به بهانه اکران فیلم سینمایی«اختاپوس»؛
تلاش برای اعلام خطرات جامعه برای کودکان و نوجوانان
13 آبان 1391 ساعت 11:43
فیلم سینمایی«اختاپوس» تلاش می کند تا خطرات و هشدارهای لازم را در خصوص کودکان و نوجوانان در تقابل آنها با جامعه گوشزد کند و به خانواده های سختگیر، خشن ، پرخاشگر و حساس با کلام تصویر بگوید که رفتارهای بد و دلسوزی بیهوده نتیجه مطلوبی ندارد.
این روزها فیلم سینمایی«اختاپوس»(دفتر اول آهوی پیشونی سفید) به کارگردانی «سیدجواد هاشمی» در حال اکران در سینماهای کشور است و این فیلم در ژانر سینمای کودک و نوجوان ساخته شده است و فیلمی فضایی فانتزی دارد . با توجه به اینکه در سینمای ما ژانر کودک و نوجوان از مظلوم ترین ژانرهای سینمایی است ساخت این فیلم از سوی سید جواد هاشمی به عنوان کارگردان و تهیه کننده این اثر به نوعی ریسک بالایی بوده است. چرا که مخاطب سینمای ایران این روزها به هردلیلی از فیلم های درحال اکران استقبال نمی کند و دوست ندارد به سینما برود . هرچند عده ای معتقدند که استقبال نکردن مخاطب از سینما به دلیل جذاب نبودن فیلم به لحاظ ساختار و فیلمنامه است اما این فیلم همه مولفه های یک فیلم مناسب برای کودکان و نوجوانان را دارد و از تیم بازیگری مطرحی هم برخوردار است واما معلوم نیست که چرا این فیلم هم تاکنون نتوانسته مخاطبان خود را به خصوص کودکان و نوجوانان را به سینماها بکشاند. هر چند نمی توان کتمان کرد که فیلم سینمایی «کلاه قرمزی وبه ننه» اکثر مخاطبان سینما و به خصوص کودکان و نوجوانان را به سوی خود جذب کرده است . از طرفی این روزها علاوه بر فیلم کلاه قرمزی سه فیلم دیگر سینمای کودک ونوجوان (اختاپوس، سلام برفرشتگان و همبازی) در حال اکران عمومی است و بسیاری از منتقدان وهنرمندان سینما معتقدند اکران همزمان این تعداد فیلم کودک ونوجوان به این ژانر سینمایی لطمه وارد می کند و باعث خواهد شد که خانواده ها از فیلم ها استقبال نکنند. با توجه به این که در کشور ما سینما رفتن هنوز به عنوان یک فرهنگ هنوز جانیافتاده است و خانواده های ایرانی در سبد خانواده خود سرگرمی به نام سینما را در اولویت اخر قرار داده اند نمی توان انتظار داشت که هر هفته خانواده ها کودکان و نوجوانان خود را به سینما ببرند. به نظر می رسد فیلم سینمایی «اختاپوس» هم به نوعی گرفتار اکران همزمان با سایر آثارسینمایی شده و نتوانسته با توجه به مناسب بودن برای کودکان و نوجوانان در سینما به لحاظ جذب مخاطب موفق باشد. هر چند همزمانی اکران «اختاپوس» با برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان و شدت یافتن مشکلات اقتصادی مردم همزمان با اکران این فیلم سینمایی از جمله مشکلاتی است که در عدم فروش این فیلم در سینماها نقش تاثیرگذاری داشته است. در کنار آن نباید از وظيفه اصلی متولیان و هنرمندان و تهیه کنندگان سینمای کودک و نوجوان هم غافل شد که در خصوص این سینما و در رابطه با کودکان کم کاری کرده اند و به اين سينما بها و ارزش کمی داده شده است.
فیلم سینمای «اختاپوس» جلوه های ویژه و گریم خاصی دارد که تاکنون کمتر نمونه ای از آن را در سینمای ایران شاهد بودیم دارد و همچنین داستانی آموزنده و پند آمیز برای کودکان و نوجوانان امروزسینمای ما دارد واز بازیگران مطرحی هم در شکل و شمایل های تازه و جذابی هم برای سینما دوستان و تماشاگران برخورداراست وطراحی صحنه و لباس فیلم هم اما توجه به کلیت سینمای ایران نوو تازه است اما در سطح سینمای جهان اگر بخواهیم ایم فیلم را با سایر آثار جهانی مقایسه کنیم کلیشه ای و تکراری است و این مدل طراحی صحنه ولباس را تا کنون در اغلب فیلم های فانتزی و تخیلی سینمای جهان دیده ایم . هر چند فیلم تلاش کرده با استفاده از ترانه های شاد و فضا سازی ایرانی به باور پذیری مخاطب ایرانی کمک و اثری سرگرم کنند باشد. اما باید گفت به صرف هزینه کردن برای یک فیلم سینمایی نمی توان انتظارداشت که فیلم تبدیل به اثری موفق در جذب مخاطب شود. فیلم سینمایی «اختاپوس» ایده جذابی دارد اما در عمل و مراحل اجرایی مشکل دارد و باعث شده که فیلم نتواند این روزها مخاطبان کودک و نوجوان را جذب خود کند. فیلم ايدههای ، امكانات و حتی تيم كاری حرفه ای دارد و اما به دلیل پرداختن به برخی از موضوعات که بیشتر از آنکه برای کودکان و نوجوانان مناسب باشد به درد بزرگسالان می خورد و کارگردان فیلم تلاش کرده با استفاده از حرکات موزون در صحنه های مختلف فیلم کودکان ونوجوانان را پای فیلم بنشاند اما به دلیل افت ریتم فیلم و گرفتار شدن در تکرار مکررات در این امر موفق نمی شود. هر چند کارگردان فیلم همه تلاش خود را به کار بسته تا خطرات و هشدارهای لازم را در خصوص کودکان و نوجوانان و در تقابل آنها با جامعه گوشزد کند و به خانواده های سختگیر، خشن ، پرخاشگر و حساس با کلاه تصویر بگوید که در برخی از مواقع رفتارهای بد و دلسوزی بیهوده پدر و مادر با کودکان و نوجوانان حاصلی جز انزوا ، تنهایی، عقده گشایی ، حقارت و فرار کودکان ونوجوانان از نهادی به نام خانواده و پناه بردن آنها به اجتماع بی رحم ندارد. اما همان گونه که پیشتر گفته شد نبود شخصيتپردازی درست و مناسب و وجود برخی صحنههای نامناسب و ديالوگهای نامطلوب در فیلم كه هيچ نوع تناسبی با وضع روحی و روانی كودكان و نوجوانان ندارد باعث شده که فیلم در جذب مخاطب اصلی خود که همان کودکان و نوجوانان باشد تا به امروز ناموفق باشد.
کد خبر: 48920
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdccxoq0.2bq4i8laa2.html