گزارش هنرنیوز از واگذاری برج يادمان شبلی به شهرداری دماوند؛/۲/
موزه باستان شناسی دماوند به زودی افتتاح میشود
18 آبان 1390 ساعت 15:35
شهردار شهرستان دماوند گفت: برج شبلی هنوز فاصلهی زيادی تا سرويسدهی كامل به مسافران و گردشگران دارد.
به گزارش هنرنیوز، در مراسم واگذاری برج شبلی به شهرداری دماوند که صبح امروز (سهشنبه، ۱۰ آبانماه) با حضور مسولان میراث فرهنگی استان تهران ، شهرداری دماوند و نمایندگانی از فرمانداری برگزار شد.
در اين مراسم، شهردار شهرستان دماوند با اشاره به وجود بيش از ۲۰۰ اثر تاريخي و طبيعی در دماوند كه در فهرست آثار ملی به ثبت رسيدهاند، گفت: چشمه اعلا، آبشار تيزاب و برج شبلی از جمله توانمندیها و ظرفيتهای اين شهرستان هستند. همچنین بقاع متبرکه این شهر را به دارالمومنین تبدیل کرده است.
مرتضی همتی ادامه داد: واگذاری بناهای تاريخي به نهادهايی كه بتوانند به بهترين نحو از آنها بهرهبرداری كنند، بايد در گسترهای وسيع كه آيندهنگری را نيز شامل میشود، صورت گيرد. اينگونه اقدامات فرصتهای مغتنمی هستند تا بتوانيم از توانمندیهای شهرستان دماوند استفاده كنيم و آنها را بهنمايش بگذاريم.
وی با بیان این که شهرستان دماوند در سال ۱۳۱۰ پس از بازديد يك گردشگر خارجی در فهرست آثار ملی به ثبت رسيده، یادآور شد: شهر دماوند از معدود شهرهایی است که کل مجموعه شهر به ثبت رسیده و این مسولیت را سنگینتر میکند.
شهردار دماوند با بیان این نکته که برج شبلی هنوز فاصلهی زيادی تا سرويسدهی كامل به مسافران و گردشگران دارد، گفت: شهرداری درصدد ساخت يك پارك ۳۲ هكتاری در فاصلهی كمی از اين برج است . با خريدن چند ملك در بالادست و پاييندست اين برج، اين امكان وجود دارد كه اين مجموعه بهعنوان يك فضای گردشگری خوب ۶۰ هکتاری و با ويژگیهای برجسته برای گردشگران داخلی و خارجی تعريف شود.
وی ادامه داد: اميدواريم در آينده، اين برج بهعنوان نگينی در دماوند بدرخشد. تنوع قابليتهای ميراث فرهنگی مانند بقاع متبركه و اقلیم مناسب اين قضيه را تصديق میكند كه در آينده، اين شهر میتواند بهعنوان تفرجگاهي برای مردم تهران مورد استفاده قرار گيرد.
همتی به نبودن هيچ نوع امكاناتی در چشمه اعلا به دلیل تعدد متولی اعم از شهرداری و میراث و وزارت مسکن اشاره کرد وگفت: با وجود اينكه امكانات اين چشمه در حد صفر است، اما در ششماه نخست امسال، حدود هفت تا هشتهزار نفر از اين چشمه ديدن كردند. چشمه اعلا يك ظرفيت بالفعل است كه هنوز به بالقوه تبديل نشده ، اما مردم از آن استفاده میكنند.
وی تصریح کرد: اگر واگذاری مجموعهی برج شبلی فتح بابی برای تعامل مديريت شهرداری، مجموعهی شوراها و اداره كل ميراث فرهنگی تهران باشد، از اين قابليتها میتوان در سرويسدهی و خدماترسانی بهتر به گردشگران و مسافران استفاده كرد. برای توسعهی قابليتهای گردشگری دماوند، شهرداری و شورای شهر اين شهرستان آمادگی دارد تا بيشتر به گردشگران خدماتدهی انجام دهد.
شهردار شهرستان دماوند توضیح داد: متأسفانه با پيش آمدن برخی اتفاقها در بافت قديم دماوند، درآمد مردم اين بافت در طول سالهای گذشته كاهش يافته بود و كسی كاری برای آن انجام نمیداد؛ ولی اكنون خوشبختانه بافت قديم دماوند كه هويت مردم اين شهرستان است، روبه بهتر شدن است و مردم در آينده میتوانند از اين ظرفيتها استفاده كنند.
درادامه این مراسم معاون ميراث فرهنگی اداره كل ميراث فرهنگی و گردشگری استان تهران گزارشی از روند احيا و مرمت اين برج ارائه و تشریح كرد: مطالعات برج شبلی برای واگذاری به شهرداری از سال ۱۳۸۷ آغاز و طرح مرمت آن آماده شد و به تصويب اعضای شورای فنی رسيد. مرمت اين بنا نيز از سال ۱۳۸۸ آغاز و با هزينهای حدود ۴۵۰ميليون تومانی انجام شد.
بهروز جلالی گفت: در اين روند، نقشهبرداری از وضع موجود، ديواركشی، جدولكاری و احيای مسيرهای دسترسی داخلی به برج شبلی انجام شد. همچنین ادارهی ميراث فرهنگی و گردشگری دماوند از سه سال گذشته تا كنون به مرمت امامزاده عبدالله و عبيدالله، امامزاده قاسم و مرمت كاروانسرای امينآباد پرداخته است.
وی با اشاره به اینکه پايگاه پژوهشی، مطالعاتی و باستانشناسی دماوند بهزودی با كمك مسؤولان، فعاليت خود را آغاز میكند، تاکید کرد:مقدمات مربوط به تأسيسات موزهی باستانی دماوند فراهم شده و اين موزه در آيندهای نزديك افتتاح خواهد شد.
معاون سياسی فرمانداری دماوند نيز در مراسم واگذاری یادمان شبلی گفت: اگر ما ميراث فرهنگی و آثار و اشيای تاريخي را فراموش كنيم و به آينده معرفی نكنيم، بهطور قطع، جوانان بهدنبال فرهنگ جوامع غربی میروند و با تهاجم فرهنگی روبه رو میشویم.
سعيد ميرزايیفر اظهار کرد: ما نمیتوانيم بدون فرهنگ گذشته، آيندهی خود را ترسيم كنيم. متأسفانه در طول سالهای گذشته، توجه كمتری نسبت به آثار تاريخی ـ فرهنگی شده و دماوند نيز از اين موضوع مستثنا نبوده است؛ ولی در سالهای اخير، نگرش خوبی در مجموعهی سازمان ميراث فرهنگی ايجاد شده است.
وی به واگذار شدن چشمه اعلا از حدود دو سال پيش به شهرداری اشاره کرد و گفت : اميدواريم شرايط خوبی ايجاد شود كه مردم به راحتی بتوانند از اينگونه فضاها استفاده كنند.در كشورهای ديگر، شرايط برای حضور گردشگران بهگونهای است كه آنها میتوانند از اين موقعيتها استفاده كنند. اميدوارم اين فرهنگ در دماوند نيز ايجاد شود.
ميرزايیفر اظهارکرد: وظيفهی حفاظت از آثار تاريخی فقط برعهدهی ميراث فرهنگی نيست، دستگاههای ديگر هم بايد با اين سازمان همكاری و تعامل مناسبی داشته باشند.
در پایان این مراسم توافقنامهای بين اداره كل ميراث فرهنگی و گردشگری استان تهران و شهرداری دماوند امضا و طرفین از برج شبلی بازدید کردند.
کد خبر: 35
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd6.0syyt0k22a.html