هیوا امین نژاد در گفتگو با هنرنیوز؛

هویت ایرانی بودن مان را می توانیم با سینمای مستند بیان کنیم

19 مهر 1391 ساعت 13:13

هیوا امین‌نژاد فیلمساز و مستند ساز سینما گفت: سینمای مستند می تواند هویت ایرانی بودن ما را به رخ جهانیان بکشد و ابزار خوبی برای مقابله با تهاجمات فرهنگی به کشورمان باشد و فرهنگ ما را دربرابر سایر فرهنگ های کشورهای دیگر به خوبی معرفی کند.


هیوا امین‌نژاد فیلمساز، پژوهشگر و مستند سازکشورمان در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: در کشورمان نسبت به سینمای مستند نگاه خوبی وجود ندارد و مردم فکر می کنند که فیلم مستند اثری است که به راحتی از سوی یک نفر تصویربرداری شده و جذابیت خاصی ندارد. این در حالی است که در همه جای دنیا سینمای مستند مخاطبان خاص خود را دارد و می تواند در اکران به لحاظ فروش گیشه خوبی داشته باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل اینکه ما فرهنگ سازی کلانی در خصوص مسائل فرهنگی و به خصوص سینما نداریم و مردم به ارزش سینمای مستند واقف نیستند . در صورتی که سینمای مستند می تواند بخش های مختلف فرهنگ ، قومیت، نژاد ، آداب ، سنن، شیوه زندگی مردم را به همه آموزش دهد و به مطالعه و نمایش زندگی انسان و محیط پیرامون در مراحل مختلف بپردازد.
امین‌نژاد تصریح کرد: سینمای مستند می تواند هویت ایرانی بودن ما را به رخ جهانیان بکشد وابزار خوبی برای مقابله با تهاجمات فرهنگی به کشورمان باشد و فرهنگ ما را دربرابر سایر فرهنگ های کشورهای دیگر به خوبی معرفی کند. به بیانی دیگر فرهنگ ما به دلایل داشتن جذابیت ها وزیبایی هایی خاصی که نسبت به دیگر فرهنگ ها دارد می تواند با سینمای مستند به خوبی در عرصه جهانی حرف های زیادی برای گفتن داشته باشد.
کارگردان فیلم مستند «۴ سرود برای کرکوک» خاطرنشان کرد: من خودم تهیه کننده آثارم هستم و در خصوص قومیت و فرهنگ مردم کردستان تاکنون فیلم های زیادی ساختم وبه ظرفیت های سینمای مستند به خوبی واقف هستم و به عنوان مثال من فیلم مستند «دایره شاد رنج ها» را نوشته و کارگردانی کردم که داستان آن در خصوص زندگی هنرمند کردستانی «سید محمد صفایی» بود واین فیلم کوتاه داستانی با مضمونی دینی و اجتماعی زندگی نامه خواننده مشهور کردستانی را به تصویر می کشید واثری بود که در جشنواره های مختلف شرکت کرد وجایزه هم گرفت.
وی تاکید کرد: سینمای مستند پتانسیل های زیادی دارد و می تواند فرهنگ کشورمان را در عرصه های بین المللی مطرح کند اما متاسفانه این روزها همان گونه که سینمای داستان گوی ما وضعیت خوبی به لحاظ جذب مخاطب ندارد ، سینمای مستند هم نمی تواند در اکران سالیانه سینماهای کشورمان جایگاهی داشته باشد. پس با این تفاصیل به نظرم ما چاره ای نداریم جزء اینکه در مدارس و دانشگاه ها سینمای مستند را آموزش دهیم تا با این فرهنگ سازی که صورت می گیرد در آینده سینمای مستند با شناخته شدن درست بتواند مخاطب داشته باشد.
امین‌نژاد در ادامه یادآورشد: همه باید برای شکوفایی سینمای مستند ارزش و بهاء بدهند وفقط با حرف زدن نمی تواند باعث پیشرفت سینمای مستند شد چرا که اصولا نگاه مردم ما به مستند خوب نیست و باید با حمایت از سینمای مستند این نگاه تغییر پیدا کند چرا که همه فکر می کنند سینمای مستند یعنی برداشتن یم دوربین وپشت سرهم فیلم گرفتن. در صورتی که سینمای مستند در کشورهای اروپایی و آمریکایی اهمیت فراوانی دارد مردم ترجیح می دهند در سینماها فیلم مستند خوب را نگاه کنند تا در خصوص پیرامون خود به دانش و آگاهی برسند .اما در کشورما در این خصوص کم کاری می شود.
وی اضافه کرد: به نظرم رسانه ای مثل تلویزیون هم می تواند برای سینمای مستند ما با سفارش، تولید و نمایش فیلم های مستند کمک کند و از مستندسازان کشورمان برای ساخت مستندهای با کیفیت دعوت به همکاری کند امال متاسفانه این امر تا کنون صورت نگرفته و می بینیم که شبکه مستد به جای خریداری و پخش مستندهای فیلم سازانمان از سایر شبکه های مختلف بین المللی آثار را گرفته روی آنتن می فرستد واین اصلا برای سینمای مستند ما فایده ای ندارد . چون فکرئ نمی کنم پخش مستندهای تکراری و قدیمی برای مخاطب هم جذابیت داشته باشد.
این مستند ساز مطرح کشورمان ابرازداشت: من ۱۰ سال در سینمای مستند کارکردم و تاکنون یک بار هم تلویزیون من را برای همکاری دعوت نکرده و نگته که شما چه کاره اید؟ اصلا شما فیلمساز هستید یا نه؟ فقط یک بار تهیه کننده ای برای مصاحبه در خصوص سینمای مستند برای تلویزیون با من تماس گرفت و من نرفتم. چون احساس کردم این شیوه دعوت درست نیست. بنابراین به نظرم تلویزیون و به خصوص شبکه مستند سیما می تواند فیلم های مستند مطرح کشورمان را به روی آنتن خود بفرستد.
وی درپایان گفت: به نظرم سالیانه در کشورمان حدود هزار فیلم مستند توسط فیلم سازان مختلف و ارگان های دولتی یا خصوصی ساخته می شود که می تواند خوراک خوبی برای شبکه مستند سیما باشد واین شبکه با خریداری و نمایش این آثار می تواند به رشد و بالندگی سینمای مستند کشورمان کمک شایانی کند وباعث شود که مردم بیشتر و بهتر با سینمای مستند آشنا شوند. از طرفی این حرکت شبکه مستند می تواند سینمای مستقل را در بخش مستند حمایت کند این فیلمسازان مستقل ما هم بتوانند با فروش آثار خودشان به حیات هنری خود ادامه دهند. به هرحال مسئولین سینمایی ، صدا و سیما ورسانه ها همه کنند تا چراغ سینمای مستند بیش از این خاموش نشود و هنرمندان این عرصه هم بتوانند به حیات هنری خود ادامه دهند.


کد خبر: 47661

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdf90o.yt0596a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com