در نشست نقد و بررسی«تنگی نفس» در سینما روایت مطرح شد:
فیلمی غم انگیز اما لطیف / 45 روز پشت در اتاق های سازمان حج و زیارت منتظر پاسخ بودم
5 بهمن 1394 ساعت 16:30
درهفتاد و چهارمین برنامه سینما روایت، فیلم مستند «تنگی نفس» ساخته فرود عوض پور با حضور کارگردان، تهیه کننده ، تدوین گر و همچنین با همراهی ابوالفضل جلیلی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
به گزارش هنرنیوز و به نقل از سینما روایت این نقد و بررسی که در شامگاه چهارم بهمن ماه در سالن اسوه و باحضور تنی چند از مدیران سازمان حج و زیارت ، اسماعیل براری ، مسعود آب پرور، پروانه مرزبان ، صادق صادق دقیقی و جمعی از علاقه مندان به سینما برگزار گردید.
رسول شادمانی مجری – کارشناس جلسه در ابتدای برنامه با بیان اینکه «تنگی نفس» اولین فیلمی است که بعد از واقعه منا در سینمای ایران ساخته شده است گفت: بنده در جریان هستم که گروه زحمت کش این فیلم در مدت زمان بسیار کم و با کار شبانه روزی این مستند را آماده کردند و همچنان در تلاشند تا این فیلم به لحاظ کیفی ارتقا یابد.
فیلم خیلی سریع وارد پروسه تولید شد
« فرود عوض پور» کارگردان فیلم با اشاره به شکل گیری این مستند گفت: پروسه شکل گیری تنگی نفس از زمانی آغاز شد که تهیه کننده فیلم با من تماس گرفتند و پیشنهاد کار را به من دادند و ما بلافاصله نشستی را برگزار کردیم و خیلی سریع فیلم وارد پروسه تولید شد. معتقدم این کار بدون تلاش و همت همکاران فیلم شکل نمی گرفت بویژه کسری رضایی که نه تنها تدوین گر این فیلم بودند بلکه اگردر برخی ازجاها حضور نمی داشتند شاید تصویربرداری در آنجا امکان پذیر نمی شد.
فیلم با فاصله چند روز از حادثه منا ساخته شده است
«عباس عمرانی» تهیه کننده این فیلم نیز در این نشست افزود: بعد از اینکه واقعه غمبار منا اتفاق افتاد و خبر آن از شبکه های مختلف منتشر شد. من با اختلاف چند روزی به این فکر افتادم که در این مورد یک فیلم مستند بسازم بنابراین موضوع را با آقای نیرومند مدیرعامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس مطرح کردم و ایشان هم موافقت کردند اما چون مجالی برای نگارش کامل فیلمنامه نبود ما بلافاصله کار را شروع کردیم تا در ادامه کار به اهداف مورد نظر خود برسیم.
«تنگی نفس» فیلمی غم انگیز اما لطیف
«ابوالفضل جلیلی» کارگردان سینمای ایران دراین نشست با بیان اینکه من معمولا خیلی عادت به دیدن فیلم های مستند بویژه فیلم های غم انگیز ندارم اما چون آقای شادمانی از من خواستند تا در این برنامه حضور داشته باشم اطاعت کردم گفت: من معمولا اهل کشف و شهود هستم از این رو، فیلم را با همین دید نگاه کردم واگر چه فیلم یک فیلم غم انگیز است اما فیلم لطیفی است و حتی غم آن هم غم قشنگی است.
فیلم خسته کننده نیست
وی با تشکراز مونتور فیلم ادامه داد: درحالی که در اول فیلم ما با کات های خیلی سریع روبرو هستیم که من موافق این نوع تدوین نیستم اما در نهایت تدوین کار خیلی خوب صورت گرفته است ضمن اینکه فیلم خسته کننده نیست. من چون آدم مذهبی هستم برای همین هم دوست دارم بچه های مذهبی کارهای خوب انجام دهند.
فیلم از نظر محتوا دچار مشکل است
کارگردان فیلم سینمایی« گال» تصریح کرد: این فیلم از همه لحاظ فیلم خوبی است اما از نظر محتوا دچار مشکل است و معمولا محتوا به فیلمساز برنمی گردد بلکه به مسئولین فرهنگی و کسانی که آنان را هدایت می کنند برمی گردد.
فیلم ریشه در حقیقت دارد اما پیام ندارد
وی با بیان اینکه ما ملتی هستیم که گریه را دوست داریم چرا که گریه همچون مخدر آدم را به آرامش می رساند اظهار داشت: اگر چه این فیلم غمبار و غم انگیز است اما فیلم بسیار خوش ساختی است و شما این فیلم را هر طوری که مونتاژ می کردید این فیلم خوب در می آمد - البته قصدم این نیست که ارزش مونتاژ را پایین بیاورم - ولی این فیلم چون ریشه در حقیقت دارد و مملو از معنونیت دارد بنابراین به دل می نشیند و فیلم را هر جوری نشان دهید تاثیرخودش را خواهد داشت. اما نکته مهم این است که این فیلم، پیام ندارد. این فیلم مثل یک روزنامه عکس دار است.
فیلم همچون آواز ایرانی نیاز به تحلیل دارد
جلیلی اضافه کرد: شما به عنوان فیلمساز در این مستند چه چیزی را می خواهید بگوئید؟ کسی که عزیزی را در مکه از دست داده با دیدن این فیلم چه چیزی را می گیرد؟ وقتی فیلم تمام می شود ما نمی فهمیم که این اتفاق به چه دلیلی افتاده است؟! معتقدم این فیلم همچون آواز ایرانی که تحلیل دارد نیاز به یکسری تهلیل دارد تا سروسامان بهتری بگیرد.
فیلم جامعیت ندارد و باید پخته تر شود
آقای عربستانی، هنرمند عکاس و یکی ازمدیران سازمان حج و زیارت که در هنگام وقوع حادثه منا در مکه حضور داشته است در مورد این فیلم گفت: نقد من به فیلم این است که شما در این فیلم فقط یک محورکار را بررسی کردید و از بیش از 700 شهید منا؛ شما فقط درقائم شهر به این موضوع پرداختید. جای کاروان جانبازان که به همراه پزشکان خود به شهادت رسیدند در این فیلم خالی است. در این فیلم از هیچ استان دیگری تصویری وجود ندارد. از اهل تسنن که در این فاجعه به شهادت رسیدند تصویری دیده نمی شود. در حالی که اگر ما بخواهیم به این فاجعه بپردازیم لازم است که نگاهمان به سطح کشور باشد نه فقط به یک منطقه خاص. هرچند که معتقدم این فیلم به عنوان اولین حرکت، حرکت قشنگی است. اما باید پخته تر شود و از همه شهدای این حادثه در سراسر کشور تصاویری وجود داشته باشد.
این فیلم یک جزء از یک کل بود
عباس عمرانی در پاسخ به آقای عربستانی گفت: ما فیلمی با جغرافیای قائم شهر ساختیم و گستره فیلم به ما اجازه نمی داد که همه چیز را ببینیم و در واقع ما یک جزء از یک کل را دیدیم. بنابراین شاید خیلی جامعیت نداشته باشد که دریک فیلم 50 دقیقه ای فرصت پرداخت به همه اتفاقات وجود داشته باشد. البته یک بخش از فیلم به حوزه پژوهشی بر می گردد که می بایست ما توجه بیشتری به پژوهش می داشتیم.
فرود عوض پور کارگردان فیلم هم در ادامه یاد آور شد : من خیلی سعی کردم که در رابطه با موضوع فیلم با آقای عربستانی صحبت کنم اتفاقا تماس هم گرفتیم اما چون ایشان در مکه بودند نتوانستبم با ایشان صحبت کنیم حتی بعد از اینکه ایشان به ایران بازگشتند باز هم با ایشان تماس گرفتم که متاسفانه سرشان شلوغ بود و این ارتباط صورت نگرفت.
45 روز پشت در اتاق های سازمان حج و زیارت منتظر پاسخ بودم
وی تصریح کرد: من حدود 45 روز پشت در اتاق سازمان حج و زیارت ماندم اما نتوانستیم همکاری آنان را نسبت به این فیلم جلب کنیم و حتی من، دو تا مدیرتولید به خاطر عدم پاسخ گویی و عدم همکاری سازمان حج و زیارت عوض کردم چون حج و زیارت به جای پاسخ دادن ؛آنان را تحقیر می کرد! بنابراین ما دسترسی به کارشناس داشتیم اما من به دنبال مصاحبه با کسانی بودم که در مکه حضور داشتند اما سازمان حج و زیارت هیچ لیستی را در این رابطه به ما نداد.
کارگردان فیلم مستند« تنگی نفس» در مورد تحقیق و پژوهش فیلم ، خبر داد که این فیلم از دو محقق معتبر سود جُسته است و گفت: اگر چه درست است که ما خیلی زود تصویربرداری را شروع کردیم ولی ما تصاویر زیادی را در اختیار داریم اما مگر در یک فیلم 50 دقیقه ای چقدر می توان به همه موضوعات مختلف پرداخت؟
ابوالفضل جلیلی در این لحظه با بیان اینکه می شود در 5 دقیقه ، کلی حرف زد و 50 دقیقه زیاد است تاکید کرد: شما می توانید با سفر به برخی از استانها، نقطه نظرات دیگرحادثه دیدگان را هم ثبت کنید و این بخش از انتقادهای فیلم را رفع کنید. اما در مورد همکاری نکردن سازمان حج و زیارت معتقدم یک موقع ما فیلم خودمان را می بینیم در حالی که یک نهاد دولتی می باید مسائل امنیت ملی را مد نظر داشته باشد تا با ساخت یک فیلم، شکافی میان دو کشور حادث نشود.
کد خبر: 88061
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccsxq4.2bq4e8laa2.html