آرش سجادحسینی در گفتگو با هنرنیوز؛
ساخت زندگی شخصیتها مردم را با هویتشان آشنا میکند
31 خرداد 1391 ساعت 9:45
آرش سجاد حسینی نویسنده وکارگردان سینما گفت: ساخت فیلم یا سریال فاخرنیاز به نویسنده ، کارگردان ، تهیه کننده ، بازیگر و دیگر عوامل فاخر دارد و این ها دست به دست هم می دهند که محصول نهایی کار فاخری بیرون بیاید.
آرش سجاد حسینی نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: به نظرم ساخت سریالهای تلویزیونی فاخر و درجه یک برای مردم و خود تلویزیون از اهمیت بالایی برخوردار است چون باعث می شود که مردم با هویت و تاریخ خودشان آشنا شوند و بدانند که از کجا آمدند و به اینجا رسیدند و چه راه طولانی را طی کردند و چه راه طولانی را در پیش دارند و باید چه عبرتها بگیرند.
وی افزود: ساخت این گونه مجموعه های تلویزیونی برای خود تلویزیون هم مهم است چون باعث می شود که مخاطب به جای اینکه به دیدن ماهواره و دیگر تفریحات به درد نخور و ناسالم برود وقت خود را به دیدن سریالهای فاخر وطنی اختصاص دهد. چیزی که این روزها متاسفانه در سیما شاهد آن نیستیم و به نوعی مخاطب علاوه بر آن که این روزها با سینمای ایران قهر کرده، با سریالهای تلویزیونی هم قهر کرده و دلش اش نمی خواهد وقت خود را به دیدن سریالهایی اختصاص دهد که به شکل مبتدیانه و سطحی و پیش پا افتاده ای در قصه و ساختار ساخته شدند و هدف شان فقط پرکردن آنتن است.
سجاد حسینی ادامه داد: باید این نکته را مدنظر داشته باشیم که ساخت فیلم یا سریال فاخر نیاز به آدمهای فاخر هم دارد. نویسنده، کارگردان، تهیه کننده، بازیگر و دیگر عوامل یک کار هم باید از آدمهای فاخر انتخاب شوند و این ها دست به دست هم می دهند که محصول نهایی کار فاخری بیرون بیاید. یعنی کسی که برای ساخت این گونه آثار انتخاب می شود باید تخصص این کار را داشته باشد. نمی توان یک آدم غیر حرفه ای را برای نگارش و یا کارگردانی یک مجموعه تلویزیونی فاخر اتنخاب کرد و انتظار داشت صرفا با پول خرج کردن حاصل کار اثری جذاب ودیدنی باشد.
وی تصریح کرد: اگر در ساخت سریال فاخر در هر مرحله ای کوتاهی و کم کاری کنید کار از حالت فاخر بودن خارج می شود. در واقع می خواهم بگویم که ساخت یک اثر فاخر مثل شمشیر دولبه ای است که می تواند هم خودش و هم دشمن را ببرد. یعنی اگر یک کارگردان ناوارد در راس کار باشد و نداند یک چگونه بتواند یک اثر را به سرانجام برساند کار از پایه نابود می شود و سطح کیفی کار به شدت پایین می آید و علاوه بر اینکه در کارنامه هنری سازندگان آن امتیاز منفی به حساب می آید و به خود تلویزیونی هم به عنوان سرمایه گذار کار زیان هنگفتی وارد می کند. در مرحله بعد زیان فرهنگی می زند و باعث دلزدگی مخاطب شده و سوژه سریال را نابود می کند. چون امکان دارد به دلیل اینکه ساخت اثر فاخر هزینه های زیادی را می طلبد در تاریخ تلویزیون یک بار یک سریال فاخر ساخته شود. مثل سریال عظیم مختار نامه ویا سریال امام علی (ع) که شاید تلویزیون دیگر به سراغ ساخت دوباره آنها نرود.
این کارگردان سینما خاطرنشان کرد: برخی از جوانان نسل امروز ما هیچ اطلاع و آشنایی از زندگی ادیبان و شاعران گذشته ما ندارند و کسی که در این خصوص فیلم یا سریالی می سازد باید به این نکته توجه کند که اثری که می سازد چنان قوی و خوب در ساختار باشد که بتواند جوان مشکل پسند امروز را که به تفریحاتی مثل ماهواره، اینترنت و...دسترسی دارد جذب کار کند. به عنوان مثال ما در تلویزیون شاهد ساخت سریالی اززندگی استاد «شهریار» بودیم که توسط «کمال تبریزی» ساخته شد که در ابتدا از ساختار خوبی برخوردار بود. اما متاسفانه رفته رفته که داستان سریال به سمت تاریخ معاصرآمد سطح کیفی سریال به شدت افت کرد و با کدهای غلطی که به مخاطب داد به جای جذب مخاطب باعث دفع مخاطب از سریال شد. البته می توان خود تلویزیون را هم در این خصوص مقصر دانست که با ممیزی بیش از اندازه سریال کنار آمد چون نگران برخی از اعتراض ها بود ومی ترسید مثلا خانواده این شاعر عزیز به ساختار وروند داستان سریال اعتراضاتی داشته باشند و به همین دلیل تن به ممیزی های بی مورد داد وباعث نزول کیفیت سریال شد.
وی ابراز داشت: متاسفانه در ساخت برخی از سریالهای فاخر، یک سناریو فاخر می آورند و تهیه کننده ای بودجه وسرمایه لازم را می گیرد که دغدغه ساخت اثر فاخر را ندارد و بیشتر به سود و زیان خود فکر می کند . ازطرفی همین تهیه کننده برای پایین آوردن هزینه های کارکارگردانی می آورد که او هم دغدغه ساخت اثرفاخر را ندارد و ادبیات لازم برای خلق یک اثر فاخر را نمی تواند شناسایی کند و اصلا آگاهی به این نکته ندارد که فرم ساختاریک سریال فاخر با یک سریالی که تاریخ معاصر را روایت می کند تفاوت آشکاری دارد وفرمت پخش ان حتی در پخش هم تفاوت دارد. آقای «داوود میرباقری» یک انسان فرهیخته و اندیشمندی است که در طول این سالها ثابت کرده که مرد ساخت آثار فاخر برای تلویزیون است و پرونده موفق کاری او در تلویزیون این را نشان می دهد اما به نظرم ایشان در سینما موفق نبوده است و کارنامه قابل دفاعی ندارد. پس می توان گفت که ایشان قصه خود را نمی تواند در یک یا دوساعتی که در سینما برای تعریف داستان یک فیلم سینمایی وجود دارد تعریف کند ومرد سریالهای فاخر تلویزیون وتعریف قصه های خود در فرمت چندین قسمت پیوسته را دارد.
کارگردان فیلم «موج سوم» اضافه کرد: متاسفانه نکته بعدی که در ساخت برخی از فیلمها و سریالهای فاخر در سینما و تلویزیون فراموش شده بحث تحقیق وپژوهش است واین برمی گردد به اینکه تلویزیون وبه خصوص تهیه کنندگان در سینماو تلویزیون به لزوم اختصاص بودجه کافی در این اعتقادی ندارند. چون فیلمنامه نویس ویا نویسنده یک سریال باید از طرف تهیه کننده تامین باشد که بتواند مثلا برای یک سریال فاخر یک سال و یا بیشتر وقت صرف تحقیق و پژوهش کند و روزی بتواند ۱۰۰ صفحه کتاب بخواند روی فیلمنامه کار کند ویا در صورت لزوم از مکان ویا جایی که داستان اثرش در آنجا می گذارد بتواند بازیدی داشته باششد و مستندات و مشاهدات خود راضبط کند. اما متاسفانه اغلب در ایران این مورد مهم و خاص فراموش می شود و تهیه کننده مدام به نویسنده فشار می آورد که به جای صرف یک سال و یا بیشتر برای نگارش فیلمنامه ۳ ماه اثر را جمع کند و معلوم است که حاصل کار اثری ناشیانه و ناموفق خواهد بود به جای ایجاد اندیشه و فکر اسباب تمسخر ونیشخند مخاطب خواهد شد چون به سرعت مخاطب این اثر را با نمونه های خارجی مقایسه خواهد کرد و به کیفیت پایین آن پی خواهد برد.
وی با شاره به اینکه مخاطب امروز با هوش است عنوان داشت: کسی که نویسنده فیلمنامه است باید بیش از اندازه مطالعه و تحقیق در خصوص اثرس داشته باشد و فقط به کتابها بسنده نکند. چیزی که متاسفانه این روزها در نوشتن حتی سریالها معاصر ما به چشم می خورد و نویسنده اثر به خود زخمت نمی دهد که مثلا در خصوص اعتیاد دست به تحقیقات میدانی بزند واز نزدیک با این معضل اجتماعی آشنا شود وفقط به کتابها بسنده می کند ودر اتاق می نشیند ودست به تخیل زده و می نویسد. به خاطرهمین است که مخاطب بعد از ساخت اثر به هیچ وجه نمی تواند با اثر همذات پنداری و احساس نزدیکی کند وآن را پس می زند. به عنوان مثال من در جایی خواندم که جیمز کامرون برای ساخت فیلم سینمایی تایتانیک ، از کمپانی تهیه کننده اثر فقط ۳ میلیون دلار بابت مرحله تحقیق وپژوهش پول گرفت و ۳ سال زمان صرف کرد و۱۳ بار با زیر دریایی روسی که اجاره کرده بود به اعماق دریا سفر کرد و با لباس قواصی از نزدیک کشتی تایتانیک غرق شده واقعی را دید. خب معلوم است که حاصل کار اثری موفق می شود که میلیاردها دلار فروش جهانی خواهد داشت.
سجاد حسنی در پایان گفت: متاسفانه خیلی از کارها را تهیه کنندگان ما انجام نمی دهند چون برایشان مهم نیست که سرنوشت سریال و یا فیلمشان بعدا چه خواهد شد و اختصاص سرمایه و پول برای تحقیق در ایران چیزی خنده دار برای آنها است. ازطرفی نمی توان کتمان کرد که ما دچار یک نوع شتابزدگی در ساخت فیلمها و سریالهایمان هستیم و مدیران فرهنگی مدام دوست دارند که میز خودشان را حفظ کنند و آمار بدهد که فلان قدر سریال وفیلم در زمان مدیرت آنها ساخته شده است وبه کیفیت اهمیت کمتری می دهند و هرگز ما مدیری نداشته ایم که بگوید در طول مدیریت اش مثلا به جای ساخت ۱۰ سریال متوسط یک سریال با کیفیت فاخر ساخته شده که بعدا هم بتوان از آن دفاع کرد. به همین دلیل ما همیشه در ساخت سریالها فاخر اشتباه حرکت کردیم و برای مدیران هم به دلیل اینکه بودجه بیت المال خرج ششده اهمیت نداشته که به کیفیت آثار دقت بیشتری داشته باشند.
کد خبر: 40596
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd9k0o.yt0zn6a22y.html