آرمان شیشه گر :
فصل دوم کاوش در جوبجی با کشف سفالهای دوره اسلامی شروع شد
6 بهمن 1393 ساعت 16:47
فصل دوم کاوشهای باستانشناسی میان دو روستایجوبجی و ده یور از توابع رامهرمز در روزهای نخستیناش به کشف سفالهای سطحیمربوط به دورههای تاریخی و اسلامی انجامید.
به گزارش هنرنیوز، آرمان شیشه گر سرپرست گروه باستانشناسی محوطه جوبجی، رامهرمزو خوزستان امروز دوشنبه بااعلام این خبر افزود: این کاوش نجات بخشی در امتداد کانال آب انجام میشود.
او با اشاره به این نکته که گروه در آغاز راه کاوش است خاطر نشان ساخت که در این فصل از کاوش هنوز به لایههای باستانی نرسیدهایم.
سرپرست گروه باستانشناسی محوطه جوبجی، رامهرمزو خوزستان در ادامه اظهارداشت: کاوشهای باستانی میان دو روستای جوبجی و ده یور رامهرمز در فصل اولبه کشف و نمایان شدن آرامگاهی از دوره عیلام نو انجامیده بود.
شیشه گر گفت: این آرامگاه در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۶در نتیجه عملیات عمرانیسازمان آب و برق استان خوزستان هنگام حفر کانال آب کشف و به دنبال آن کاوشنجات بخشی روشمند به مدت ۶۰روزدر این منطقه انجام شد.
این باستانشناس بابیان اینکه این محوطه باستانی یکسال بعد از شروع کاوش بهثبت رسید افزود: با توجه به گستره آثار، در هنگام کاوش نجات بخشی لزومتعیین حریم محوطه نیز احساس شد.
شیشه گر گفت: بقایای به دست آمده از این آرامگاه که در اثر کندن کانال آسیبجدی دیده بود، نشان میدهد که این آرامگاه سازهای سنگی و مستطیل شکلداشته که با لاشه سنگهای لوحی با ملات گل، گچ، شن ریز و درشت، لابه لایسنگهای ریز و درشت بر فراز رودخانه اعلی، کنده شده بود.
او اظهار داشت: در نتیجه این کاوشها مشخص شد، طول این سازه سنگی بین ۴۵۰سانتی متر و عرض آن بین ۲۲۰ تا ۲۳۰ سانتی متر و دیوارههای آن با حدود ۶۰سانتی متر ارتفاع شامل شش رج سنگ چین شده است.
این دیوار به طور پلکانی خیز گرفته و تاقی را تشکیل داده که یا هلالی بوده و یا با تخته سنگهای بزرگ و مسطح پوشیده بوده است.
به گفته سرپرست گروه باستانشناسی جوبجی، رامهرمز و خوزستان، در این آرامگاه دو تابوت مفرغی با رأس هلالی قرار داشت.
شیشه گر اظهار داشت: بر پایه مطالعات انسانشناسی، بقایای استخوانهایانسانی درون تابوتها به دو انسان مؤنث تعلق داشته که یکی با سن کمتر ازهفده سال در تابوت شرقی آرمیده و دیگری با سنی بین سی تا سی و پنج سال درتابوت غربی مدفون بوده است.
وی تصریح کرد: به احتمال زیاد این دو نفر از خاندان شاهی عیلامی هستند زیرا که به همراه آنها دو حلقة زرین دفن شده بود.
این باستانشناس اظهار داشت: گورنهادههای هنری و ارزشمندی که در اینآرامگاه قرار داشته شامل زیورهای زرین به شکل دسته خنجر، حلقه، بازوبنددستبند، النگو، گل سینه، انواع پولک و دکمه، مُهره و آویز و گوشواره، موبندو گردنبند و حلقة انگشتری است.
به گفته او، در کنار دیوار غربی آرامگاه، محلی برای پیشکش آذوقه و قربانیبه شکل سکویی از بستر شنی طبیعی باقی مانده که بر روی آن استخوانهایجانوران قربانی شده به همراه تعداد زیادی خمره بزرگ ته دکمهای ویژه آذوقه وتعدادی ظروف کوچک لعابدار بر روی هم انباشته شده است.
وی با ابراز تأسف از اینکه طی عملیات عمرانی حفر کانال آب بسیاری از اینآثار از جای اصلی خود خارج شده و در میان خاکها بیرون ریخته شدهاند تصریحکرد: بسیاری ازاشیا کشف شده در این عملیات آسیب دیده بودند.
به گفته این باستانشناس، این آرامگاه را میتوان با آرامگاه کیتین هوترانپسر کورلوش در ارجان بهبهان و نمونههایی که در شوش و نیز در اور و نمروددر میانرودان به دست آمدهاند، مقایسه کرد.
کد خبر: 78710
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccxmqm.2bq4s8laa2.html