موضع وزارت ارشاد در قبال حج/ممنوعیت حضور ۱۰۰ ناشر متخلف در نمایشگاه
23 فروردين 1395 ساعت 16:49
حسین نوشآبادی در مقام سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست رسانهای خود در سال ۹۵، به پرسشهای خبرنگاران درباره برگزاری حج تمتع، نمایشگاه کتاب، تبلیغ فیلمهای سینمایی در شبکههای ماهوارهای، وضعیت موزه هنرهای معاصر و ... پاسخ داد.
به گزارش هنرنیوز؛ نوشآبادی در ابتدای نشست دوشنبه - ۲۳ فروردین ماه - که در تالار اجتماعات شورای فرهنگ عمومی کشور برگزار شد، ضمن تشریح فعالیتها و اولویتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال جدید با محوریت شعار «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» به ارائه توضیحاتی در این زمینه پرداخت و گفت: امسال طبق سنوات گذشته که نامی را برای محوریت و فعالیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب میکنیم، شعار سال «گفتمانسازی و فرهنگسازی اقتصاد مقاومتی» در دستور کار ما قرار گرفته است که طی آن حمایت از فعالیتهای فرهنگی - هنری در تمام حوزهها از جمله موسیقی، تئاتر، سینما و هنرهای تجسمی در زمره مهمترین رویکردها و اولویتهای ما قرار گرفته است.
به گفته وی بلافاصله پس از ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، این وزارتخانه سیاستها و اهداف متناسب با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را تدوین و به نهادهای زیرمجموعه خود در سراسر کشور ابلاغ کرده است. جلوگیری از اقدامات فسادزا، تقویت فرهنگ جهادی در ایجاد ارزش افزوده، تقویت بهرهوری و کارآفرینی و سرمایه گذاری، از جمله سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری است که در حوزه فرهنگ و هنر تبیین شده است.
سخنگوی وزارت ارشاد با اشاره به تصویب پیشنهادهای مشترک این وزارتخانه و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور در جلسه تیرماه سال ۹۳ شورای اقتصاد، گفت: شفافسازی و توزیع منابع به صورت عادلانه، تدوین و اصلاح و بازنگری در برخی قوانین در بخش فرهنگ و هنر، تقویت فرهنگ جهادی و تولید ثروت و بهرهوری و کارآفرینی و سرمایهگذاری با استفاده از فرهنگ و هنر از جمله موارد زیرمجموعه سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که در این شورا به تصویب رسیده است.
معاون حقوقی پارلمانی و امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نامگذاری سال ۹۵ از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان سال گفتمانسازی و فرهنگ اقتصاد مقاومتی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این وزارتخانه از همه امکانات و ظرفیتهای در اختیار خود برای فرهنگسازی در این مقوله استفاده خواهد کرد.
وی افزود: سال گذشته طبق صحبتها و دستور جناب آقای جنتی سال «تئاتر» نامگذاری شده بود که خوشبختانه آثار و پیامدهای خوبی را برای حوزه تئاتر دربرداشت. ما در سال گذشته طی تلاشها و فعالیتهای خوبی که انجام گرفت، توانستیم بودجه سال ۹۵ تئاتر را افزایش داده و کاری کنیم که بودجه در حوزه تئاتر به مراتب بیشتر از سالهای گذشته باشد و اتفاقا این همان حرکتی بود که ناظر بر بحث نامگذاری سال ۹۴ به نام تئاتر بود. ما در سال گذشته شاهد تحقق دستاورد همان شعار از جمله بازسازی بسیاری از سالنها در استانها و برگزاری جشنواره تئاتر مناطق بودیم که برای ما دستاورد قابل توجهی محسوب میشود؛ البته این درست است که ما در حوزه بازسازی تئاتر شهر و اماکنی چون اداره تئاتر نتوانستیم به توفیق کاملی دست پیدا کنیم و بر این باوریم که همه چیز گل و بلبل نیست، اما تردیدی نداریم که در این راه تلاشهای خوبی صورت گرفته که باید در سال ۹۵ ادامه پیدا کند تا ما شاهد ظهور و حضور فعالیتهای گستردهای در عرصه تئاتر و سایر هنرها باشیم.
اولین خبر نوشآبادی در سال ۹۵
اولین خبر جدید معاون پارلمانی و حقوقی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال جدید به برگزاری سومین همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری اختصاص داشت.
وی از برگزاری سومین همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری با رویکرد «حمایت از آثار ادبی و هنری در فضای مجازی، الزامات ملی و بینالمللی» در تاریخ ۱۳ اردیبهشت سال جاری و به همت معاونت متبوعش در مرکز همایشهای کتابخانه ملی ایران خبر داد و در عین حال با از نقض حقوق مولفان در فضای مجازی و شدت گرفتن آن ابراز تاسف کرد.
امسال ایرانیها به حج تمتع میروند؟
سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصمیمگیری دربارهی رابطه ایران با کشور عربستان و بلاتکلیفی وضعیت حج تمتع در سال ۹۵، گفت: دولت سعودی در گفتار و عمل صداقت لازم را نداشته است و بعید است چشمانداز روشنی برای حج امسال در نظر بگیریم.
او در عین حال گفت: بحث اعزام زائران ایرانی برای حج تمتع در سال جاری از بحثهای مهمی است که توجه مسوولان را جلب کرده است. حوادث تلخ و دلخراشی که سال گذشته رخ داد و همچنین قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و عربستان مساله حج را هم تحت شعاع قرار داد. علیرغم پیگیریها از دستگاههای ذیربط متأسفانه نه دیه شهدا پرداخت شده و نه اقدام عملی از سوی آل سعود برای تنبیه هتاکان به زائران ایرانی انجام شده و حتی از عذرخواهی هم دریغ کردهاند. در شرایط قطع سیاسی روابط عربستان و ایران، مسائل به سختی پیش خواهد رفت و در حال حاضر سفارتخانه و کنسولگری ما در عربستان تعطیل است و امکان اینکه روال خودمان را برای حج تمتع برگزار کنیم به سختی پیش خواهد رفت؛ بنابراین هیچ تضمینی برای سلامت حجاج در آنجا وجود ندارد. رییس جمهور و مسوولان نیز تأکید دارند حفظ حرمت و حقوق و کرامت حجاج برای ما مهم است و جایز نیست این روابط بدون در نظر گرفتن این موارد شکل بگیرد.
نوشآبادی سپس گفت: علیرغم تلاشهای چند ماهه، هم برای تفاهمنامه، هم رزرو هتلها که هر سال در این موقع انجام میشود تاکنون هیچ قراردادی برای تنظیم قراردادها و اسکان زائران در هتلها و ... انجام نشده است. همچنین بحث پروازها روشن نیست و ما حتی در ماه اخیر شاهد ممنوعیت پروازهای هواپیمایی ماهان بودهایم.
سرنوشت «یالثارات»
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره صدور مجوز موقت برای نشریه «یالثارات» گفت: در ارتباط با رأی مقامات قضایی برای فعالیت مجدد یالثارات باید گفت که هیات نظارت بر مطبوعات مجوز این نشریه را به دلیل تخلفی که داشت لغو کرد؛ بنابراین مرجع صدور مجوز و لغو آن در اختیار هیات نظارت است. این هیات یک هیات فرادولتی است و واقعیت این است که حوزه فرهنگ و ارشاد فقط در آنجا یک عضو دارد و این رأی را آن هیات داده است.
او گفت: اگر قرار است یالثارات منتشر شود نیازمند تشریفات قانونی و اداری است و اینطور نیست که مجوزی که ابطال شده است، مجددا امکان برگشت داشته باشد بلکه باید آن مجوز بار دیگر صادر شود.
نمایشگاه قرآن و ممانعت از عرضه قرآنهای بدون مجوز
نوشآبادی درباره برگزاری نمایشگاه قرآن در ایام رمضان نیز توضیح داد: برگزاری جشن رمضان و نمایشگاه قرآن در باغ موزه دفاع مقدس یا شهر آفتاب قطعی است. برگزاری این نمایشگاه، منوط به برگزاری موفق نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب است. آنچه مسلم است نمایشگاه قرآن در ماه مبارک رمضان برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره اقدام وزارت ارشاد مبنی بر جلوگیری و ممانعت از عرضه قرآنهای بدون مجوز که پیشتر در نمایشگاه قرآن اتفاق افتاده است، توضیح داد: همواره برگزاری نمایشگاه و اجرای آن کار بزرگ ملی و دینی محسوب میشده که نقاط ضعفی هم دارد و ممکن است تلخ هم باشد. همچون تخلفاتی که ناشران در سال گذشته در نمایشگاه کتاب داشتند و این امر منجر به عدم حضورشان در نمایشگاه بعدی خواهد شد.
ممانعت از حضور ۱۰۰ ناشر متخلف در نمایشگاه کتاب
او در بخش دیگری از نشست امروز درباره نمایشگاه کتاب گفت: بیش از ۱۰۰ ناشر، امسال در نمایشگاه کتاب توفیق حضور نخواهند داشت؛ البته بیشتر تخلفاتی که این ناشران داشتهاند به تخلفات در راستای مسائل صنفی مربوط است و نه بخش محتوایی، اما این ناشران سال آینده میتوانند در نمایشگاه حاضر شوند.
نوشآبادی همچنین با بیان اینکه ناشران با تخلفاتی که انجام میدهند مانع حضور خودشان در نمایشگاه میشوند، یادآور شد: ناشران توجه کنند نمایشگاه کتاب یک کار بزرگ ملی است. حضور صدها ناشر داخلی و خارجی کار بزرگی است. قدر این نمایشگاه و این رخداد بزرگ را بدانند.
او در عین حال تأکید کرد: با متخلفان و قانونشکنان در نمایشگاه برخورد خواهد شد.
نوشآبادی در پاسخ به اینکه خیلی از ناشران ضوابط و مقرراتی که برای شرکت آنها در نمایشگاه وجود دارد را نمیدانند و منجر به تخلفاتی ناخواسته میشوند، اظهار کرد: هیچ کسی نمیتواند بگوید که از این ضوابط و مقررات آگاهی نداشته است. همه تخلفاتی که صورت گرفته است با علم و آگاهی بوده است. به هر حال ناشران ما باید حرمت نمایشگاه را حفظ کنند و باعث ایجاد حاشیه نشوند. همچنین با ناشرانی که به فروش غیررسمی کتابهای دیگران و کتابهایی که حضورشان به طور رسمی ثبت نشده است، اقدام کردهاند، برخورد خواهد شد؛ بنابراین همه ناشران داخلی و ناشران بینالمللی میدانند اگر تخلفی در هر کجای دنیا صورت بگیرد، این تخلف منجر به محرومیت آنها از نمایشگاه خواهد شد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره میزبانی شهر آفتاب برای نمایشگاه امسال توضیح داد: خوشبختانه تمام تدابیر لازم بهویژه مباحث مربوط به حمل و نقل که از دغدغههای ما بوده است برطرف شده است و حفظ امکانات رفاهی و جانبی برای بازدیدکنندگان پیشبینی و مهیا شده است. تلاش شده است تا نمایشگاه کتاب با امکانات در زیرساختها و برخورداری از امکانات جانبی برگزار شود. برای سالهای بعد هم تدابیر بهتری اندیشیده شده است. بر اساس تفاهمی که صورت گرفته است این زمان با همکاری شهرداری پنج سال تأیید شده است که امیدواریم پس از پنج سال هم تداوم یابد.
پیگیری وضعیت جسمی محمدرضا شجریان از سوی وزارت ارشاد
نوشآبادی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا وزارت ارشاد پیگیر سلامتی محمدرضا شجریان بوده است؟ توضیح داد: مساله سلامتی ایشان مهمتر است از بحث اینکه مجوزی به ایشان داده میشود یا ملاقاتی با ایشان صورت گرفته است یا نه. ایشان از چهرههای مورد انتظار همه اصحاب هنر هستند که امیدواریم بهبودی برایشان حاصل شود. اگر نیازی به حمایت و کمک باشد صورت میگیرد اما ایشان نیازی به تامین هزینههای درمانیشان ندارند. بحثهای دیگری در اینجا مطرح است که خودشان در این زمینه نقش موثری برای بازگشت به عرصه موسیقی کشور دارند.
تغییر مدیر بنیاد رودکی شایعه است
سخنگوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال درباره شایعه جایگزینی اکبر تشکرینیا به جای بهرام جمالی در مدیریت بنیاد فرهنگی - هنری رودکی بحث برکناری مدیرعامل بنیاد رودکی نیز مطرح کرد: مطالبی را درباره برکناری ایشان در حد شایعه شنیدهام و اطلاع زیادی ندارم؛ این اتفاق بیشتر شبیه به شایعه است.
تلاش وزارت ارشاد برای جلوگیری از فعالیت سایتهای همسریابی
نوشآبادی در بخش دیگری از این نشست درباره برخورد وزارت ارشاد با فعالیت سایتهای همسریابی که بدون مجوز فعالیت میکنند، توضیح داد: در راستای برخورد با سایتهای بدون مجوز که همچون قارچ رشد میکنند، اقدام به مسدود کردن آنها وجود دارد، اما برخورد قانونی با این سایتها برعهده حوزه قضایی است که موجب شده است اقدام قاطعی برای برخورد با سایتهای غیرمجاز صورت نگیرد و این روند به کندی دنبال شود. اما برخورد حقوقی در اختیار قوه قضاییه است. ما در حوزه اجرا مسؤولیم و گزارشات زیادی را هم ارائه دادهایم. اینکه این اقدامات به کندی صورت میگیرد باید در راستای تسریع آن اقدامات بیشتری صورت بگیرد.
پرسشی درباره اظهارات اخیر وزیر
بخش دیگری از این نشست به اظهارات اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی اختصاص داشت که اظهار کرده بود دولت از هیچ رسانهی مخالف دولت شکایت نکرده است.
خبرنگاری با طرح این پرسش که اینطور نبوده است و شنیده شده است شکایتهای زیادی از سوی دولت به رسانهها وجود داشته است، توضیح داد: شکایت کردن حق قانونی هر فردی است که اگر احساس کند حق او پایمال شده است این درخواست را ارائه دهد، حال چه دولت و چه اشخاص دیگر. اما مشی دولت بر این بوده است که وقت خود را خیلی صرف این مسائل نکند؛ چراکه خیلیها به دنبال این هستند که اقدامات دولت را زیر سوال ببرند.
او گفت: در حوزه فرهنگ کمتر دیده شده است که شاهد شکایت رسمی از سوی رسانهها باشیم. مباحثی را که آقای وزیر مطرح کردهاند درست بوده است. آقای وزیر در حوزه فرهنگ ممکن است مباحثی را پیگیر باشند اما در هیچ دادگاهی شکایتی از طرف دستگاههای فرهنگی مطرح نبوده است. سایر بخشها را در جریان نیستم.
نقش ماهوارهها در رونق سینما
نوشآبادی در بخش دیگری از اولین نشست خود در سال جدید با اصحاب رسانه با اشاره به آمار فروش فیلمهای سینمایی و اینکه عوامل زیادی منجر به این اتفاق خوب در سینما شد، نکاتی را یادآور شد و گفت: خوشحالیم از اینکه برای اولین بار در تاریخ کشور رکورد حضور مردم در سینماها شکسته و در یک فاصله زمانی دو هفتهای چرخه اقتصادی صنعت سینما فعال شد و ۲۰ روز ماه اول ۹۵ را شاهد درآمد ۲۰ میلیاردی در سینما شدیم که نوید خوبی را میدهد؛ البته این استقبال از سوی مردم به دلیل عوامل مختلفی همچون کیفیت فیلمهای سینمایی، تبلیغاتی که در جشنواره برای فیلمهای مختلف صورت گرفت و همچنین تبلیغاتی که در رسانهها داشتهاند، بوده است.
وی در پاسخ به اینکه برخی ها معتقدند نقش شبکههای ماهوارهای خارجی در فروش این فیلمها تأثیرگذار بوده است، توضیح داد: ممکن است اندکی تأثیر داشته باشد اما نکتهای که وجود دارد برخی از این فیلمها که مورد استقبال قرار گرفتهاند، در این رسانه ها حتی تبلیغ نشدهاند. اما اینکه برخی عناصر حوزه سینما برای تبلیغ آثار سینماییشان به شبکههای ماهوارهای روی میآورند، ممنوع است؛ اگرچه قانون شفافی وجود ندارد، اما به طور کلی این محدودیتها را داریم تا با افرادی که عمدا با این شبکهها ارتباط میگیرند، برخورد قانونی شود. از طرفی هم عناصر حوزه سینما در تبلیغ آثارشان که در رسانههای خارجی شکل میگیرد، هیچ دخالتی نداشتهاند. شرکتهایی که مسئولیت خرید و پخش این فیلمها را داشتهاند این آثار را در شبکههای ماهوارهای تبلیغ میکنند.
واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به نهادهای غیردولتی؟
موضوع واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران و موزه صبا به نهادهای غیردولتی پرسش دیگری بود که در این نشست مطرح شد.
نوش آبادی در پاسخ به این پرسش گفت: شایعه واگذاری موزه هنرهای معاصر زمانی مطرح شد که فقط یک نظر کارشناسی خام بود که آیا امکان واسپاری فعالیتهای موزه هنرهای معاصر و مجموعه هایی چون موزه صبا به بخش غیردولتی وجود دارد یا خیر؟ که هیچ تصمیمی هم تا این لحظه برای انتقال این مجموعه فاخر گرفته نشده و همانطور که ملاحظه کردید ما این موضوع را تکذیب کردیم و همچنان اعلام می کنیم مسئولیت موزه هنرهای معاصر و سایر موزه ها از جمله موزه صبا در حوزه مدیریتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اگر قرار بر واگذاری باشد این واگذاری باید بر اساس سیاستهای کلی دولت و در نظر گرفتن تمامی ضوابط صورت بگیرد و مطمئن باشید واگذاری چنین مجموعههایی بدون نظارت دولت صحت ندارد.
اختیارات علی رهبری درارکستر سمفونیک
سخنگوی وزارت ارشاد در پاسخ به سوالی درباره مسائل پرحاشیهی ارکسترهای دولتی به ویژه ارکسترسمفونیک توضیح داد: بحث استعفای آقای علی رهبری چند روز قبل از سال جدید با توجه به نشستی که با شخص وزیر داشت، کاملا منتفی شده است چراکه ما بر این باوریم هزینههای زیادی شده تا این چهره شناخته شده عرصه موسیقی به ایران بیاید. بنابراین نباید کاری کنیم که حضور ایشان در ایران به راحتی منجر به رفتن شود. البته باید بگویم اختلافات جزئی در این بین پیرامون مدیریت و مسائل اداری - مالی ارکستر سمفونیک وجود داشت که باید در جای خودش پیگیری میشد؛ چراکه آقای رهبری نباید دغدغه این مسائل را داشته باشد. ایشان در بخش هنری ارکستر اختیار تام دارد و امیدوارم فضای آرامی که برای ارکسترها به وجود آمده، تداوم پیدا کند.
نظارت بر انتخابات خانه موسیقی
وی درباره نظارت وزارت ارشاد بر انتخابات خانه موسیقی نیز بیان کرد: جایگاه و نقش خانه موسیقی در موسیقی کاملا روشن است که این جایگاه برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جایگاه پذیرفته شدهای است. ما تلاش میکنیم که برخی از نگاههای بدبینانه را برطرف کنیم تا مسائل ریز باعث اختلال در فعالیتها نشود. ما باید ضوابط و مقررات را بپذیریم و بر مبنای آن اعتقاد داشته باشیم که همدیگر را تضعیف نکنیم. بنابراین بحث نگران کنندهای درباره انتخابات خانه موسیقی وجود ندارد.
ایسنا نوشت:نوشآبادی در بخش پایانی این نشست به مباحثی که دربارهی تدوین سند موسیقی کشور مطرح میشود اشاره کرد و گفت: برای اینکه ما در موسیقی چراغ راهی داشته باشیم سند موسیقی میتواند نقشه راه ارزشمندی برای ما باشد. این سند حاصل تلاش و زحمات هنرمندان، حقوقدانها و مسئولانی است که تلاش کردند آن را تا به اینجا برسانند و امیدوارم هر چه زودتر شاهد تصویب آن باشیم.
کد خبر: 90671
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccseqo.2bqxm8laa2.html