خطری که پیش روی نسیم است

خبرگزاری ايسنا , 16 ارديبهشت 1394 ساعت 15:27

یک سال از سراسری شدن شبکه‌ی نسیم می‌گذرد و خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در گفت‌وگویی با مخاطبان و منتقدان، نظرات پیشنهادی آنان را درباره‌ی شبکه‌ای که از آن به عنوان «طنز و سرگرمی» یاد می‌شود، جویا شده است...


در این گفت‌وگوها بر صرف هزینه‌ی بیشتر برای پرهیز از تولید و پخش برنامه‌های تکراری در شبکه نسیم تاکید شده و از سوی کارشناسان نسبت به این مساله هشدار داده شده است. همچنین از شبکه نسیم به عنوان نیاز رسانه ملی یاد شده است. 
«شبکه نسیم نیاز رسانه ملی است»، «این شبکه می‌تواند طیف‌های وسیع‌تری را به خود جذب کند»، «نسیم علیرغم موفقیتی که دارد مخاطبان دائمی ندارد»، «این شبکه تولیداتش خیلی کم است» و ... .
این جملات بخشی از نظرات، انتقادات و پیشنهادات محمد تقی فهیم - منتقد سینما و تلویزیون - است.
این منتقد از شبکه «نسیم» به عنوان نیاز رسانه ملی یاد می‌کند و می‌گوید: «نسیم» که از همان ابتدا با رویکرد طنز و سرگرمی آغاز به کار کرد، به نظرم جزو شبکه‌های استراتژیک صداوسیماست؛ چراکه اساسا مساله سرگرمی و پُر کردن اوقات فراغت مردم یکی از اساسی‌ترین کارهای صداوسیماست که شبکه نسیم به آن توجه کرده است؛ بنابراین اصل و اساس این شبکه کاملا درست است به دلیل اینکه طی مدت کوتاهی که افتتاح شده است، توانسته جای خود را در میان بینندگانش باز کند اما من فکر می‌کنم نسیم آن‌طور که باید و شاید خیلی نتوانسته نیاز مردم را برطرف کند.
وی در ادامه همین مطلب یادآور می‌شود: شبکه‌ای با عنوان نسیم که شبکه‌ طنز نام‌گذاری شده است، می‌تواند طیف‌های بیشتری را به خود جذب کند به دلیل اینکه این شبکه نسبت به سایر شبکه‌های تلویزیون عام‌تر است. به نظرم یکی از ضعف‌های شبکه نسیم این است که تولیدات کمی دارد و اغلب برنامه‌هایش تکراری است و اکثر آیتم‌هایش تولیدات خودش نیست.
او در عین حال بیان می‌کند: اگر شبکه نسیم این روند را ادامه بدهد و برنامه‌های تکراری‌اش را نو نکند، شاید خیلی از مخاطبان، دیگر خیلی با آن همراه نشوند؛ به عنوان مثال برنامه‌ای مثل «خندوانه»، خیلی خوب توانست مخاطبان زیادی را به خود جذب کند که این اتفاق نشان داد که مردم به برنامه‌هایی که محصول خود شبکه‌ است بیشتر واکنش نشان می‌دهند و بیشتر آن‌ها را دنبال می‌کنند، بر این اساس اینکه دائما این شبکه بخواهد به پخش گلچین برنامه‌هایش بپردازد، خوب نیست و باید بیشتر به سمت تولیدات خودش برود.
فهیم همچنین پیشنهاد می‌دهد: اگر شبکه نسیم بتواند در ادامه فعالیتش بخشی از تایمش را به برنامه‌های تولیدی خاص اختصاص بدهد می‌تواند بینندگان دائمی‌تری را با خودش همراه کند اما به نظر می‌رسد که بینندگان شبکه نسیم فصلی هستند و دائمی نیستند؛ این در حالی است که به نظرم شبکه‌ای موفق است که برای خودش مخاطبان دائمی داشته باشد. نسیم به جز برنامه «خندوانه» و چندین آیتم دیگر برنامه‌ای ندارد که بخواهد مخاطبانش را دائمی کند؛ به عنوان مثال آیتم‌های کوتاه خیابانی و ... کارهایی نیستند که مخاطب را وادار به تعقیب کنند.
این منتقد می‌گوید: شبکه نسیم نیاز رسانه ملی است، لذا باید بتواند برایش هزینه کند؛ وگرنه نه تنها نمی‌تواند برداشت داشته باشد بلکه با ریزش هم مواجه می‌شود و بود و نبودش یکی می‌شود. این خطری است که در حال حاضر پیش روی شبکه نسیم است و باید حتما از آن پیشگیری کرد.

***

بخشی دیگر از این گزارش به نظرات مردمی از عملکرد یک ساله‌ی شبکه نسیم اختصاص دارد که در زیر می‌خوانید:

آقایی ۲۵ ساله - دانشجوی ادبیات انگلیسی - در ابتدا می‌گوید که از برنامه‌های شبکه نسیم بیشتر «خندوانه» را تماشا می‌کند؛ چراکه برایش جذابیت دارد.
او ادامه می‌دهد: در کل تنوع برنامه‌ها در شبکه نسیم خیلی خوب است و این تنوع را خیلی دوست دارم. یکی از نقاط قوت این شبکه کوتاه بودن برنامه‌هایش است که به نظرم کار جالبی است. به اعتقاد من شبکه نسیم نسبت به سایر شبکه‌های تلویزیون کاربردی‌تر است، چراکه با شعاری که دارد کاملا هماهنگ است.
این دانشجو سپس به نقاط ضعف شبکه نسیم اشاره می‌کند و یادآور می‌شود: به نظرم تنها ایراد شبکه نسیم تکراری بودن برخی آیتم‌ها و برنامه‌هایش است که امیدوارم با برنامه‌سازی نو و به‌روز این مشکل هم حل شود.

***

در ادامه خانمی ۳۷ ساله - نویسنده - درباره شبکه نسیم می‌گوید: تنها شبکه‌ای که برنامه‌هایش را دوست دارم، نسیم است به دلیل اینکه شبکه کاملا مفرحی است و برنامه‌هایش از سایر شبکه‌های تلویزیون متفاوت‌تر است. همچنین به کار بردن رنگ‌های شاد در این شبکه یکی از نقاط قوت آن است. یکی دیگر از نقاط قوت این شبکه این است که اکثر برنامه‌سازان آن قشر جوان هستند و این خیلی خوب است.
او ادامه می‌دهد: اینکه شبکه نسیم گلچین برنامه‌های جذاب و بعضا قدیمی را پخش می‌کند فکر خیلی خوب و جالبی است. وقتی این شبکه افتتاح شد قرار بود یک بخش ورزش هم داشته باشد اما در این زمینه خیلی ورود پیدا نکرد که شاید این کار هم جزو محاسن کارشان بوده که آن‌را انجام ندادند.
این نویسنده در پایان صحبت‌هایش اظهار می‌کند: در شبکه نسیم هیچ‌وقت به دنبال بهترین نبودم؛ چراکه به نظرم کلیت برنامه‌های این شبکه شاد است و ترجیح می‌دهم تایم آزاد وقتم را پای شبکه نسیم بگذارم.

***

در ادامه این گزارش با صحبت‌های خانمی ۴۱ ساله - خانه‌دار - همراه می‌شویم که می‌گوید: شبکه نسیم را اوایل بیشتر دنبال می‌کردم اما در حال حاضر خیلی نگاه نمی‌کنم، به جز برنامه «خندوانه» و بخش‌های استانی که به روی آنتن می‌رود به نظرم مابقی برنامه‌هایش تکراری است. به نظرم این شبکه باید کمی به سمت نو شدن برود؛ چراکه اگر این روند را ادامه بدهد مخاطبانش ریزش پیدا می‌کنند.

وی یادآور می‌شود: مصاحبه‌های خیابانی شبکه نسیم که به شکل طنز تهیه می‌شوند خیلی خوب است و برای مخاطب جذابیت دارند. به نظرم اگر طنزهای شبکه نسیم بیشتر شود بهتر است و بینندگان وقت بیشتری به آن اختصاص می‌دهند.

***

همچنین خانمی ۲۸ ساله - مترجم - در این نظرسنجی شرکت می‌کند و می‌گوید: معمولا خیلی تلویزیون تماشا نمی‌کنم، اما اگر هم بخواهم وقتم را برای تلویزیون بگذارم، شبکه نسیم را می‌بینم. به نظرم یکی از نقاط قوت این شبکه این است که برنامه‌های کوتاهی پخش می‌کند و از طرفی دیگر زمان پایان برنامه‌هایش را از قبل مشخص می‌کند.

وی سپس «خندوانه»ی رامبد جوان را به عنوان جذاب‌ترین برنامه شبکه نسیم انتخاب می‌کند و می‌گوید: «خندوانه» برنامه جذابی است؛ چراکه این جنس برنامه نسل نویی از طنز است که در رسانه ما شکل گرفته است.

او به نظراتش اضافه می‌کند: در کل به نظر می‌رسد پشت تمام برنامه‌های شبکه نسیم فکر است و این اتفاق خوبی است، به ویژه در بخش طنزهایش که به نظر می‌رسد نسبت به سایر طنزهای شبکه‌های تلویزیون لودگی ندارد. همچنین بخشی از برنامه‌های این شبکه که مربوط به نسیم آفرینش و برنامه‌های علمی می‌شود کار جذابی است که شخصا آنها را دوست دارم اما از طرفی دیگر این شبکه نقاط ضعفی هم دارد که یکی از آن نقاط ضعف این است که تکرار در آن زیاد است.

این مترجم در پایان اظهار می‌کند: شبکه نسیم برای روند یک ساله، عملکرد خوبی داشت ولی پس از آن باید برنامه‌هایش را نو کند تا به تکرار نیفتد. در کل جای چنین شبکه‌ای در تلویزیون ما همیشه خالی بوده است.

***

در ادامه این گزارش خانمی ۲۶ ساله - کارمند - عملکرد یک ساله‌ شبکه نسیم را اینگونه ارزیابی می‌کند: نسیم از جمله شبکه‌هایی است که تقریبا هر شب برنامه‌هایش را دنبال می‌کنم اما بیش از همه برنامه «خندوانه» را تماشا می‌کنم؛ چراکه برنامه جذابی است. همچنین بخش نسیم استان‌ها و دوربین مخفی این شبکه کار جذاب و خوبی است که بینندگان زیادی این بخش‌ها را دوست دارند.

او می‌گوید: شبکه نسیم در طول یک سالی که از سراسری شدنش می‌گذرد عملکرد خوبی داشت اما تکرار برنامه‌هایش زیاد است که باید فکری کند.

***

خانمی ۲۲ ساله - دانشجو رشته روزنامه‌نگاری - از میان برنامه‌های شبکه نسیم تنها برنامه «خندوانه» را برترین برنامه معرفی می‌کند و می‌گوید: به نظرم این شبکه برنامه‌سازی درستی نداشته، به جز برنامه «خندوانه» که توانسته برای بینندگان جذاب باشد. در شبکه نسیم جای خیلی از برنامه‌ها خالی است که بهتر است به آن‌ها توجه شود. قبل از اینکه شبکه نسیم افتتاح شود قرار بود شبکه‌ای با عنوان «آوا و نوا» تأسیس شود که این اتفاق نیفتاد و به جای آن شبکه نسیم آمد. حالا این برای من جای سوال است که شبکه نسیم چه خلأهایی را پر می‌کند؟ جز اینکه یکسری برنامه‌های قدیمی و تکراری را به روی آنتن می‌برد.

وی ادامه می‌دهد: «خندوانه» یک برنامه نو و جدیدی است که توانست در شبکه نسیم موفق شود. این برنامه کاملا پرانرژی است. اگر می‌خواهند واقعا شبکه نشاط و سرگرمی باشند باید برنامه‌هایی مثل «خندوانه» طراحی کنند نه اینکه برنامه‌های تکراری را به روی آنتن ببرند. به نظرم برنامه‌هایی که ۱۰ سال پیش برای مردم جذابیت داشت الان دیگر مردم را نمی‌خنداند و برایشان جذابیت ندارد.

***

بر اساس این گزارش، آقایی ۲۸ ساله - کارمند بانک - می‌گوید: از برنامه‌های شبکه نسیم فقط «خندوانه» را تماشا می‌کند.

وی معتقد است: بیشترین جذابیت برنامه «خندوانه» به حضور مجری برنامه و استفاده از موسیقی خوبش برمی‌گردد.

او همچنین از برنامه‌های طنز این شبکه استقبال می‌کند و می‌گوید: آیتم‌های طنز و برنامه‌های قدیمی که از شبکه نسیم پخش می‌شوند، جذابیت دارند ولی به نظرم این شبکه نیاز به یک مجموعه طنز جذاب مثل «ساختمان پزشکان» دارد که محصول خود شبکه باشد.

این کارمند بانک اظهار می‌کند: شبکه نسیم می‌تواند در آینده عملکرد بهتری داشته باشد؛ چراکه این شبکه در بدو تأسیس به خوبی توانست مخاطبان خودش را جذب کند اما در ادامه به خاطر نداشتن برنامه‌های جذاب جدید کمی سردرگم شد.

***

بخشی از این گزارش به نظرات خانمی ۳۶ ساله - حسابدار - اختصاص دارد که می‌گوید: بهترین برنامه شبکه نسیم «خندوانه» است. همچنین برنامه موسیقی محور «شب کوک» هم برنامه خوب و جذابی بود اما مابقی برنامه‌هایش تکراری است اما باز هم در عین تکراری بودنش خسته‌کننده نیست؛ چراکه مخاطب آن‌ها را دوست دارد. به نظرم این شبکه تولیدمحور نیست و بیشتر تولیدات گذشته‌اش را بازپخش می‌کند؛ این در حالی است که اگر تولیدات بیشتری داشته باشد نقاط قوتش هم بالاتر می‌رود.

***

در پایان گزارش، پسری ۲۲ ساله - دانشجو - درباره شبکه نسیم این گونه اظهار می‌کند: شبکه نسیم طی مدت یک سالی که به شکل رسمی افتتاح شد توانست نظر بسیاری از بینندگان را به خود جلب کند چرا که سال‌ها بود جای چنین شبکه‌ای که بتواند برای لحظاتی مردم را از فضای پرتنش اقتصادی دور کند خالی بود. شبکه نسیم هم به نوبه خودش با تمام کم و کاستی‌ها توانست خودش را در یک سال نشان بدهد اما این شبکه برای محبوبیت بیشتر باید به فکر باشد و تنها به پخش برنامه‌های تکراری بسنده نکند. به دلیل اینکه روز به روز تواقعات بینندگان از شبکه نسیم بالاتر می‌رود.

وی می‌گوید: برنامه‌سازان باید به نظر و سلیقه مردم احترام بگذارند. به نظرم شاخص‌ترین برنامه شبکه نسیم «خندوانه» است، همچنین بخش آیتم‌های طنز و استانی‌اش هم کار بسیار جذابی است که آن هم مخاطبان خودش را دارد.


کد خبر: 80646

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd990j.yt0zo6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com