نیمنگاهی به مجموعههای ماه مبارک رمضان؛
«راز پنهان» روایت چند زندگی
10 مرداد 1391 ساعت 6:08
فلورا سام بعد از ساخت مجموعه پنج قسمتی «ناز و نیاز» که سال گذشته در شبهای قدر از شبکه یک پخش شد، امسال مجموعه «راز پنهان» را برای ماه رمضان این شبکه آماده کرد.
در ابتدا قرار بود مجموعه «راستش را بگو» از این شبکه پخش شود، اما این کارگردان توانست با یک کار بهتر این مجموعه را کنار بگذارد و راهی ماراتن آثار ماه رمضان شود.
مجموعه «راز پنهان» به دور از تعجیل های یک اثر مناسبتی ساخته شده، چرا که از ابتدا مشخص نبود این مجموعه قرار است در ماه رمضان پخش شود، به همين دليل گروه با آرامش كار خودشان را انجام دادند.
فلورا سام بعد از نگارش مجموعه هایی چون «شبی از شب ها»، «روزهای زندگی»، «ماه عسل»، «نشانی»، «توطئه فامیلی» و ... از چندی پیش به سمت کارگردانی رو آورده و بعد از ساخت چند تله فیلم و یک مجموعه پنج قسمتی، امسال مجموعه «راز پنهان» را بر مبنای فیلمنامه ای از خودش جلو دوربین برد.
یکی از ویژگی های فلورا سام و مجید اوجی، تهيهكننده پرداخت به مضامین انسانی، اخلاقی و خانوادگی است. این موارد در آثاری که آنها تهیه کرده اند به کرات دیده می شود. در مجموع این زوج موفق تلویزیون همیشه تلاش داشتند تا در آثاری که می سازند بیننده متوجه نقش کانون گرم خانواده شود که اگر این کانون کمی با مشکل روبرو شود، می تواند چه آسیب هایی به افراد خانواده بزند.
آنها در مجموعه تلویزیونی «راز پنهان» هم روایتگر شادیها، غمها، دوستیها، نامردیها و ... هستند و زندگی دو دوست با نام فرامرز و امیرعلی را به تصویر میکشند که سالها از یکدیگر جدا بودند و بعد از گذشت چند سال دوباره دست تقدیر آنها را به هم رسانده است.
مجموعه تلویزیونی «راز پنهان» روایت خطی و ساده دارد و فلورا سام سعی داشته با یک روایت ساده یک مجموعه ای را برای شب های ماه رمضان کارگردانی کند که بیننده از دیدن آن لذت ببرد و از سوی دیگر شخصیت ها و قصه ها را پیچیده نکرده تا مخاطبان دچار سردرگمی شود و نتوانند با شخصیت ها ارتباط برقرار کند. این مسئله در همه شخصیت های این قصه از جمله فرامرز، امیرعلی، الهام حمیدی، داریوش ارجمند، لادن طباطبایی، پروانه معصومی، جمال اجلالی و ... صدق پیدا می کند.
گرچه برخی کارگردانان از روایت های خطی و ساده پرهیز می کنند و به دنبال اغراق و پیچیده کردن شخصیت ها هستند، اما امتیاز کار اوجی و سام دوری از چنین مواردی است. البته روايت خطي باعث نشده فلورا سام در فيلمنامهاش از تعليقها به دور باشد، بلكه بعد از گذشت چند قسمت از مجموعه با نشان دادن اميرعلي به عنوان پليس يك گره جديد در كار ايجاد كرده تا مخاطب بعد از ديدن چند قسمت با ديدن اميرعلي به عنوان پليس شوكه شود و بداند كه تا انتهاي قصه باز هم قرار است اين نوع تعليقها را شاهد باشد.
ميتوان گفت يكي از امتيازات فلورا سام در فيلمنامه «راز پنهان» اين است كه سعي كرده همه چيز را در چند قسمت اول به مخاطب نشان ندهد، بلكه به مرور كه مخاطب را با قصه درگير ميكند يك تعليق تازه ايجاد ميكند تا بيننده دچار رخوت نشود.
گرچه قسمت اول این مجموعه که البته اقتضا می کرد برای معرفی شخصیتها کمی ریتم كندي داشته باشد، اما به مرور و از قسمت دوم تلاش می کند هیجان بیشتری به قصه بدهد و چالش شخصیتها بیشتر می شود.
شاید مخاطب در نگاه اول بگوید قصه «راز پنهان» با یک داستان کلیشه ای یک آدم خلافکار شروع می شود که یک حادثه ای برایش اتفاق می افتد و او راهی بیمارستان می شود، اما بعد از اینکه بخشی از مغز که او مربوط به خاطرات است، آسیب می بیند دیگر قصه به یک مسیر دیگر هدایت می شود، به ویژه اینکه در قسمت دوم می بینیم که همسرش به او یادآوری می کند قبل از تصادف توافقی از یکدیگر جدا شدند و آن وقت است که بیننده شاهد سردرگمی فرامرز می شود و سئوالاتی که هیچ چیز درباره آنها را به یاد نمی آورد. آن وقت است که همسرش به او می گوید که اگر با مهندس ستاری (لیلا بلوکات) تماس بگیرد، متوجه دلیل اختلافات شان و طلاق شان می شود.
یکی از ویژگی های مجموعه "راز پنهان" پرداخت سریع به اتفاقات زندگی فرامرز از قسمت دوم به بعد است. از سوی دیگر فلورا سام در آثاری که می سازد دلش نمی خواهد مخاطب مرتب با تعلیق های آزاردهنده روبرو شود، به همین دلیل همیشه از تعلیق هایی استفاده می کند که برای مخاطب شیرین و به دور از نگرانی های زیاد است یا اگر هم تعلیق تلخ بهره می برد به سرعت از آن عبور می کنند. در این باره می توان به صحنه تصادف فرامرز اشاره کرد که برخورد مینی بوسی که ترمزش بریده است با ماشین فرامرز فقط به چند دقیقه کوتاه طی می شود تا مخاطب با دیدن این صحنه اذیت نشود.
فلورا سام تلاش داشته در هر اثر یک تجربه جدید هم پشت سر بگذارد و این اتفاق هم در مجموعه تلویزیونی «راز پنهان» افتاده است. او با بهره بردن از چند تله فیلم و یک مجموعه ای که ساخته بود، سعی کرده سریال «راز پنهان» یک قاب بندی خوب داشته باشد. می توان گفت قاب بندی برخی صحنه ها مثل یک قاب عکس تصویری زیبا است و در این باره باید نمره خوبی به سام داد.
البته او در گرفتن بازی از بازیگران این مجموعه تا حدودی صحیح عمل کرده که این ایراد کوچک تا حدی قابل اغماض است، چرا که تجربه او در کارگردانی کم است، اما می تواند به مرور زمان این مسئله هم بهبود ببخشد و بازی قوی تری از بازیگران بگیرند. البته در این مجموعه بازیگرانی همچون کامران تفتی، علیرضا جلالی تبار و ... تلاش کردند چند بعدی بودن شخصیت هایشان را به درستی نشان بدهند. به عنوان مثل وقتی امیرعلی (کامران تفتی) از لحظه ای برای خواهرش (لادن طباطبایی) می گوید که وقتی فرامرز (علیرضا جلالی تبار) او را در آغوش گرفت و او به یاد سالهایی افتاد که رفاقت میان آنها واقعی بود و بعد از چند دقیقه دیگر شخصیت او تغییر می کند و می خواهد از فرامرز به عنوان طعمه استفاده کند، برای مخاطب جذابیت زیادی دارد، چرا که تفتی به زیبایی شخصیت چند لایه ای که دارد را به درستی ایفا می کند.
فقط یکی از ایرادهایی که به مجموعه تلویزیونی «راز پنهان» وارد است، استفاده از موسیقی در بخشی از صحنه ها است که چندان ضرورت ندارد و می توانست این اتفاق نیفتاد، اما تتیراژ ابتدایی و انتهایی این مجموعه خیلی قوی است. بر خلاف آنكه تهيهكنندگان چندان توجهي به موسيقي تيتراژ ابتدايي و انتهايي نميكنند، اما مجيد اوجي جزو تهيهكنندگاني محسوب ميشود كه اين امر برايش اهميت زيادي دارد. به همين دليل در موسيقي تيتراژ از يك گروه كر استفاده كرده تا به مخاطب بگويد من براي سلايق شما احترام زيادي قائل هستم، حتي نسبت به تيتراژ اثري كه شما ميبينيد، بيتوجه نيستم. امید است در آینده در كارهاي مناسبتي تلويزيون شاهد توليداتي باشيم كه به لحاظ فيلمنامه، كارگرداني و ... دقت بيشتري شود و روز به روز به تعداد كارهاي مناسب افزوده شود.
کد خبر: 44277
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd5x0o.yt0o56a22y.html