ربط در این حوزه می توانند اظهارات خود را در قالب گفت و گو یا یادداشت از طریق هنرنیوز در باره این تپه مهم منتشر کنند.


در متن جوابیه ارسالی به بویر نیوز آمده است:
مدیر محترم سایت وزین و پرمخاطب بویر نیوز
با سلام و احترام
عطف به درج گزارشی در خصوص تخریب بخشی از تپه تاریخی تل خسرو یاسوج در مورخ ۵ آذرماه ۱۳۹۴ در آن سایت ، نکاتی در پاسخ به این موضوع جهت تنویر افکار عمومی اعلام میگردد .

همانطورکه در ابتدای گزارش آمده تپه تل خسرو مهمترین استقرار برجای مانده در دشت یاسوج میباشد که به گواه مدارک و شواهد باستان شناسی حداقل از ۵ هزار سال قبل تا دوران معاصر دارای شواهد استقراری در آن می باشد . این تپه در دهه ۸۰ خورشیدی مورد لایه نگاری باستان شناسی قرار گرفت و با تعیین عرصه ای که برای آن انجام گرفت ، خود تپه به عنوان عرصه اصلی و زمین های اطراف به عنوان حریم تعیین و اجازه کشت به کشاورزان اطراف تپه نیز داده شد .

روستای فعلی تل خسرو دراواخر دوره قاجار و اوایل حکومت پهلوی اول با استفاده از مصالح سنگ و خشت به صورت پراکنده در سطح زمین های کشاورزی اطراف تپه احداث شده بود و به نوعی مرکزیت داشت . با شروع بحث استانی شدن و مرکزیت یافتن یاسوج به عنوان پایتخت استان جدید ، از سال ۱۳۴۲ مرکزیت از تل خسرو برداشته شد و این روستا کم کم فراموش و بناهای سنگ و خشتی آن توسط اهالی تخریب گردید و با زمین های کشاورزی هم سطح گردید .

بخشی از این خانه ها در محل فعلی بودند که مالک در سالهای قبل اقدام به تخریب آن نمود و بخشهایی را با زمین همسطح و بخشی از سنگ ها و خشت های موجود را که امکان حمل آن برایش هموار نبود در محل فعلی برجای نهاد و به مرور با جمع آوری سنگ های موجود در محل و همچنین با پاک کردن کانال کشاورزی اطراف زمین و دپوی مجدد خاک حاصل از پاک کردن این کانال در محل سنگ ها ، کم کم برجستگی کوچک دست سازی به شعاع حدود ۱۰ متر و به ضخامت ۳۰تا ۵۰ سانتی متر تشکیل گردید .همانگونه در بالا اشاره شد تپه باستانی تل خسرو دارای سابقه چندین هزار ساله بوده و بزرگتر از حدفعلی بوده که به دلیل کشت و زرع در زمین های اطراف لایه های هم سطح با تپه باستانی کاملا تسطیح و ازبین رفته است و این بخش که برداشته شد تنها دست ساخته دوران پهلوی اول و دوم بود .

قطعا لایه های هم دوره با تپه اصلی به دلیل فرسایش و آبرفت های سالیانه اکنون در زیردشت باقی و در صورت کاوش و یا گمانه زنی این لایه ها که در داخل زمین های کشاورزی قرار دارند، نمایان خواهند شد .

به همین دلیل کارشناس وقت تعیین حریم تپه موضوع را دیده و این بخش از زمین های اطراف را در حریم تپه آورده است . از آنجا که این برجستگی کوچک متعلق به دوره پهلوی بوده و مطابق ضوابط تعیین عرصه و حریم کشاورزی در این بخش مجاز بوده است ، کشاورزان اطراف اقدام به برداشت این برجستگی دست ساز کوچک در زمین خود نمودنده و سنگ ها و خاک آن را در سطح زمین خود پراکنش نمودند . در خاک پخش شده در زمین نیز همه گونه زباله های انسانی جدید از تکه های قوطی های فلزی کنسرو تا تکه های پارچه و.. به راحتی قابل مشاهده است که این خود بار دیگر بر تاریخی نبودن خاک دپو شده در این محل تاکید دارد .

گزارشگر محترم به اشتباه و یا به هر دلیل دیگر در عکس شماره ۲ اقدام به عکاسی از بخشی از تپه نموده اند که دنباله تاریخی تپه بوده و آن را تخریب شده یاد کرده اند که این امر خلاف واقع بوده و بخش عکاسی شده فعلی کاملاً سالم و پابرجا می باشد.

اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان ضمن تشکر از توجه و حساسیت ویژه آن سایت خبری در خصوص حفظ و نگهداری آثار تاریخی استان ذکر این نکته را نیز متذکر می شود که این اداره کل بنا به شرح وظایف خود حفظ و نگهداری از آثار تاریخی این سرزمین را وظیفه ذاتی خود می داند و در این راه از هیچ کوششی دریغ ننموده است و ان شاء الله با یاری و کمک سایر دوستان و علاقه مندان فرهنگ و تاریخ ایران زمین ، این یادگاران ارزشمند و شناسنامه گذشتگانمان را به نسل های آینده منتقل خواهد نمود .
ان شاء الله

روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد


کد خبر: 85785

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccpmq4.2bqp48laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com