مدیر دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری در گفتگو با هنرنیوز؛
اسرای عراقی در ایران دچار تحولات درونی میشدند
27 مرداد 1392 ساعت 13:59
مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری گفت: واحد پژوهش دفتر ادبیات پایداری از ابتدای تاسیس تاکنون همواره بخش مهمی از فعالیتهایش را به دادن مشاوره برای پروپوزالها و طرحهای تحقیقاتی اختصاص داده و به توسعه این امر خواهد پرداخت.
در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب و ادبیات هنرنیوز در پاسخ به این پرسش که «پژوهشگران چگونه می توانند از تسهیلات پژوهشی دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری استفاده کنند؟» گفت: در این راستا من و همکارانم به طور ویژه آمادگی ارائه مشاوره به علاقه مندان و پژوهشگران را داریم؛ نیز این عزیزان می توانند از منابع تخصصی که در کتابخانه ادبیات جنگ است استفاده کنند.
وی در خصوص دوازده هزار نامه مبادله شده بین اسرا و خانواده هایشان اظهار داشت: من منتظر بازگشایی اتاق کاری برای این موضوع هستم تا انشالله بعد از انسجام و انتشار پژوهشگران و دانشجویان بتوانند به این منبع غنی جنگ نیز دسترسی داشته باشند.
وی با اشاره به واحد پژوهش در دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری گفت: واحد پژوهش از ابتدای تاسیس تا کنون همواره بخش مهمی از فعالیت هایش را به دادن مشاوره برای پروپوزال ها و طرح های تحقیقی اختصاص داده است و به توسعه این امر خواهد پرداخت.
سرهنگی در پاسخ به این پرسش که «اساسا چه عاملی سبب می شود تا مردم یک ملت به رغم آنکه خاطرات تلخی از جنگ دارند به ثبت خاطرات آن بپردازند؟» گفت: خاطره به نوعی دریچه ورود به جنگ استا و شناخت جنگ و خصوصا اسارت با خاطرات ملموس تر و ماندگارتر می شود.
وی با بیان این مطلب افزود: جنگ مربوط به یک برهه از تاریخ است اما مطالعات آن باقیمانده و دامنهدار است و تنها امکان بازنمایی جنگ از طریق خاطرات میسر است و تقریبا همه کشورهایی که درگیر جنگ بوده اند در ادبیاتشان خاطرهنویسی جنگ را دارند.
سرهنگی با اشاره به ابعاد خاطره نویسی در ادبیات دفاع مقدس تصریح نمود: نخستین وجه آن خاطرات رزمندگان خودمان است که اگرچه به سختی ولی در همان ایام و یا پس از جنگ نگارش یافته است.
وی افزود: وجه دوم اسیران جنگی ایران و سوم خاطرات نظامیان عراقی است که این سه ضلع مثلث نزدیکترین روایت به اصل و واقعیت جنگ را استشهاد می کنند.
سرهنگی با بیان اینکه این برای نخستین بار است که خاطرات اسرای کشور دشمن در کشور مورد تعرض قرار گرفته چاپ می شود گفت: فکر نمی کنم که در هیچ کجای دنیا سربازان اسیر دشمن در کشور نگهدارنده، خاطرات خود را از جنگ بنویسند و کشور نگهدارنده کتاب خاطرات اسیران دشمن را چاپ کند اما در کشور ما این اتفاق افتاد که اتفاق نادری است.
وی در خاتمه خاطرنشان نمود: اسیران عراقی در ایران تحت تاثیر رفتار انسانی ایرانی ها دچار تعارض های درونی با خودشان می شدند و صحنه هایی را ملتفت بودند که در تعالی روحشان موثر واقع می شد لذا توجه به خاطرات این اسرا از این منظر ارزش بسیاری دارد کما اینکه جنگ تماما توپ و تانک نیست بلکه حاشیه هایی از معنویت و انسانیت دارد که ثبت آنها ارزشمند و شناختشان برای نسل های آینده ضروری است.
مرتضی سرهنگی چهره نام آشنای ادبیات دفاع مقدس است؛ او هم در مقام کارشناس و هم در مقام نویسنده و پژوهشگر به ثبت گزاره های تکان دهنده جنگ و پرداخت موشکافانه به آن پرداخته است؛ او سالهاست که مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری است و تقریبا بهترین و خواندنیترین آثاری که در حوزه ادبیات جنگ به ویژه خاطرات جنگ در سالهای اخیر منتشر شده ماحصل کوشش های مرتضی سرهنگی و مجموعه ادبیات پایداری حوزه هنری است؛ اخیرا مجموعه سه جلدی «پارههایی از آنچه اتفاق افتاد» که گزیده خاطرات او از نظامیان عراقی اسیر در ایران است منتشر شده است.
کد خبر: 62547
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd5k09.yt0xo6a22y.html