به بهانه پخش سریال «یه تیکه زمین»؛

روایتی از فاصله فرهنگی و اجتماعی نسل گذشته و امروز

25 آذر 1391 ساعت 14:48

سریال «یه تیکه زمین» تلاش می کند فاصله فرهنگی و اجتماعی بین نسل گذشته و امروز را به مخاطب نشان دهد و بگویید که آدمهای امروز برخلاف گذشته ها تنها باید به جنگ با نابرابری ها و تلخی های زندگی بروند.


این شبها شبکه دوم سیما میزبان مجموعه تلویزیونی مناسبتی «یه تیکه زمین» به کارگردانی «مهدی کرم پور» و به تهیه کنندگی «محمد علی اسلامی» است. داستان این سریال به زندگی حاج‌حیدر از نانواهای قدیمی تهران می پردازد که هنوز نان سنگک را در ترازو وزن می‌کند و بعد به دست مردم می‌دهد. او مورد احترام مردم است و همه از او و خانواده‌اش به نیکی نام می‌برند. او در روستایی نزدیک تهران که زادگاهش است، یک تکه زمین دارد. روستاییان فروش محصولات سالانه را به او و خانواده‌‌اش سپرده‌اند. نظم این چرخه از روزی تغییر می‌کند که حاج‌حیدر نانوایی را به دلیل تخلف تعطیل می‌کند و این شروع ماجراست و ادامه داستان که به مرور مخاطب با اعضای تک تک خانواده حاج حیدر آشنا می شود.
محمد علی اسلامی سريال‌های «زير تيغ» ، «مثل هيچ كس»،« فرات» را در کارنامه به عنوان تهیه کننده دارد و مجموعه تلویزیونی «یه تیکه زمین» نیز تلاش این نویسنده همراه با «علی اکبر محلوجیان» در راستای سریال های قبلی است. علی اكبر محلوجيان از سريال «پدرسالار» گرفته تا «مثل هيچ‌كس» و «زيرتيغ» و «فرات»را در کارنامه هنری خود به عنوان نویسنده دارد و سریال « «یه تیکه زمین» دغدغه این نویسنده را در خصوص تقابل بین سنتی بودن در جامعه ایران و مدرن بودن را نشان می دهد.
این سریال به دغدغه پدرسالاری قشری از مردم می پردازد که دوست دارند شرایطی را برای كانون گرم خانواده و فرزندان نسل امروز فراهم کنند و نگاه پدر سالرانه خود را همچنان داشته باشند. غافل از آن که امروز دیگر مانند گذشته نمی توان انتظار داشت که فرزندان همراه با پدر خود زندگی کنند و حرف ، حرف پدر باشد. در سریال یه تیکه زمین «حاج حيدر» با بازی «داریوش ارجمند» نماینده این گونه پدرانی است که همه تلاش خود را به کار می بندد تا فرزندان خود را با آبرو بزرگ کند وهیچ اتفاق ناگواری برای آنها به وجود نیاید.اما فرزندان او به خاطر این که دیگر زمانه عوض شده و مناسبات اجتماعی و خانوادگی مانند گذشته ها نیست ، تا حدودی از سخنان پدرشان تخطی کرده و دست به کارهایی می زنند که به نوعی باعث تقابل بین پدر وفرزندان می شود. حالا دیگر امروز حاج حيدر پا به سن گذاشته ومعتقد به یک سری اصول در زندگی اجتماعی و خانوادگی با باید نگران زیر پا گذاشتن یک سری ملاخظات خانوادگی توسط فرزندان اش باشد . در این سریال حاج حیدر و خواهراش با بازی «رویا تیموریان» که متعلق به نسل گذشته اند به جای اینکه الگویی برای نسل امروزقرار گیرند باید مدام نگران ودلواپس فرزندان خویش اشند که مبادا اعتبار و حرمت آنها را دز بین مردم از بین نبرند. هر پچند نمی توان منکر این نکته مهم شد که دیگر امروز الگوی نسل امروز عوض شده و دوست دارد به جای سنت گرا بودن به سمت اگوهای نو وجدید باشد. چرا که نسل امروز به تعابير جديدی از روابط انسانی و خانوادگی رسیده وبیشتر از آنکه اهلب مدارا باشد دوست دارد خوداش را مدعی در همه چیز حتی راهنما و راهبر بودن بداند. از طرفی زمانی تفاوت های بین نسل گذشته و امروز مشخص می شود که بدانیم در جامعه امروز ما پدر ، مادر ، دختران وپسران يک خانواده‌ بنا به شرايط كاری ، تحصيلی و مالی مجبورند هر كدام در در خانه ، آپارتمان و حتی شهری دیگر زندگی كنند،و در چنین شرایطی که که فاصله ها ایجاد شده ، نمی توان انتظار داشت که روابط به شكل سنتی باقی بماند. چون دیدار ساده همه اعضای یک خانواده به همان دلایلی که گفته شد، روزانه اتفاق نمی افتد وبه همین دلیل مشکلات یکی پس از دیگریب روی همدیگر تلنبار شده و باعث جدایی بیشتر اعضای یک خانواده به لحاظ روحی و روانی می شود. ازسویی دیگر زندگی در امروز که بیشت وابسته به فرد شده مانع از آن می شود که زندگی به شیوه گذشته و پدر سالارانه ادامه داشته باشد. چرا که پدر برخلاف گذشته که هر روز و شب برای اعمال و رفتار اعضای خانواده خود به خصوص فرزندان نظارت کافی داشت واز نزدیک آنها را می توانست کنترل کند امروز به دلایل مختلف که یکی از آنها کوچک شدن خانواده ها و همچنین تبدیل خانه ها از حیاط دار به آپارتمانی و در نتیجه انفرادی زندگی کردن افراد در جوامع شهری شده ، نمی تواند مدام به فرزندان خویش نظارت داشته باشد و به همین دلیل سنت در جامعه امروز ایران نمی تواند در برابر مدرنیته دوام بیاورد.سریال «یه تیکه زمین» هم تلاش می کند این فاصله فرهنگی بین نسل گذشته و امروز را به مخاطب نشان دهد و بگویید که آدمهای امروز برخلاف گذشته ها تنها باید به جنگ با نابرابری ها ، غم ها وتلخی های زندگی بروند.


کد خبر: 50945

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccpoqp.2bqx08laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com