در کاوش های باستان شناسی آذربایجان شرقی:

بقایای سکونتگاه پیش از تاریخ در روستای ورجوی مراغه ثبت ملی شد

12 بهمن 1389 ساعت 12:30


پس از بررسی ها و کاوش های باستان شناسی در شهرستان مراغه، کاوشگران سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری آذربایجان شرقی بقایای محوطه ای تاریخی با قدمت بسیار کهن و پیش از تاریخ را در حاشیه روستای ورجوی این شهرستان کشف کردند.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی، مهندس تراب محمدی در بازدید از این سایت تاریخی گفت: این مکان که به نام محوطه پارینه سنگی ورجوی مراغه نامگذاری و ثبت شده است، قدمتی معادل دوران پیش از تاریخ دارد و به لحاظ کشفیات انجام شده از اهمیت خاصی برخوردار است.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی افزود: این محوطه که در دهستان قره ناز روستای ورجوی از توابع بخش مرکزی شهرستان مراغه واقع شده است، در حدود 1450 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در حاشیه یک رودخانه جاری قرار دارد.
به گفته وی ابعاد تقریبی محوطه پارینه سنگی ورجوی حدود1600 متر در 400 متر است و مجموعه بزرگی را شامل می شود که حالت استقراری داشته و انسانهایی در آن ساکن بوده اند.
محمدی افزود: با توجه به بررسی های انجام شده و کشف ابزارهای سنگی و مقایسه آنها با سایر ادوات به دست آمده از لایه های تاریخی تبریز و میانه و مراغه، قدمت این آثار به دوران پارینه سنگی میانه نسبت داده شد.
دبیر کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری استان در خصوص وسعت این محوطه گفت: آثار این محوطه از دامنه های کوه گردداغی تا بستر رودخانه ای که هم اکنون در آن مکان جاری است گسترده می باشد
وی تصریح کرد: آثار ارزشمند و مهمی از جنس سنگ آتش زنه در کاوش ها به دست آمده که به شناخت تاریخ و پیشینه منطقه که اطلاعات زیادی از آن در دست نیست، کمک بسیاری می کند.
محمدی با اشاره به وضعیت فعلی این محوطه گفت: در حال حاضر این محوطه به شکل مرتع عمومی مورد استفاده است و اگر حریم این اثر به اندازه 100 متر از کوه گردداغی در تمام جهات جغرافیایی و در محدوده رودخانه ورجوی از بستر تا فاصله 200 متری رعایت و حفاظت گردد، امکان بررسی و تحقیقات بیشتر در این زمینه برای کاوشگران و باستان شناسان فراهم می گردد.
وی افزود: استمرار برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه که در سالهای اخیر اتفاق افتاده، می تواند موجب آسیب دیدن شواهد تاریخی این محوطه گردد و این در کنار آسیب هایی است که طغیانهای فصلی و همچنین برداشت از معادن کوه گردداغی در پی دارد و لازم است در این زمینه همکاری جدی میان سازمانهای مرتبط و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی به عمل بیاید.
این محوطه هم اکنون در مالکیت اداره امور اراضی است و پس از ثبت ملی این محوطه، امکان بررسی ها و تحقیقات بیشتر و دقیق تر در آن فراهم شده است.
این اثر پس از ثبت مشمول تمام قوانین آثار ثبتی شده است و با متخلفان طبق قوانین مصرح برخورد خواهد شد.


کد خبر: 23306

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcd9s0x.yt0sz6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com