در همایش «کتاب و رسانه‌های اجتماعی» مطرح شد:

جنبش کتابخوانی در شبکه‌های اجتماعی نیاز امروز جامعه است

14 دی 1389 ساعت 12:41


کارشناسان حاضر در همایش «کتاب و رسانه‌های اجتماعی‌» با اشاره به کارکردها و قابلیت‌های شبکه‌های اجتماعی، برجنبش کتابخوانی در این شبکه‌ها تاکید کردند.
به گزارش هنرنیوز به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، همایش «کتاب و رسانه‌های اجتماعی» روز گذشته با حضور حمید سلطانی‌فر، مسعود کوثری، حسینعلی افخمی از اساتید دانشگاه در رشته علوم ارتباطات اجتماعی و ابراهیم اسکندری‌پور و جواد افتاده از دانشجویان کارشناسی ارشد این رشته به همت انتشارات سوره مهر در سالن مهر حوزه هنری برگزار شد.
کتاب خوب و خوب خواندن هدف شبکه‌های اجتماعی است
مسعود کوثری استاد دانشگاه تهران و مدیرگروه رشته علوم ارتباطات اجتماعی این دانشگاه، گفت: صد سال پیش شاهنامه در جمع خوانده می‌شد. جای تعجب است که امروز پس از صد سال به نقطه اول بازگشته‌ایم و می‌خواهیم از رسانه‌های نوین بهره برده و تجربه خواندن را اجتماعی کنیم. در این میان شبکه‌های اجتماعی قصد دارند میان مردم و کتاب آشتی برقرار کرده و از میان انبوه آثار منتشر شده، کتاب خوب و خوب خواندن را معرفی کنند.
وی با بیان این که امروزه صرف خواندن مهم نیست و مردم برای رسیدن به آگاهی کتاب می‌خوانند، افزود: شبکه‌های اجتماعی درصدد سامان دادن به بحث‌نشستن درباره کتاب هستند و برای رسیدن به چنین هدفی، ابتدا باید جامعه را به قبایل مختلف تقسیم کرد. هر کتابی باید معطوف به قبلیه مخاطب خود بررسی شود چراکه معمولا کتاب‌های کمی هستند که نظر همه اقشار را جلب می‌کنند.
این استاد دانشگاه صحبت درباره کتاب را سنت فراموش شده‌ای در ایران توصیف کرد و گفت: برای رسیدن به هدف مورد نظر از طریق شبکه‌های اجتماعی، باید به بحث درباره کتاب توجه کرد. رشد سرمایه‌های فکری، عادت به شنیدن نظرات دیگران، دریافت نظرات بهتر، ایجاد هویت و تعلق از جمله کارکردهایی هستند که شبکه‌های اجتماعی می‌توانند داشته باشند.
بیشترین کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی مخاطبان علاقه‌مند هستند
در ادامه این همایش، نوبت به ارائه مقاله ابراهیم اسکندری‌پور دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت رسانه دانشکده صدا و سیما رسید. مقاله وی با عنوان «شبکه‌های اجتماعی اینترنتی کتاب‌محور» به بررسی عملکرد سه شبکه اجتماعی فعال در حوزه کتاب شلفاری، لیبراری تینگ و بوک کراسینگ پرداخته بود.
در مقاله اسنکدری‌پور آمده است: شبکه‌های اجتماعی سایت‌هایی هستند که کاربر در تعریف و تشکیل محتوای آن‌ها نقش محوری دارد و هر کاربر، یک نمابر دارد و از آن طریق می‌تواند با دیگران ارتباط برقرار کند. ناشران می‌توانند کتابشناختی آثار خود را در این شبکه‌ها به اشتراک بگذارند و بدین طریق، بازار هدف خود را گسترش دهند، از استقبال مردم از موضوع یا ژانری خاص با خبر شوند، اطلاع رسانی هدفمند داشته باشند، فضای عمومی را برای مخاطبان خود فراهم کنند.
وی در ادامه ارائه مقاله خود، به بررسی ارتباط نویسندگان، کتابفروشان و توزیع کنندگان و مخاطبان کتاب با شبکه‌های اجتماعی پرداخت.
به اعتقاد این کارشناس علوم ارتباطات اجتماعی، مخاطبان علاقه‌مند به کتاب در حال حاضر، بیشترین حجم حاضران در شبکه‌های اجتماعی را شامل می‌شوند که البته به دلیل غیبت سایر گروه‌ها، حضورشان موثر و هدفمند نیست
جنبش کتابخوانی در شبکه‌های اجتماعی
سپس حمید سلطانی‌فر؛ استاد علوم ارتباطات مقاله خود را با عنوان «بهره‌گیری از شبکه‌های اجتماعی در راستای ایجاد جنبش کتابخوانی» ارائه کرد. او اظهار کرد: تفاوت میان شبکه‌های اجتماعی به عنوان رسانه‌های جدید با عملکرد رسانه‌های قدیمی جمعی موجب می‌شود تا روش‌های بهره‌گیری از این رسانه‌ها در راستای ترویج کتاب‌خوانی متفاوت باشد. آنچه شبکه‌های اجتماعی را از رسانه‌های جمعی جدا می‌کند تفاوت عملکرد و فرآیندی است که در این دو رسانه به طور طبیعی اتفاق می‌افتد. شبکه‌های اجتماعی زمینه‌ساز جنبش‌ها هستند و رسانه‌های جمعی در راستای فرهنگ‌سازی کاربرد دارند.
وی افزود: جنبش‌ها در شبکه‌های اجتماعی از مشارکت خودخواست مخاطبان فعال می‌شوند و گاهی فعال هستند و گاهی غیرفعال. همگی این جنبش‌ها از رویکرد خودخواسته مخاطبان فعال و گزینش‌گر نشات می‌گیرند، به حیاتشان ادامه می‌دهند و یا می‌میرند اما رسانه‌های جمعی با سیاست‌گذاری از سوی گروه‌های از افراد در جهت ایجاد فرهنگی خاص حرکت می‌کنند.
به گفته این استاد دانشگاه یکی از دلایل توجه به شبکه‌های اجتماعی سرمایه‌های اجتماعی است. او معتقد است کتابخوانی در دنیای امروز، نیازمند چنین جنبشی است که بسیج منابع انسانی خودخواسته و خود متعهد در راستای ترویج مبتنی بر مشارکت فعال و خودگزینشگر مخاطبان باشد.
سلطانی‌فر در ادامه مقاله خود تاکید کرد: برای داشتن چنین جنبشی ما باید تمام فرآیند را از تولید کتاب تا نقد آن در شبکه اجتماعی ببینیم. ما معتقدیم که فرهنگ ما شفاهی است. می‌توان نقد و یا امکان مطالعه یک کتاب را به صورت صوتی روی شبکه‌های اجتماعی قرار داد. مردم ما مردم کوتاه‌خوانی هستند و شبکه‌های اجتماعی راهی برای پاسخ به این شکل خواندن است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: کاربران اینترنت، وقت زیادی از آنلاین بودن خود را در شبکه‌های اجتماعی سیر می‌کنند. این صرف زمان چه زمینه‌ها که نمی‌تواند در راستای جنبش کتابخوانی داشته باشد. تبلیغات، یادگیری، پاسخ به نیازها و مسائل مشترک، هویت‌سازی، اطلاع‌رسانی شخصی و اجتماعی، خو تقویت‌گری، برقراری تعامل میان افراد و گروه‌ها از جمله مهم‌ترین کارکردهای شبکه‌های اجتماعی هستند.
بعد از ارائه مقاله سلطانی‌فر، یکی از کاربران شبکه یو 24 و از فعالان شبکه‌های اجتماعی روی سن آمد و توضیحاتی را پیرامون استفاده از این شبکه‌ها ارائه کرد.
سپس حسینعلی افخمی استاد دانشگاه علامه طباطبایی، درباره نقد کتاب در شبکه‌های اجتمای صحبت کرد و گفت: به روزنامه‌نگارانی که می‌خواهند در این شبکه‌ها نقد کتاب بنویسند توصیه می‌کنم رسانه‌های اجتماعی را جدا از سایر رسانه‌ها نبینند، حوزه مورد علاقه خود را تعیین کنند، هدفمند کار کنند، از افترا بپرهیزند، پیش‌داوری نکنند، در نقل‌قول‌ها دقت لازم را داشته باشند. ضمن این که گاهی لازم است در نقد، زبان گزنده داشت و احساس درک شده را به زبان آورد.
سخنران پایانی این نشست، جواد افتاده دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، بود که مقاله‌ای درباره «رسانه‌های اجتماعی و کتاب، بازگشت عموم و بازنشر کتاب» ارائه کرد.


کد خبر: 22127

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd5f0x.yt0xx6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com