در قالب كتاب «گروه هنر ملي»؛
گفتوگو با تئاتريها منتشر ميشود
18 مهر 1389 ساعت 10:58
«روحالله جعفري» پژوهشگر تئاتر، تازهترين اثر تحقيقي، پژوهشي خود را در قالب كتاب «گروه هنرملي از آغاز تا پايان (1357-1335 ش)» براي انتشار به نشر افراز سپرد.
به گزارش هنر نیوز ،«روحالله جعفري» كه در هفته گذشته قرارداد اين كتاب را با انتشارات افراز منعقد كرده، به فارس گفت: با خانم افراز به اين توافق رسيدم كه كتاب «گروه هنرملي از آغاز تا پايان (1357-1335 ش )» در مجموعه تئاتر ايران در گذر زمان در انتشارات وي منتشر شود.
وي ادامه داد:اين كتاب، رفرنسي دقيق و آينه تمام نماي شكلگيري و اتفاقات به وقوع پيوسته براي اين گروه نمايشي است كه در دهههاي سي تا پنجاه شمسي در اين ملك فعاليتهاي چشمگيري در حوزه تئاتر ملي داشتهاند.
اين نويسنده و كارگردان تئاتر بيان داشت: براي نگارش اين كتاب شش سال تمام وقت صرف كردم كه در اين مدت هيچ گروه، نهاد، سازمان و ارگاني (چه دولتي و چه خصوصي) حاضر به كمك به اينجانب براي ثبت و ضبط بخشي از تاريخ مهم شفاهي تئاتر معاصرمان نشدند.
جعفري در اين خصوص اظهار داشت: جاي تاسف است كه مديران فرهنگي دائماً دم از حمايت از آثار پژوهشي ميزنند ولي در عمل نه تنها هيچ كمكي نميكنند، بلكه مانع از ادامه فعاليت نيز در اين باب مي شود.
روحالله جعفري به فارس گفت: بعد از كودتاي 28 مرداد 1332 ش، كه برخي از تماشاخانهها توسط عمال حكومتي وقت به آتش كشيده شدند، فعاليتهاي تئاتري به اجبار رو به خاموشي گراييد و جاي آنها را فضاي آتراكسيون كه تواماً با رقص و آواز و حركات آكروباتيك وار و ... بود پر كرد. در چنين اوضاعي عدهاي جوان كه دل پرشوري براي حضور در فضاي نمايشي ايران داشتند، دست به كار شدند و شاهين سركسيسان گام اول را برداشت. آنها به درستي تشخيص دادند كه براي پيشبرد درام ملي بايد درام نويس ايراني تربيت كرد و آثار نمايشي ايراني را به صحنه برد تا بتوان به تئاتر ملي دست يازيد.
وي ادامه داد: پرداختن به جرقههاي نخستيني كه ما را به سوي تئاتر ملي بعد از كودتاي 28 مرداد 1332 ش، رهنمون ميسازد، آن قدر مهم و گيرا بود كه مرا بر سر شوق آورد كه براي بهبود شرايط وخيمي كه در حال حاضر در عرصه هنرهاي نمايشي دست به گريبان آن هستيم، به تحقيق و پژوهش در اين حوزه بپردازم تا بلكه چراغي فراهم شود كه راه را به بيراهه نرويم. بخش اعظمي از تاريخ تئاتر معاصر كشور به صورت شفاهي است كه بايد به صورت مكتوب درآيد تا پژوهشگران، نويسندگان، دانشجويان، كاركنان فعال هنرهاي نمايشي و دوستداران اين هنر به مطالعه آن بپردازند تا بدانند كه در گذشته در اين حوزه در چه جايگاهي قرار داشتهايم و امروزه در چه نقطهاي ايستادهايم.
جعفري اذعان داشت: با اين كار بسياري از تجربياتي كه در گذشته صورت گرفته دوباره تكرار نميشود و ميتوان وقت و انرژي و سرمايهاي كه در اختيار داريم را بهتر هزينه كنيم. در شكل گيري اين كتاب با بيش از 55 نفر از فعالين نمايشي گروه هنرملي به گپ و گفت پرداختهام. ماحصل گپ و گفتهاي ثبت و ضبط شده بيش از 300 ساعت است كه تمامي نوارهاي آن موجود است.
در طول شش سالي كه براي اين كتاب وقت صرف كردم، تني از هنرمندان نامدار اين عرصه كه با آنها گپوگفتهاي مفصلي داشتم ( حسين كسبيان - اسماعيل داورفر - جمشيد لايق - رضا كرم رضايي - محمد نوري - خسرو شكيبايي و ... ) از ميان ما رفتند كه هرگز نبودشان را در اين عرصه نميتوانيم پر كنيم و به همين خاطر مطالبي كه از ايشان در اين كتاب ذكر ميشود اسنادي ارزشمند است كه بايد براي پيمودن راه به آنها مراجعه كرد و نمي توان تجربيات گرانبهاي اين عزيزان را ناديده گرفت.
وي با اشاره به پژوهش در تئاتر به فارس گفت: اگر به مقوله پژوهش در كشور بها داده شود و روحيه پژوهشگري و تحقيقاتي در جامعه گسترش پيدا كند، جامعهاي پويا، خلاق، شاداب و علم محور خواهيم داشت و در غير اين صورت بايد فاتحه چنين مصاديقي را خواند.
کد خبر: 18357
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd5s0f.yt0jk6a22y.html