گفتگو با محمود شالويي به بهانه حضور در بينال هنرهاي تجسمي ونيز:

تصاوير شهدا در جریان انقلاب و جنگ تحميلي برای نخستین بار در بینال ونیز به نمایش در آمد

3 تير 1390 ساعت 15:22


محمود شالويي مديرکل دفتر هنرهاي تجسمي پس از بازگشت از بينال ونيز در گفتگو با خبرنگار هنرهای تجسمی هنرنیوز گفت: رويداد بينال هنرهاي تجسمي ونيز برجسته ترين رويداد هنرهاي تجسمي در سطح جهان است. عمر اين رويداد به ١١٠ سال قبل باز مي گردد‏، و اكنون ٥٤ دوره از اين بي نال را پشت سر گذاشته ايم. .
وی ادامه داد: در دوره هاي گذشته حضور ايران چشمگير نبوده است. خصوصاَ پيش از انقلاب كه حضور ايران در موارد محدودي صورت گرفت و اين حضور مطلوب نبوده است.پس از انقلاب اسلامي جز در موارد معدودي دوره هاي حضور ايران مكرر و چشمگير نبوده است. امسال براي اولين بار است كه ايران براي دومين دوره متوالي در اين جشنواره شركت كرده است. در بي نال ونيز امسال ٩٠ كشور حضور داشته اند كه مي توان امسال را يكي از سال هاي درخشان بينال ونيز دانست. موضوع اين دوره از بينال ونيز نور بوده است. اين مضمون با هنر شرق و ايران قرابت ديرينه دارد و به سهولت مي توان نقش موثر نور در فرهنگ مشرق زمين را در آثار هنرمندان شرقي مشاهده كرد.
مديرکل دفتر هنرهاي تجسمي وزارت ارشاد ادامه داد: آثار از نظر كيفي بسيارقابل تأمل و مطلوب بود و شايد بتوان گفت نسبت به دوره هاي قبل از كيفيت بهتري برخوردار بود. اين امر از حضور پر رنگ تر بازديد كنندگان بينال به خوبي قابل تشخيص بود.
وی اظهار داشت: در اين ميان حضور ايران نيز بسيار قابل توجه بوده است. تمام كساني كه آثار هنرمندان ايراني را ديده اند آن ها را مورد تحسين قرار داده اند و اين امر براي كشور ما جاي اميدواري است. در جايي كه بسياري از كشورهاي شركت كننده حرفي براي گفتن نداشتند‏، كشور ما حضور ثمر بخشي داشت و هنر ايران توانست، مفاهيم بلند و انديشه هاي ناب اسلام و اعتقادات ارزشمند ملي خويش را در چنين رويداد هنري مهم و پر اثري در معرض ديد تمام جهانيان قرار دهد.
وی در ادامه گفت: در اين خصوص اهميت تطبيق آثار ايران با ارزش هاي ملي نقطه عطف حضور ايران بوده است.همان گونه كه مي دانيم ايران ٢٤٠ هزار شهيد انقلاب و جنگ تحميلي نقطه عطف تمام ارزشهاي ملتي است كه با تمام نيرو براي حفظ ارزش هاي خويش ايستاده اند.
وی با اشاره به این که شهدای ایران در شکل جهانی در ونیز دیده شدند اظهار داشت: اين نخستين بار است كه در يك رويداد جهاني تصاوير شهدا و مظلوميت مردم ايران در طول انقلاب و جنگ تحميلي به نمايش در مي آيد و مظلوميت مردم به نمايش جهاني در يك رويداد مهم فرهنگي به نمايش در مي آيد. معرفي كعبه به عنوان عنصر مقدس فرهنگ ايران آئين اسلام و مقدسات مردم ايران براي مردم ساير ملل قابل توجه بود. تصاوير مستند اجتماعي ايران در جهاني كه در برهنگي به سر مي برد، از نكات جالب توجه در نمايشگاه ايران در ونيز بود.
وي در پاسخ به اين نكته كه فكر مي كنيد سهم آسيا در بينال ونتيز چقدر بوده است اظهار كرد: آثاري كه از آسيا ارائه شده بودند قابل توجه بود اما سهم عمده در اين بينال در اختيار هنرمندان اروپايي است.
وی ادامه داد: محمدمهدي و منير قان‌بيگي با اثر مكعب‌هاي سفالي كه برگرفته از نماد كعبه هستند يك اينستاليشن (چيدمان)‌ ارائه كرده‌اند. مرتضي دره‌باغي هنرمند ديگر كشورمان با اثر چيدمان روشنايي و صلح كه با استفاده از تصوير 240 هزار شهيد جنگ تحميلي خلق شده در اين نمايشگاه شركت كرده است و محسن راستاني، عكاس با سابقه كشورمان نيز با تعدادي اثر فتو آرت كه نمايش‌دهنده زندگي اقوام مختلف ايراني است، در اين رويداد جهاني حضور يافته‌اند.
محمود شالويي با بيان اين نكته كه پذيرش هنرمند براي بينال ونيز بدون سفارش و با فراخوان رسمي از سوي دفتر هنرهاي تجسمي و انتخاب از ميان آثار ارسالي به دفتر هنرهاي تجسمي توسط استادان برتر انجام مي شود، افزود: بينال ونيز هر دو سال يكباربرگزار مي شود و زمستان سال آينده فراخوان دوره پنجاه و پنجم پس از اعلام فراخوان از سوي برگزار كنندگان بينال ونيز از طريق سايت اعلام مي شود و علاقمندان مي توانند آثار خود را براي داوري ارسال كنند.
به گفته شالويي، استقبال از غرفه ايران نشان مي‌دهد كه وقت آن رسيده تا فضاي بزرگ‌تري را براي نمايش آثار هنرمندان ايراني شركت‌كننده در ونيز در نظر بگيريم، كه احتمال دارد در دوره بعدي اين امكان فراهم شود.
پنجاه و چهارمين دوسالانه بين‌المللي ونيز با موضوع «نور و روشنايي» از 14 خردادماه (4 ژوئن)‌ براي 6 ماه در شهر ونيز ايتاليا آغاز به كار كرد. در اين رويداد جهاني، 4 هنرمند ايراني با 3 اثر شركت جسته‌اند.


کد خبر: 28851

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdfj0x.yt0jk6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com