در برنامه زنده «متن حاشيه» عنوان شد؛

شمقدري: حل شدن مسئله معاونت سينمايي با خانه سينما ساده است

6 ارديبهشت 1390 ساعت 12:01


جواد شمقدري با اشاره به مشكل قانوني در حمايت معاونت سينمايي از خانه سينما، گفت: بايد هر مؤسسه‌اي با هر عنواني، قانوني باشد تا ما پول پرداخت كنيم. حل‌شدن اين مسئله ساده است. اساسنامه خانه سينما بايد به وزارت ارشاد برگردد تا تغييرات آن تصويب شود.
به گزارش هنرنیوز به نقل از فارس، در گفت‌وگوي برنامه زنده تلويزيوني «متن حاشيه» كه شب گذشته از شبكه سوم سيما پخش شد، «جواد شمقدري» معاون امور سينمايي به صحبت درباره مسائل روز سينماي ايران پرداخت.
بنا بر اين گزارش، شمقدري در بخشي از اين برنامه به نكات مهمي از جمله تشكيل شدن اتحاديه تهيه‌كنندگان سينماي ايران اشاره كرد و گفت: جريان‌هاي مافيايي باعث شد كه سه چهار سال گذشته را به‌گونه‌اي سپري كنيم كه تهيه‌كنندگان با هم دچار مشكل بودند زيرا باندهاي قدرت مي‌خواستند ديگران را زير سيطره خود قرار دهند. البته دو يا سه باند بود اما هركسي سعي مي‌كرد ديگران را زير نفوذ خودش بگيرد.
وي افزود: ما سعي كرديم در اين دوره اين دوستان را مجاب كنيم كه به نفع سينماي ايران در درجه اول و به نفع همه است كه رقابت‌ها را كنار بگذاريم و با هم رفاقت كنيم. بخش زيادي از اين دوستان خوشبختانه خودشان پيش‌قدم شدند و در نهايت ما ديديم كه صنف واحد تهيه كنندگان سينماي ايران شكل گرفت اما مقاومت‌هايي در حوزه‌هاي ديگر صورت مي‌گيرد. فكر مي‌كنم اگر دوستان كمي مطالعه كنند و نسبت برخي از تصميمات ما سؤتفاهم نداشته باشند و حرف‌هاي صادقانه‌اي كه ما مي‌گوييم را قبول كنند فكر مي‌كنم كم‌كم متوجه مي‌شوند كه به نفع‌شان است كه بياند. بهتر است ما نخواهيم سلطه خودمان را بر حوزه سينما تداوم ببخشيم بلكه بايد اجازه بدهيم فرآيندهاي حرفه‌اي به شكل عادلانه و طبيعي حاكم شوند البته با شاخصه‌هاي كاملاً فرهنگي كه مي‌توان براي اين شاخصه‌هاي فرهنگي تعاريفي را ارايه داد .
وي اظهار داشت: ممكن است روي دو شاخصه فرهنگي اختلاف نظر باشد كه مي‌توان در مورد آنها بحث كرد و شاخصه اصلي را استخراج كرد و شاخص‌هاي كاذب را كنار گذاشت. ما بايد اجازه بدهيم همه فيلمسازان در اين فضاي آزاد نفس بكشند. فكر مي‌كنم اگر اين اتفاق بيافتد جهش سينماي ايران زودتر صورت خواهد گرفت البته اگر همدلي بيشتر باشد انشاء ا...

** فيلم‌هاي پرمخاطب فيلم‌هاي كليشه‌اي نيستند
معاونت سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درارتباط با كيفيت فيلم‌هاي سينمايي گفت: از سال 76 فيلم‌ها به لحاظ كيفي يك افت شديدي كرد. يك قطاري در مسير سرازير شروع به حركت كرد و نمي‌شد آن را متوقف كرد اما قراردادن آن در مسير اصلي خود نياز به زمان نياز دارد كه ما اين فرآيند را شروع كرديم. امسال آمار گرفتيم نسبت فيلم‌هايي كه به لحاظ مضمون و محتوا و حتي ارزش‌هاي فني و هنري به يك سطح مطلوبي رسيده و با شاخص‌هايي كه به هرحال در سال‌هاي قبل پذيرفته شده است مقايسه كنيم رشد خوبي داشته . البته توقع مردم بالاست . فيلم‌هاي خوب روز دنيا را مي‌بينند بعضي از فيلم‌هاي ايراني قانع‌شان نمي‌كند اما بايد اين نكته را يادآور شوم در دوره ما فرآيند فيلم‌هايي كه مردم از آنها ناراضي هستند سعي كرديم رشد و سرعت آن‌را كم كنيم و سعي كرديم به سمت توليد فيلم‌هايي برويم كه ارزشمند و پرمحتوا باشد. فيلم‌ها بايد پرمخاطب باشد من فيلم پر مخاطب را فيلم كليشه‌اي نمي‌دانم بايد مردم فيلم را بپسندند البته اين‌كه بايد محتوا داشته باشد و ارزش‌هاي فني و هنري‌اش را هم بايد رعايت شود نكته درستي است ما تلاش مي‌كنيم تا به اين سمت حركت كنيم. فيلم‌هاي جشنواره امسال نسبت به دوره‌هاي قبل به لحاظ تنوع و مضمون رشد بسيار خوبي داشتند.

** فعال شدن مجوز پروانه نمايش در خارج از كشور براي فيلم‌ها
شمقدري درباره نمايش فيلم‌ها در خارج از كشور توضيح داد: ما از حضور فيلم‌هايي كه سياه نمايي مي‌كنند در جشنواره‌ها جلوگيري مي‌كنيم. آئين‌نامه‌اي را كه معاونت سينمايي موظف مي‌شود پروانه نمايش براي نمايش فيلم‌ها در خارج از كشور صادر كند، فعال كرده‌ايم و خيلي جدي آن را اجرا مي‌كنيم. تاكنون نيز نمايش‌ها در خارج از كشور مديريت شده و از فيلمسازان خواستيم تا فيلم‌ها را بدون دريافت مجوز نمايش در خارج از كشور ارايه ندهند.

** با همكاري صنوف مختلف بايد بتوانيم حوزه اكران را مديريت كنيم
وي درباره معضلات اكران داخلي و نمايش ناموفق فيلم‌ها‌ در سال گذشته، گفت: سال گذشته حوزه اكران فيلم‌ها كمي نابسامان بود. دلايل مختلفي وجود داشت و متاسفانه فيلم‌هايي كه ارزشمند و خوب بود در حوزه اكران جايگاه مناسب خود را پيدا نكرد. امسال تلاش كرديم با تشكيل شوراي صنفي نمايش جديد و با شورايعالي نظارت بر اكران كه قبلاً فعال نبود، بتوانيم حوزه اكران را به نحوي از طريق همكاري بخش‌هاي مختلف صنوف سينمايي مانند تهيه‌كنندگان، توزيع كنندگان، صاحبان سالن‌هاي سينما و كارگردانان با تدبير آنها به نوعي مديريت كنيم كه انشاءالله فيلم‌هاي خوب ما اكران خوب داشته باشند.

** حل مسئله معاونت سينمايي و خانه سينما ساده است
شمقدري در اين برنامه درباره فعاليت خانه سينما گفت: درباره خانه سينما بحث زياد است. حدود هشت موسسه مختلف زير نظر معاونت سينمايي است. در يك مقطعي، خانه سينما نيز به نوعي زير نظر مجموعه معاونت سينمايي است . طبق اساسنامه‌اي كه مصوب شده خانه سينما موظف است اساسنامه و مجوز فعاليت‌اش را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دريافت كند كه گرفته است. اما هرگونه تغييري در ماموريت‌ها و اساسنامه خانه سينما بايد طبق قوانين موجود در كشور به معاونت سينمايي اعلام شود و براي آنها مجوز بگيرند اين فقط شامل خانه سينما نمي‌شود حتي آموزشگاه سينمايي بخواهد تغيير مكان بدهدبايد مجوز بگيرد. متاسفانه خانه سينما تغييراتي را در اساسنامه ايجاد كرده است بدون دريافت مجوز از معاونت سينمايي و به كار خود ادامه دادند. از زماني كه براساس يك اساسنامه ديگر (كه قانوني نيست) ساختار خانه سينما تغيير كند و اركان مختلف و تعاريف آن تغيير كند ديگر مشكل پيدا مي‌كند. بودجه‌اي كه در اختيار معاونت سينمايي است با عنوان فصل پنج كه مي‌توانيم از آن (طبق تاييد مجوزي كه از مجلس شوراي اسلامي به ما مي‌دهد) به موسسات فرهنگي از جمله خانه سينما كمك كنيم البته بايد هر موسسه‌اي با هر عنواني قانوني باشد تا ما بتوانيم پول پرداخت كنيم زيرا از سوي ديوان محاسبات و سازمان بازرسي كل كشور دچار مشكل خواهيم شد. اين اشكالي است كه پيش آمده، اميدواريم كه حل شود. حل شدن اين مسئله هم ساده است به اين صورت كه اساسنامه خانه سينما برگردد به ارشاد در مراجع قانوني ارشاد كمك مي‌كنيم تا تصويب شود و تغييرات اساسنامه تاييد شود البته دوره‌اي كه با يك فرآيند غيرقانوني طي شده است.
وي به تغييرات در اساسنامه خانه سينما اشاره كرد و گفت: تغييري كه در اساسنامه صورت گرفته اينگونه است كه ساختار خانه سينما از حوزه‌اي كه مي‌تواند صنوف را مديريت كند تبديل به يك تشكيلات سياسي شده است. به گونه‌اي تغيير صورت گرفته كه اعضاء ديگر نقشي ندارند. طبق اساسنامه كه مصوب شده وقانوني است مجمع عمومي شامل همه اعضاي خانه سينما است اما تغييري كه در اساسنامه صورت گرفته به اين صورت است كه مجمع عمومي به حضور نمايندگان صنوف محدود مي‌شود. نمايندگان صنوف تعداد محدودي هستند و كافي است بتوانيم روي اين افراد محدود (حدود 30 نفر) نفوذ پيدا كنيم و رايي را براي آن ها مثبت تلقي كنيم. طبيعي است كه ممكن است تصميماتي گرفته شود كه مورد تاييد تعداد اعضاي چهار يا پنج هزارنفري خانه سينما نباشد. از سوي ديگر حذف ناظر مالي بر مراودات مالي خانه سينما.
معاونت سينمايي فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به تشكيل كميته حل اختلاف گفت: كميته‌اي تشكيل داديم كه اين مشكلات حل شود. همچنان هم فكر مي‌كنيم اگر اراده‌اي باشد مي‌توان اين مشكل را حل كرد. البته به جهت شرايط قانوني برسيم به اين سمت كه به اساسنامه قبلي برگرديم و شرايط كنوني خانه سينما تغيير خواهد كرد و مجبور هستند كليه اعضاء را دعوت كنند و دوباره راي گيري شود. يك مقدار مقاومت هست اما به نظرم خيلي جدي نيست و سينما مسير خودش را طي خواهد كرد.

** سينماي ايران بايد به ويژگي‌هاي اخلاق گرا و خانواده‌گراي خود برگردد
معاون امور سينمايي در اين برنامه درباره با نظارت بر فيلم‌هاي ساخته شده و اكران فيلم‌هايي كه مطابق بر اصول و موازين شرعي هستند گفت: مطالبه به حقي است كه مردم متدين و مذهبي ما دارند. سال‌ها بود اين موضوع رها شده بود و خيلي حساسيت روي اين بخش نبود و فيلمسازها كه ديدند حساسيت نيست احساس كردند اين نوع هم فيلم بسازند. ما تلاش مي‌كنيم سينماي ايران ويژگي‌هاي اخلاق گرايانه و خانواده‌گرايي كه داشت، دوباره پيدا كند. من اين نويد را به مردم عزيز مي‌دهم اين فرآيند آغاز شده ما در چهار مقطع 79،83،86 و 89 را درآورديم فيلم‌هايي كه خانواده‌ها با اطمينان خاطر مي‌توانند از آنها ديدن كنند در سال 79 پنج عنوان فيلم است در سال 83 هفت عنوان فيلم، درسال 86 دوازده عنوان فيلم و در سال 89 اين فيلم‌ها به سي فيلم رسيده و رشد بسيار خوب و جهش داشته است. اين به همت خود فيلمسازان بوده و ما از آنها تنها تقاضا كرديم كه آثاري را با اين خصوصيات بسازند اميدواريم اين فرآيند ادامه پيدا كند و عمده فيلم‌هاي ما فيلم‌هاي سالمي باشند تا خانواده‌ها با امنيت خاطر از آنها ديدن كنند.

** هر فيلمي در كشور توليد شود بايد مجوز ساخت از وزارت ارشاد دريافت كند
وي درباره ساخت و پخش آثار مستند بدون مجوز و توزيع آن در سطح كشور گفت: فناوري جديد امكاني ايجاد كرده كه سال‌هاي گذشته نبود. اين فناوري باعث شده برخي فكر كنند با استفاده از اين فناوري كه امكان ساخت فيلم به فرد مي‌دهد، اجازه ساخت فيلم با رنگ وبوي مذهبي وديني را دارند. هر فيلمي در كشور توليد شود بايد مجوز ساخت از وزارت ارشاد دريافت كند حتي سخنراني‌ها ، موسيقي و حتي آثاري كه رويكرد ديني و مذهبي دارند از اين قانون مستثنا نيستند. اما متاسفانه مجوز ساخت فيلم را نمي‌گيرند و فكر مي‌كنند مجوز فقط براي فيلم‌هايي است كه رنگ وبوي مذهبي ندارند. طبق قانون جمهوري اسلامي بايد مجوز بگيرند. اين بايد فرهنگسازي شود البته راهكار قانوني هم براي برخورد با اين آثار وجود دارد. اين فيلم‌ها هم قاچاق محسوب مي‌شود به هرحال بايد جلوي آن گرفته شود و ما اعلام كرديم نيروهاي انتظامي و امنيتي مي‌توانند فيلم‌ها را جمع آوري كنند. ما آئين نامه داريم كه طبق آن موسساتي كه بدون مجوز فيلمي را مي‌سازند مي‌توانند دفاترشان را پلمپ كنند و جريمه نقدي تا ده ميليون تومان مي‌شوند.

** قاچاق فيلم‌ به تعبير برخي از علماي دين حرام تلقي مي‌شود
شمقدري درباره استفاده از ابزارهاي نظارتي قبل از توزيع انبوه فيلم‌هاي غيرمجاز توضيح داد: در اين مورد خاص تكثير آن مردمي بوده است. اما حوزه ديگر فيلم‌هاي زيرزميني است كه ساخته وتكثير مي‌شود و بعضاً فيلم‌هاي مخربي است و تصوير ناخوشايندي از ايران و جوان ايراني ارايه مي‌دهد اين هم معضلي است . بحث قاچاق در حوزه محصولات سمعي و بصري نياز به اين دارد كه جرم جدي تلقي شود و فرهنگسازي شود كه بدانيم ساخت و تكثير فيلم بدون اخذ مجوز يك رفتار غيرقانوني است. ستاد قاچاق محصولات فرهنگي براي اولين بار با دادستان‌هاي استان‌ها و رؤساي دادگستري در تمام كشور جلساتي برگزار مي‌كند و مسئله را براي آنها شرح مي‌دهد. بايد فرهنگسازي شود و مردم بدانند كه خريد يا تكثير فيلم‌هاي قاچاق به تعبير برخي از علماي دين حرام تلقي مي‌شود زيرا قانون جمهوري اسلامي را نقض كرده است من فكر مي‌كنم 98 درصد مسئله حل خواهد شد.

** ذات سينما پرحاشيه است
معاونت سينمايي وزارت ارشاد در پاسخ به اين سوال كه چرا شما اين قدر پرحاشيه هستيد، گفت: يك فيلم ساخته مي‌شود دو ساعت است اما اگر اين فيلم حرفي براي گفتن داشته باشد ، 2000 ساعت مي‌تواند حاشيه برايش ايجاد شود. اين ذات سينما است و خاصيت فرهنگ وهنر سينما است و مباحث آن بسيار زياد است. در يك دوره‌اي سعي مي‌شد مباحث سينما در حوزه‌هاي محفلي محدود بماند براي همين سينما نتوانست با حركت كلي مردم پيوند برقرار كند. ما احساس كرديم مسايل سينما نبايد در حوزه‌محفلي باقي بماند بايد بيرون بيايد و همه خودشان را از راه‌هاي قانوني مسئول بدانند. وقتي اطلاع رساني مي‌شود اهميت سينما و انواع كارهايي كه انجام شده اطلاع رساني شود و مردم و مسئولين و گروه‌هاي مرجع مطلع مي‌شوند طبيعي است كه خود به خود واكنش‌هايي خواهيم داشت كه واكنش همان حاشيه‌هايي است كه شما به آن اشاره مي‌كنيد.

** خيلي‌ها هم مشتاق خبر بركناري من بودند
وي درباره انتشار خبر استفعاي خود در خبرگزاري سينماي ايران كه منتسب به معاونت سينمايي است، گفت: اول بگويم كه فقط خبرگزاري سينماي ايران مورد حمايت ما نيست. در واقع جزء وظايف ما اين است كه به هر خبرگزاري كه اسم سينما را همراه دارد و در كل به حوزه خبر و اطلاع رساني كمك كنيم. معاونت سينمايي به اين رسانه‌‌هاي سينمايي كمك مي‌كند مجله فيلم سال‌ها با پول معاونت سينمايي و فارابي سرپا است. ما به بسياري از بخش‌هاي هنري كمك مي‌كنيم.
شمقدري درباره خبر مدكور نيز گفت: صداي آمريكا من را بركنار كرد و بچه‌ها آنجا يك سري جوان هستند خبر را رد كرده بودند اما تيتر خوبي نداشت كه ما دوستان را توبيخ كرديم اما خيلي‌ها هم مشتاق اين خبر بودند!
وي در خاتمه افزود: سينماي ايران يك ميراث فرهنگي براي كشور ما است و جايگاه خوبي پيدا كرده است. جشنواره كيش در حال برگزاري است بيش از 30 كشور در اين جشنواره حضور دارند. هنرمندان و فيلمسازان خوبي داريم فقط كافي است سينماي ايران پيوند با حركت مردم و آرمان‌هاي انقلاب و نظام در آن ايجاد شود تا ما شاهد جهش واقعي سينماي ايران باشيم.


کد خبر: 26141

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdff0x.yt09o6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com