نگاهي به يك سريال تلويزيوني

"آينه هاي نشكن" و تجربه اي ستودني

16 فروردين 1388 ساعت 16:47




انرژی هسته ای و مسایل امنیتی و حواشی مربوط به آن، به سبب اهمیتی که دارد، از موضوعاتیست که در سینما و تلویزیون جای کار زیادی دارد و الحق که بی انصافی است اگر درمورد این پروژه عظیم کاری صورت نگیرد!

لذا این بار هم رسانه ملی نسبت به سینما پیشتاز بوده ودر قالب اثری به نسبت درخور به این مساله و زوایای مختلف آن پرداخته است. این سریال اولین اثری است که در این حوزه ساخته شده، به طوریکه برای اولین بار اجازه فیلمبرداری از تاسیسات یو. سی. اف. اصفهان به این پروژه داده شده است .

سریال "آئینه های نشکن" به کارگردانی جواد اردکانی ، در قالب داستانی  اجتماعی، دختری را به تصویر میکشد که از روی سادگی و ناآگاهی وارد یک شبکه جاسوسی بیگانه  می شود و ناخواسته خیانت بزرگی به کشور می کند.ولی در نهایت با فداکاری سربازان گمنام وزارت اطلاعات ، ماجرا ختم به خیر میشود و با  خونی که ریخته می شود ، نهال پیشرفت انقلاب بارورتر می گردد.

محور اصلی سریال ، ورود کاراکتر اصلی داستان، به یک  شبکه جاسوسی و اتفاقاتی است که برای او می افتد . ژانر پلیسی و جاسوسی به دلیل تعلیق و پیچیدگی خاصی که دارد همواره برای مخاطب جذاب بوده و توجه او را به خود جلب میکند . از این جهت است که این سریال هم توانسته ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کند و او را همراه خود سازد . البته ناگفته نماند که این ژانر ، در سینما و تلویزیون ما نسبت به رسانه های جهانی ضعیف تر است و این ضعف در آئینه های نشکن نیز کم و بیش  وجود دارد. به عنوان مثال ، محل تهیه و تولید فیلم های مربوط به تاسیسات هسته ای، قطعا از امکانات امنیتی بالایی برخوردار است ، در صورتی که در سریال شاهد هستیم فعالیت های جاسوسی سیمین برای شبکه ، تا مدت ها از چشم سازمان انرژی اتمی دور می ماند ، در صورتیکه دوربین مخفی از حداقل امکانات برای چنین مکان هایی است . علاوه بر آن ضعیف نشان دادن دشمن آفتی است که در این نوع آثار به چشم میخورد ، باید دقت کرد این قضیه از عظمت و قدرت  نیروهای خودی می کاهد. توجه به این مساله که در عین نشان دادن فداکاری و زیرکی نیروهای خودی ، از زیرکی و قدرت نیروی رقیب هم نباید غافل شد ، بسیار مهم است . 

از نقاط قوت کار ، بستر خانوادگی آن است. اردکانی که بعد از سریال پربیننده " غریبه " این سریال ، دومین اثر او با موضوع جاسوسی است ، این نکته ظریف را به خوبی دریافته که برای درگیری مخاطب و همراهی هرچه بیشتر اودر اینگونه ژانر ها ، عنصر احساسات و روابط خانوادگی  بسیار موثر است ، همانطور که  در غریبه ، قضیه جاسوسی در کنار یک عشق اساطیری و ماندگار دنبال  می شود ، در آئینه های نشکن نیز یک  زوج جوان  در گیر با این قضیه هستند.

هم چنین ترکیب مناسب بازیگران و بازی خوب آنها ، از نکاتی است که کمک شایانی به پیشبرد سریال کرده است . به خصوص " صبا کمالی "  که  نقش  سیمین، کاراکتر اصلی  را ، به عنوان  دختری ساده لوح  ولی  بلند پرواز ، به خوبی  ایفا کرده است .

با وجود این ، مشکل شخصیت پردازی در مورد بعضی کاراکترها ، به وضوح دیده می شود . به عنوان مثال مسعود ، همسر سیمین ، در نیمه های کار بسیار کمرنگ شده ، در صورتی که عامل ورود سیمین به تاسیسات ، خود اوبوده است . در واقع می توان گفت شخصیت او به درستی پرداخت نشده است .

علاوه برآن نیمه دوم سریال قوی تر از نیمه اول آن به نظرمی رسد . سیر سریال حتی تا قسمت هفت و هشت آن به کندی پیش می رود و دیر وارد اصل ماجرا می شود . قسمت اول با معضل بزرگ بیکاری و فرار نخبگان و ... شروع شده و قشر عظیمی را با خود همراه می کند، اما در ادامه به دلیل روند نزولی اش ، عده ای از مخاطبان را از دست می دهد . البته ناگفته نماند که تغییر نام کار از " فتانه " به " آئینه های نشکن " تصمیم به هنگامی نبوده و درست قبل از پخش این اتفاق می افتد. علاوه برآن نام های آشنا برای مخاطب در جذب او بیشتر تاثیر دارند تا نامی که از روی شتابزدگی و شعاري انتخاب شود !

در این میان پرداختن به بعد علمی و تحقیقاتی کار ، و به تصویر کشیدن نبوغ دانشمندان اتمی به خصوص در رفع آلودگی تاسیسات قبل از ورود بازرسان ، بسیار ارزشمند و ستودنی است .

ضربه پایانی کار و شهادت " عماد " به عنوان کاراکتری شوخ طبع و غافلگیر کننده و درعین حال زیرک و فداکار ، پیام زیبایی را بازگو می کند . و آن هم تقابل مفهوم خودخواهی وایثار  است .  از طرفی سیمین و افشین به عنوان خواهر و برادر دوقلو ، به دلیل خودخواهی های شخصی به جایی می رسند که نزدیک است امنیت و آینده  کشور را فدای موقعیت خود بکنند . در مقابل " خانم تائب " و برادرش عماد ، برای هدف والای خود و خدمت به کشور ، ورای احساسات خانوداگی  به ماموریتی می روند که در نهایت خواهر، برادرش را از دست میدهد ، ولی در ادامه شاهد آن هستیم که خواهر  هم چنان استوار ایستاده و به کشور و هم وطنانش خدمت می کند .

در مجموع می توان گفت که آئینه های نشکن ، سریال موفقی بوده است و در زمره اولین قدم ها در بازگوکردن پیشرفت های کشور و انعکاس موفقیت هاست و همیشه اولین ها ، جدای از ضعف ها و قوت هایشان ، قابل  احترام و تقدیر هستند .

امید آن داریم که در سال جدید و موقعیت های آتی ، شاهد کارهای بیشتری ازاین دست باشیم  تا ملت ایران و به خصوص نسل جوان ، از این پس با آگاهی به خود و به ایرانی بودنش ببالد .

                                                                                                                          " والسلام "     

                                                                            سروناز حر / دانشجو و عضو کارگاه فیلمنامه جوانان هیات اسلامی هنرمندان


کد خبر: 4576

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd.50o2yt0k9a26y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com