مسعود ده نمکی ؛
سینما ظرف مناسبی برای بیان برخی مفاهیم است
21 ارديبهشت 1392 ساعت 13:01
مسعود ده نمکی کارگردان سینما گفت: من به سینما به عنوان یک هدف نگاه نمی کنم بلکه سینما را ظرف مناسبی برای بیان برخی مفاهیم می دانم و معتقدم که باید طوری حرف بزنم که مردم بفهمند.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی هفت، نقد فیلم سینمایی«رسوایی» به کارگردانی «مسعود ده نمکی» بخش پایانی برنامه شب گذشته بود. در این میزگرد علاوه بر کارگردان «رامین شریف زاده» و «حسین معززی نیا» به عنوان منتقد و حجت الاسلام کریمان مجد به عنوان کارشناس مذهبی حضور داشتند.
رامین شریف زاده در ابتدای بحث با ارایه تحلیلی از روند سینمای ایران از بعد از انقلاب تا امروز "رسوایی" را نمونه کامل فیلمی دانست که به دغدغه های مردم می پردازد.
معززی نیا نیز درباره فیلم گفت: نقد در مورد فیلم های ده نمکی از" اخراجی ها" تا "رسوایی" کارکرد زیادی ندارد. وی فیلمهایش را در شکل بیانی که مد نظرش است می گنجاند. این سلیقه واحد از زمانی که وی در مطبوعات فعال بوده تا امروز که فیلمساز شده است ادامه داشته است. نگاه ده نمکی نگاهی مضمون گرا است.
وی ادامه داد: در فیلم های ده نمکی حتی روند پیشبرد سکانس ها و نام افراد در جهت مضمون مورد نظر وی است. این مضمون به صورتی تصویر می شود که برای مردم از هر قشری که باشند قابل فهم است. این یک شکل خاص از فیلمسازی است که صرفا بیانه ای را مطرح می کند که دیدگاه خود ده نمکی است.
در ادامه حجت الاسلام مجد درباره روحانی مطرح شده در این فیلم گفت: روحانی که در" رسوایی" می بینیم سه مشخصه اصلی دارداول کارکردن شبانه وی و تامین معاشش از طریق کارگری است. شاخصه دیگر غیب گویی وی است که فارغ از تیزهوشی و زیرکی این روحانی مطرح می شودو شاخصه سوم نیز عدم استفاده وی از هدایا و دستمزدی است که در روضه ها به وی می دهند.
وی ادامه داد: روحانی که ده نمکی معرفی می کند فقط روحانی است که در فیلم وی معرفی می شود و کارکرد بیرونی ندارد. این امر باعث بد بین شدن مردم نسبت به طیف های مختلف روحانی می شود. روحانی ده نمکی روحانی خوبی است اما در لایه های زیرین بسیاری از روحانیون را نفی می کند. چون این نوع معیشت را الگو قرار داده و به همه روحانیون تعمیم می دهد.
ده نمکی در توضیح این موارد گفت: من به سینما به عنوان یک هدف نگاه نمی کنم بلکه سینما را ظرف مناسبی برای بیان برخی مفاهیم می دانم و معتقدم که باید طوری حرف بزنم که مردم بفهمند. این مسئله برای من یک الگو است.
وی افزود: این مسئله که این روزها مد شده و می گویند هر فیلمی که فروش خوبی داشت فیلم عامه پسند است درست نیست و این پز را هم قبول ندارم که اگر فیلمی نفروخت فیلم مهم و خوبی است. "رسوایی " با فروش خوبی که داشته بیش از ۱۵ – ۱۰ میلیون مخاطب را به سینما گشانده است. بحران سینمای ما مسئله مخاطب است و باید به ان توجه کرد.
ده نمکی عنوان کرد: مسئله ای که در فیلم با عنوان غیب گویی مطرح می شود در عالم دین به کرامات تعبیر شده است. ما روحانی مثل حاج آقا ابوترابی داریم که روزی فرد مستی را که تلو تلو می خورده در خیابان سوار می کند و او را تا خانه اش می رساند و این فرد بعد از پیاده شدن تازه می فهمد که او چه کسی بوده است.
وی توضیح داد: اینکه یک روحانی شب کار کند به هیچ عنوان عار نیست. شغل باربری در این فیلم با شناخت عمیقی از مقوله روحانیت و مفاهیم عرفانی انتخاب شده است.
در ادامه شریف زاده در جواب صحبتهای مجد گفت: پرداختن به جزئیات در یک فیلم نباید ما را از هدف اصلی فیلمساز دور کند.ده نمکی می خواهد به مفهومی بالاتر از مسئله غیب گویی اشاره کند. به نظر من در برخی مواقع تنها نمی توان با فقه جامعه را پیش برد بلکه باید از عقل و عشق هم بهره گرفت. روحانی فیلم صرفا با آموزه های فقهی با دختر برخورد نمی کند بلکه با عقل خود با وی روبرو می شود.
شریف زاده پاسخ داد: منظور من این است که ما نباید فقط با بایدها و نبایدها در جامعه با مردم روبرو شویم. روحانی فیلم از زاویه محبت با دختر روبرو می شود.
ده نمکی در پاسخ عنوان کرد: فقط مسئله محبت مطرح نیست. حاج یوسف با مسائل فقهی هم با دختر روبرو می شود. او آبروی خودش را به خاطر مردم می فروشد تا به آبروی بالاتری دست یابد.
حجت الاسلام مجد در ادامه عنوان کرد: مردم در فیلم شما هیچ هویتی ندارند. ابتدا به حاج یوسف توهین می کنند و به او سنگ می زنند بعد پشت سرش نماز می خوانند. اگر روحانی طراز ما مراجع تقلید و مقام معظم رهبری هستند که من تا به حال هیچ کرامتی از آنها ندیده ام. در روایات ما آمده که دریافت وجه در ازا خواندن روضه امام حسین(ع) امری اولی است پش شما شناخت درستی از روحانیون نداشته اید.
ده نمکی در پایان متذکر شد: حاج یوسف از نفس خودش گذشته برای همین به کرامت رسیده است. من این کرامت را جزء خصلتهای عالم ربانی می دانم مسئله ای که کمتر به زبان آورده می شود. هنر فیلم «رسوایی» این است که قضاوت زود هنگام را تقبیح می کند. شما این مسائل را نمی بینید و تنها به نکته ای مثل کرامت می پردازید. من با روحانیت زندگی کردم و از آنها شناخت دارم. «رسوایی» تمجید از مقام روحانیت است نه هجو آن.
نظر سنجی برنامه نیز به طرح این سوال که کدام شاخصه فیلم «رسوایی»برای شما جذاب تر است اشاره داشت که در پایان برنامه گزینه نقد تظاهر و ریاکاری در جامعه و گزینه هیچکدام به ترتیب بیشترین رای را بدست آوردند.
کد خبر: 57911
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccsoqp.2bqms8laa2.html