سیدحسین صافی در گفتگو با هنرنیوز مطرح کرد؛
دیدن فیلم مستند باید تبدیل به عادت شود
23 مهر 1391 ساعت 11:18
سیدحسین صافی پژوهشگر و مستندساز سینما در آستانه برگزاری جشنواره «سینما حقیقت» گفت: سینمای مستند با تمام دشواری ها و مظلومیت های خاص به نظرم بیش از هر چیزی نیاز به حمایت های مادی و معنوی از سوی مسئولان دارد.
سیدحسین صافی فیلمساز، پژوهشگر، نویسنده و مستندساز در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: در کشور ما در طول سال هیچ وقت در خصوص تولید و اکران عمومی سینمای مستند صحبت نمی شود اما به محض اینکه قرار شده جشنواره ای در خصوص سینمای مستند برگزار شود همه صحبت می کنند . این در حالی است که به نظرم باید در کشور ما دیدن فیلم مستند تبدل به یک عادت شود و در آموزشگاه های هنری و دانشکده های هنری بیشتر به این موضوع پرداخته شود و بسترها و فرهنگ سازی لازم در خصوص اکران عمومی فیلم های مستند هم به مرور فراهم شود.
وی افزود: اکثر مستندسازان کشور ما به دلیل دسترسی راحت به مضامین و سوژه های فیلم مستند اجتماعی به این سمت گرایش دارند و دوست دارند از موضوعات دم دستی استفاده کنند. چون سینمای زیست محیطی سینمای راحتی نیست و نمی توان به راحتی در آن کار کرد و به ابزار و دانش یک فیلم ساز نیاز دارد. ازطرفی فیلمساز سینمای مستند باید با استفاده از دانش و تخقیقات و پژوهش هایی که در خصوص فیلم خود انجام می دهد با دانش کافی فیلم برای مخاطب بسازد و صرفا مانند گزارش های تصویری فیلمی خبری نسازد که مخاطب دلزده از این نوع سینما شود .
این پژوهشگر و مستندساز در ادامه تصریح کرد: سینمای مستند با تمام دشواری ها، مظلومیت های خاص خویش به نظرم بیش از هر چیزی نیاز به حمایت های مادی و معنوی از سوی مسولین و صدا وسیما دارد چون ساخت این گون فیلم بیش از هر چیزی از یک فیلمساز زمان و وقت می گیرد و این خود ما فیلمسازان هستیم که در برخی از مواقع باعث می شویم آثاری در حوزه سینمای مستند تولید شود که بیش از آنکه مخاطب جذب کند باعث دفع مخاطب از دیدن فیلم های مستند شود.
وی اضافه کرد: شبکه های مختلف ماهوارهای با پخش فیلم های مستند استاندارد و با کیفیت سطح توقع مخاطب را بالا برده اند فیلمسازان ما می ترسند که در این حوزه کار کنند چون فکر می کنند فلان شبکه دیگر در خصوص مثلا مستند زیست محیطی اثری شاخصی ساخته دیگرفیلمساز وطنی نمی تواند با کیفیت از آن فیلمی را بسازد . در صورتی که اصلا این گونه نیست این نگاه وانتخاب درست سوژه توسط یک فیلمساز و ساختار دقیق آن است که باعث جذب مخاطب می شود.
این پژوهشگر و نویسنده سینمای مستند ادامه داد: متاسفانه در هر صنفی آدم های بیکار هم هستند که آدم های پر کار را از انجام دادن کاری منصرف کنند در سینمای مستند هم آدم هایی هستند که مدام منفی بافی می کنند و نمی گذارند فیلمسازان ما بتوانند با پژوهش و دانشی که دارند آثار درجه یکی را تولید و برای پیشرفت سینمای مستند ارائه دهند.هر چند بنده معتقدم که مسواین دست اندرکار سینمای مستند نباید نگاهی از بالا به فیلمسازان این عرصه داشته باشند بلکه باید از فیلمساز حمایت مادی و معنوی کنند تا فیلمساز بتواند به حیات هنری و شخصی خویش بپردازد.
صافی تاکید کرد: صدا وسیما، مرکز گسترش سینمای مستند وتجربی ، ارگان های مختلف دولتی و خصوصی و... می توانند با حمایت از سینمای مستند گام های موثر و خوبی در جهت تولید، عرضه و فراگیر شدن فیلم های مستند انجام دهند. اما متاسفانه صدا وسیما و به خصوص شبکه مستند سیما به دلیل بودجه محدودی که این روزها دارند نمی توانند از همه مستندها حمایت کنند و این مشکل در مناطق صدا و سیمای استا نها هم وجود دارد. در صورتی که اگر صدا وسیما بودجه کافی داشت می توانست با مشارکت و سرمایه گذاری در خصوص تولید و نمایش فیلم های مستند به فیلمسازان ما کمک کند و همچنین باعث رونق سینمای مستند دربین مخاطبین کشورمان شود.
وی عنوان داشت: من سال هاست که با صدا وسیمای مناطق کار می کنم واکثر آنها مشکل بودجه برای ساخت فیلم های مستند دارند و در ۷ تا ۸ سال گذشته عموما بودجه ها به سمت مجموعه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی داستانی رفته و سینمای مستند بی بهره بوده است. صدا وسیما به عنوان گسترده ترین و با نفوذترین رسانه در بین رسانه های گروهی می تواند با استفاده از تبلیغاتی که در خصوص فیلم های مستند انجام می دهد باعث آشنایی وفرهنگسازی در خصوص سینمای مستند شود ومردم را به این نوع سینما مشتاق نشان دهد.
صافی یادآورشد: این روزها متاسفانه تولیدات صدا وسیما در خصوص مستندهای حیات وحش کم شده است و مدام دم از بودجه کم می زنند و به نحوی که آثاری که در مرکز و شهرستانهای صدا وسیما ساخته شده است در اکثر مواقع به دلیل بودجه کمی که صرف آنها شده است کیفیت لازم را ندارند . چون هر کسی از راه رسیده برای سیما مستند ساخته است . در مقابل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی هم تولیدات کمی در طول سال دارد و نمی تواند از همه تولیدات سینمای مستند ما در طول سال حمایت کند.
وی در پایان گفت: من دو دهـــه در سینمای مستند و در کسوت پژوهشگر، نویسنده، تصویربردار، کارگردان و تدوینگر کار کردم و فرق بین فیلم مستند و برخی از فیلم هایی که به نام مستند به خورد مخاطب را می دهند را می دانم و به نظرم باید برای شکوفایی سینمای مستند بیش از این ها تلاش شود.
کد خبر: 47841
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdfj0o.yt05o6a22y.html