سعید سالکی خبرداد:
ساخت نمونه خشت های بزرگ دوره قاجار
5 مرداد 1394 ساعت 13:41
برای نخستین بار در کشور نمونه خشت های بزرگ دوره قاجار در پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ساخته شد.
به گزارش هنرنیوز؛ سعید سالکی هنرمند و پژوهشگر کارگاه پژوهشی سفال و لعاب پژوهشکده هنرهای سنتی امروز "دوشنبه"با اعلام این خبر تصریح کردکه به دلیل پیچیدگی فرمول و فرایند ساخت خشت های بزرگ دوره قاجار تا به حال کسی به دنبال ساخت آن نرفته بود .
او افزود:این طرح به منظور نمونه سازی از خشت های مورد نظر و افزایش کیفیت آنها انجام شد .
این پژوهشگر بزرگی ابعاد ، سالم از کوره بیرون آمدن ، ترک نخوردن ، جذب لعاب بالا و مقاومت بالا را از ویژگی های نمونه خشت ساخته شده اعلام کرد .
وی اضافه کرد: در ساخت این نمونه سعی می کنیم خشت را در دمای پایین، ۹۵۰درجه پخت و لعاب دهیم تا کیفیت خشت بالا رود زیرا در حرارت پایین و حفظ شرایط نتیجه بهتری حاصل می شود.
این پژوهشگر خاطر نشان ساخت که یکی از تفاوت های این خشت با خشت دوره قاجار در این است که در گذشته سازنده ها از خمیر شیشه به دلیل مقاومت بالا استفاده می کردند و خشت را در دمای ۱۰۵۰حرارت می دادند .
سالکی گفت:اما در حال حاضر ما با دستیابی به فناوری جدید و استفاده از گل رس توانسته ایم خشتی را بسازیم که از لحاظ وزنی نیز خیلی سبکتر از نمونه های قدیمی است .
او با بیان اینکه نمونه این خشت های بزرگ را می توان در خانه رجال دوره قاجار مشاهده کرد اظهار داشت :نمونه هایی از با کیفیت ترین خشت های دوره قاجار در تالار آیینه کاخ گلستان قرار دارد .
به گفته این پژوهشگر یکی از ویژگی های این خشت این است که نسبت به نمونه های قبلی جذب لعاب بالاتر و طول عمر بالاتری دارد و مقاوم تر است بطوریکه ۷۰۰تا ۸۰۰سال عمر می کند.
او اندازه این خشت را ۶۰در ۸۰اعلام کردو افزود:همکاران با اجرای طراحی سنتی دقیق تمامی نقایص طرح اولیه خشت را نیز مرتفع کرده اند تا کار از هر جهت با کیفیت تر و بهتر شود .
سالکی با بیان اینکه قصد ما مولاژ سازی نیست تصریح کرد که هدف ما در اصل ارایه یک کار با کیفیت تر است .
او با اشاره به ویژگی بصری که این نمونه برای هویت بخشی دارد تصریح کرد از این خشت ها می توان در مبلمان و نماهای شهری استفاده کرد .
کد خبر: 82031
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdfz0j.yt0xs6a22y.html