گفتگوی هنرنیوز با رئیس گردآوری مخطوطات کتابخانه ملی ایران؛
گردآوری مخطوطات محدودیت بودجه ندارد
3 اسفند 1390 ساعت 9:27
علی صادق زاده با رئیس گردآوری مخطوطات کتابخانه ملی ایران گفت: ما از لحاظ بودجه برای خرید کتب و نسخ خطی هیچگونه مشکلی نداریم.
صادق زاده در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب هنرنیوز در خصوص روند فهرست نویسی نسخ خطی در بخش مخطوطات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در حال حاضر اطلاعات کسانیکه به کتابخانه ملی نسخههای خطی، چاپ سنگی و کتابهای چاپ نفیس اهدا نموده اند در قالب بیوگرفی اهدا کنندگان تدوین شده است.
وی افزود: در کنار بیوگرافی آنها کتب اهدایی به صورت یک فهرست از مشخصات اجمالی از منابعی که به کتابخانه ملی اهدا شده است به انضمام شماره فکسشان آماده است تا اواخر سال چاپ شود؛ اما منابع اهدایی و نسخههای خطی مثل منابع خریداری شده در مخزن قرار میگیرد و همکاران ما به ترتیب شماره روی فهرستها کار میکنند و این کتابها فهرست میشوند منتها هنگام ورود اطلاعات در نرمافزار کتابخانه، نام اهدا کننده به عنوان شناسه افزوده به آن بخش اضافه میشود.
صادق زاده در تشریح سیستم فهرست نویسی نسخ اهدایی بیان داشت: اگر نسخهای خریداری شد بعد از اعلام رضایت مالک و یا چنانچه اهدایی باشد بلافاصله بعد از کارشناسی تحویل مخزن میشود و پس از ثبت این فهرست ها در سیستم نرمافزار کتابخانه قرار می گیرد و دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان میتوانند نسخ مورد نظرشان را جستجو کنند، منتها در ابتدای امر این اطلاعات کامل نیستند و اندکی به اختصار و اجمالی است، اما در ادامه فهرستنویسی اطلاعات به روز میشود و کاملتر بر روی سایت قرار می گیرد.
وی در خصوص اسکن این نسخ برای ارائه اطلاعات آن گفت: اغلب نسخههای خطی نخست اسکن میشوند و سپس در سایت کتابخانه ملی هم قابل رویت خواهند بود.
صادق زاده در پاسخ به این پرسش که« اطلاعات نسخ خطی چگونه در فیپا ثبت می شوند؟»گفت: فهرست نویسی نسخههای خطی با نسخههای چاپی کاملاً فرق دارد و دو مقوله جداگانه است، این روند در فرم اطلاعاتی نسخه نویسی و کتابشناسی متفاوت است و در دو اداره متفاوت در کتابخانه ملی صورت میگیرد.
رئیس گردآوری مخطوطات کتابخانه ملی ایران ضمن اشاره به هزینه های جاری این مبحث گفت: هزینه فهرست نویسی نسخ خطی به مراتب بالاتر از نسخ چاپی است.
وی دیگر پرسش خبرنگار هنرنیوز را مبنی بر اینکه«گردآوری مخطوطات در دورههای مختلف زمانی در طول یکسال چه تعداد است؟» گفت: این مسئله قابل پیش بینی نیست، ممکن است در عرض شش ماه اولیه سال تعداد زیادی نسخ وارد تابخانه ملی شود بیاید یا مثلاً ممکن است شش ماه تلاش کنیم تا یک نسخه بسیار نفیس بخریم و شش ماه بعد تعداد بیشتری نسخه به مجموعه اهدا شود اما درکل کیفیت نسخ برای ما ارجح است به کمیت آنها، البته ما خودمان هم به شناسایی این آثار اقدام می کنیم.
وی با بیان این مطلب افزود: چون این سیر قابل پیشبینی نیست نمی توانیم بگوییم که ما در یک محدوده زمانی چه تعداد نسخه جدید وارد مجموعه خواهیم کرد.
رئیس گردآوری مخطوطات کتابخانه ملی تسهیلات و تجهیزات برای نگهداری نسخ را مطلوب ارزیابی نمود و گفت: کتابخانه ملی مخزنی مطابق با استانداردهای بینالمللی دارد با مسائل امنیتی و حفاظتی بسیار بالا و مطمئن.
وی در خاتمه با تاکید بر حمایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از اهدا و خریداری نسخ خطی خاطر نشان ساخت: طبق اعلام ریاست سازمان ما از لحاظ بودجه برای خرید کتب و نسخ خطی هیچگونه مشکلی نداریم.
کد خبر: 37626
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd990s.yt05x6a22y.html