با رونمايي از كتاب «قضاي بي‌زوال» اثر علي بوذري؛

تصاوير چاپ سنگي معراج پيامبر در دوران قاجار به نمايش درآمد

30 آذر 1389 ساعت 13:42


شب گذشته با نمايش تصاوير چاپ سنگي معراج پيامبر در دوران قاجار، كتاب «قضاي بي‌زوال» اثر علي بوذري پژوهشگر هنر اسلامي نيز در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) رونمايي شد.
به گزارش هنر نیوز به نقل از فارس، «علي بوذري» پژوهشگر هنر اسلامي شب گذشته در مراسم رونمايي از كتاب «قضاي بي‌زوال» خود به ارائه سخنراني با موضوع بررسي تصاوير چاپ سنگي معراج پيامبر در دوران قاجار پرداخت.
او در ابتدا به تاريخچه ورود چاپ به ايران اشاره كرد و گفت: اولين بار ميرزا صالح شيرازي چاپ سنگي را وارد ايران كرد و اولين كتاب چاپ سنگي قرآني است كه در سال 1249 چاپ شده است و زادالمعاد دومين كتاب چاپ سنگي در ايران است.
وي افزود:‌ اولين كتاب مصور چاپ سنگي هم ليلي و مجنون است كه در سال 1259 به فرمان محمدشاه قاجار ميرزا آغاسي نوشته و چاپ شده است.
بوذري با اشاره به كتاب‌هاي معراج‌نامه در دوران قاجار گفت: اولين معراج‌نامه‌اي كه از آن در بخش بچه خاني نام برده شده است، سه نمونه دارد كه اولي معراج‌نامه منصور به نثر است، دومي به قلم شجاعي مشهدي به نظم است و تاكنون 99 چاپ مصور از آن پيدا شده است، سومي بحرالطويل معراج‌نامه است كه ابراهيم جوهري نوشته است و تاكنون سه چاپ از آن در دست است.
وي افزود: كتبي كه معراج پيامبر را تصوير كرده‌اند شامل سه كتاب معراج‌نامه به نثر در سال 1263 ، بحرالطويل معراج و تحفة‌المجالس كه در سال 1273 هجري قمري چاپ شده است.
بوذري با اشاره به كتاب حمله حيدري گفت: حمله حيدري در ده چاپ مختلف شناسايي شده است و فهرست كتاب‌هايي كه در بخشي از آن معراج به تصوير كشيده شده است نيز وجود دارد كه بر اساس آن معراج‌نامه سال 1263 با 26 تصوير بيشترين تصوير از معراج را دارد و بعد از آن معراج‌نامه سال 1357 با 20 تصوير قرار دارد.
اين پژوهشگر در ادامه گفت: داستان معراج در كتب چاپ سنگي تلفيقي از داستان معراج در نسخ خطي و بخش‌هايي است كه مؤلفين قاجاري به آن اضافه كردند و بيشتر تم شيعي دارد.
او همچنين به تأثير هنرمندان آسياي ميانه بر اين تصاوير اشاره كرد وگفت: در برخي تصاوير فرشته‌اي با 30 هزار دست و ده انگشت ديده مي‌شود كه شبيه الهه شيوا در هند است اما روايتي شيعي دارد.
بوذري همچنين از تأثير مذهب شيعه بر معراج‌نامه‌هاي دوران قاجار سخن گفت و افزود: در كتاب حمله حيدري در سال 1269 شير نمادي از حضرت علي (ع) است كه در معراج پيامبر خاتم او را هديه مي‌گيرد.
در ادامه اين مراسم، كتاب «قضاي بي‌زوال» علي بوذري رونمايي شد و با حضور ايرج اسكندري و رئيس موزه امام علي(ع) با اهداي لوح تقديري از كريستينا گروبر پژوهشگر هنر اسلامي تقدير شد.
همچنين گشايش نمايشگاه تصاويري چاپ سنگي دوران قاجار در كافه گالري موزه امام علي(ع) پايان بخش اين مراسم بود.


کد خبر: 21460

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccx0qi.2bqse8laa2.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com