بازگشت بهرام بیضایی با تاراج‌نامه؛ قصه جابه‌جایی قدرت میان زن و مرد

5 شهريور 1390 ساعت 13:07


کتاب «تاراج‌نامه (ذیل جهانگشا)» تحلیل شکست دوران تاریخی حمله تاتارها به ایران است و شرح این نکته که هر کسی در آن زمان به نقش خود آگاه نبود.
به گزارش هنرنیوز به نقل از خبرآنلاین، کتاب «تاراج‌نامه (ذیل جهانگشا)» نوشته بهرام بیضایی در 96 صفحه با قیمت 3 هزار تومان از سوی انتشارات روشنگران و مطالعات زنان روانه بازار نشر شد.
شیوه‌ نقالی و پرده‌خوانی در این کتاب وجود دارد و راوی و دو نقش دیگر نمایشنامه هر کدام فضای جغرافیایی اطراف را برای خواننده معین می‌کنند. این نمایشنامه، تحلیل شکست دوران تاریخی حمله تاتارها به ایران است و این‌که هر کسی در آن زمان به نقش خود آگاه نبود. نقطه تلخ داستان این است که وقتی زن جای مرد می‌شود، از زن دفاع نمی‌کند و تنها نقش مردسالارانه را که در ذهنش بوده است، بازی می‌کند و مرد نیز نقشی را که از زن در ذهن داشته است، بازی می‌کند.
نویسنده پس از شرح وضعیت صحنه، نمایش را با این دو دیالوگ آغاز می‌کند: «آران: من از میان آتش حرف می‌زنم. خون به زانو رسیده. که با که می‌جنگد و برای چه؟ جنگ طریقت است یا شریعت است یا تیره و تبار؛ یا سودی ناچیزتر از خونِ کودکی؟ بر سر پیکره‌های بی‌جان راه می‌رویم که ما را همین دم پیش عزیزتر کسان بودند؛ خواهری، یا برادری! مادری، یا پدری!
راوی: شرم چشم از شرم شسته و خرد ذهن به یاوه گشوده! جنگجویان کورند و تیغ در کف هر خودکامه! بیزاری بیرق‌دار معرکه است و خشم تبیره‌زن! سخن پوچ است و واژگان با معنی خود بیگانه! ...»


کد خبر: 31361

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdfs0s.yt0f96a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com