نگاهی به اکران مستندهای روز دوم جشنواره فیلم های مستند رضوی؛/ 3
9 نگاه به 9 فیلم مستند
29 شهريور 1391 ساعت 14:30
دومین روز هفتمین «جشنواره فیلم رضوی» روز گذشته در سالن نمایش مجموعه «مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی» مطابق با برنامه با نمایش ۱۱ فیلم دیگر ادامه یافت.فیلمهایی با موضوعات مختلف که بعضیهاشان کارهای خوبی بودند.
تهران است و دردسر،متاسفانه بنا به دلایل تکراری(نمی گویم ترافیک) موفق به دیدن دو فیلم اول به نمایش در آمده نشدم،«زادگاه خورشید» به کارگردانی «محسن عباسی سرچشمه» که به قلعه تاریخی «خرانقی» از توابع یزد که محل عبور امام رضا (ع) بود می پرداخت و همچنین فیلم «هجیج (رویای سنگی اورامان)» یا زیارت (اسم فیلم در بروشور و ویژه نامه ای که مرکز بعد از پایان جشنواره توزیع کرد با هم متفاوت بود) به کارگردانی «مهدی فرامرزی» که موضوعش زیارتگاه هجیج در منطقه اورامان پاوه بود.
و اما...
چیدن چند سنگ روی هم و یک توپ دست ساز و شوت،هفت سنگ شروع شد.قطار و گفتگوی چند جوان در کوپه ای، آتش گرفتن یک اتوبوس در اثر داغ شدن لنت های ترمزش، به دست گرفتن دو چوب و شمشیر بازی دو کودک و بر زبان آوردن اسم «جومونگ»،دوربین روی دست یک روحانی جوان و شعر خواندنهای او. اینها سکانسهای ابتدایی فیلم «روایت نحل» اثر سید «محمد رضا خردمندان» است.داستان در مورد طلاب جوانی است که برای تبلیغ به نقاط دور افتاده ای سفر می کنند از جمله روستاهای استان کرمان و سیستان،جنت آباد،چاه حسن،گاو چران،بازان،پنج انگشت و... ماجرا با آتش گرفت اتوبوس شروع می شود و طلاب با مینی بوس به سمت روستاها روانه می شوند اندکی بعد وانتی که میان بیابان خراب می شود و صحبت از حمله اشرار می شود و شریر معروف عبدالمالک ریگی.یکی از روحانیون معروف منطقه به نام «حاج آقا موحدی» که از دنیا بریده و برای خدمت به اهالی این روستا ها نزد آنها زندگی می کند با مطایبه به همه روحیه می دهد و بالاخره کمک از راه می رسد. روحانیون به روستاها رسیده اند و با اهالی صمیمی شده اند و بعد شروع به کمک و درس دادن می کنند.در یکی از روستاها افلیج های مادرزادی زندگی می کنند که قادر به راه رفتن روی زمین نیستند،با هدایت طلبه ها و مشارکت اهالی یک زمین به این کودکان اختصاص می یابد و ادامه ماجرا...
بازی فوتبال حاج آقا موحدی همراه بچه ها،شلنگ تخته انداختن و بازی بچه های روستا که با یک ملودی زیبا همراه بود،اذان گفتن یک کودک سیه چرده به روی نخلی به سان بلال حبشی،عذاداری اهالی محروم روستا و لحظه خداحافظی روحانی جوان فیلم در حالی که کودکان به دنبال ماشین او می دویدند از صحنه های زیبای فیلم بودند و در پایان یک روحانی که در افق گم می شود.
فیلم کوتاه «خادم» ساخته «فرشید آذری» فردی را به نمایش در می آورد که بعد از گرفتن نذر خود از «امامزاده بقعه سید باباجان» در شهرستان املش از توابع گیلان خادم آن مکان مقدس شده است.بالا رفتن از کوه میان برف و سرما،جمع کردن هیزم،سکوت و تنهایی،وضو گرفتن در برف و نماز در امامزاده قسمتهایی از اثر بودند، و فیلم با همان نمایی که شروع شده بود،به اتمام رسید.
راوی فیلم «جاده ولایت» داستان را با نحوه رسیدن امام به ولایت عهدی مامون را شروع کرد و مسیر عبور امام از ایران را از مدینه تا مشهد و بعد مرو و اتفاقات افتاده در مسیر برای مخاطب شرح داد.از اینکه شلمچه اولین قدمگاه امام در ایران بوده گفت و از مساجد و استراحتگاههای مسیر امام و آثار تاریخی مسیر و دوره های در آن ساخته شده بودند گفت.از اعتقادات مردم شهرهای محل عبور امام،اندیمشک،دزفول،رامهرمز،ارجان،گچساران و طبس،اسلامیه، فیروز آباد و برد اسکن و نیشابور که حدیث معروف «سلسله الذهب» در آن شهر بیان شده،از شهر قدمگاه و چشمه ها و رودهای شهرها و از کرامات امام در طول مسیر.این اثر «عباس مهاجران» که بیشتر به درد نمایش در تلویزیون می خورد تا جشنواره به سفارش مرکز استانها در سیمای خراسان رضوی ساخته شده بود.
یکی از بهترین آثار به نمایش در آمده در جشنواره فیلم «قطار هشت» به کارگردانی «محسن سخاء» بود.این فیلم سیاه و سفید،با ایستگاه راه آهن، عبور و مرور مردم،رانندگان قطار خنده هایشان شروع می شد و بعد با یک موسیقی ریتمیک که خواب از سر می پراند روی تصاویر به نمایش در آمده کار را ادامه می داد.با تغییر موسیقی مسافران در حال سوار شدن به قطار دیده می شدند و بعدتر بررسی بلیطها در کوپه ها و خلاصه قطار و زندگی بدون هیچ کلامی .البته صدای مردم در پس زمینه به گوش می رسد و قطار به شهر امام ... و رنگ از تو آغاز می شود گنبد زرد طلا.
«بارگاه» ساخته «شهراب میراب» مانند یکی دیگر از فیلمهای به نمایش درآمده در جشنواره به تاریخ مشهد می پردازد و با عکسهای سیاه و سفید این کار را ادامه می دهد،تاریخ حرم روایت می شود و حمله به بارگاه مقدس حضرت روی مینیاتورهایی با صدای کشت و کشتار به گوش می رسد.یکی از مواردی که بهتر بود که کارگردان این فیلم و چند فیلم به علت محوریت جشنواره رعایت می کردند استفاده از موسیقی شرقی بود نه موسیقی فیلمی مانند فیلم «آبی کیشلوفسکی» حالا با هر دلیلی.
ادامه دارد....
کد خبر: 46536
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd9k0o.yt09s6a22y.html