یک کارشناس گردشگری :
مشارکت جوامع محلی در پروژههای اکوتوریسم ضروری است
2 بهمن 1391 ساعت 11:33
یک کارشناس گردشگری گفت: بر اساس توازن زمین و پتانسیلها، کاربریهای گردشگری به نحوی باید جانمایی شود که کمترین آسیب را به محیط، رسانده و درعین حال بالاترین بازدهی را داشته باشد .
سینا طاهری -کارشناس گردشگری - در گفت و گو با هنرنیوز اظهار کرد: مشارکت جوامع محلی در پروژههای اکوتوریسم منوط به حضور گروههای مردمی است که تبلیغات متولیان امر گردشگری را میطلبد. حضور مردم علاوه بر صمیمیت خاصی که به چنین سایتهایی میدهد موجب معرفی فعالیتهای انجام شده و نیز آموزش و معرفی محیط زیست و اکوتوریسم میشود.
او ادامه داد: در عین حال حضور مردم تاثیرات مستقیمی بر چنین پروژههایی میگذارد، بنابراین گردشگران و فعالیتهای گردشگری در این حوزه نیاز به سازماندهی خاصی دارند.
وی تصریح کرد: در این حال بهترین ایده، بهرهبرداری مناسب و پایدارو منطقی از حضور توریستها و مسایل اقتصادی به وجود آمده از این رهگذر است. حضور گردشگران دارای جنبههای مثبت و منفی بسیاری است که عمدهترین جنبه منفی آن، تاثیر بر فرایند حفظ محیط زیست از طریق ازدحام، ناامن شدن منطقه و عدم کنترل مناسب است.
طاهری خاطرنشان کرد: در عین حال حضور گردشگران موجب ترزیق پول و منابع مالی در منطقه میشود که از طریق آن میتوان پروژههای اکوتوریسم را ادامه داد و پایدار کرد تا به این ترتیب چرخه مناسب اقتصادی از این بخش به وجود آید.
وی با اشاره به این که حضور گردشگران موجب ارتقای فرهنگ و در عین حال آموزش مردم محلی و و حتا خود گردشگران میشود، افزود: مشارکت جوامع محلی با حمایت بخش تسهیلات محیط زیست جهانی گام مهمی در حفظ و احیا محیط زیست محلی است. و بر اساس این ابتدا مطالعات جامع و کاملی از وجوه طبیعی و نیز فرهنگی این نوع سایتها باید انجام بگیرد. براساس این مطالعات گونههای گیاهی، گونههای جانوری و ویژگی زمینشناسی منطقه مورد بررسی دقیق مردم قرار گیرد. گونههای مختلف پستانداران، خزندگان و دوزیستان موجود و پرندگان اطراف سایت مورد شناسایی قرار بگیرد.
این کارشناس افزود: همچنین تمامی پتانسیلها و وجوه فرهنگی در روستا مانند آداب و رسوم و صنایع دستی، تولیدات محلی و... باید شناسایی شوند. هرکدام از این پتانسیلها و ویژگیهای میتواند برای گردشگران در صورت پرداخته شدن مناسب تبدیل به جاذبه توریستی شود. از سوی دیگر میتواند به عنوان موارد علمی برای مراحل بعد از ارزیابی زیست محیطی سایت مورد استفاده قرار گیرد.
وی اضافه کرد:از دیگر فعالیتهای مورد نیاز در این بخش بررسی پتانسیلهای منطقه در جذب گردشگر و نیز بررسی و مطالعه و ارزیابی پتانسیلهای سایت در پذیرش توریست است.
او عنوان کرد: برای این منظور طرح جامع گردشگری هر منطقه مورد مطالعه قرار گرفته و کارگاههای آموزشی مختلفی برای بررسی نظرات مردم محلی و بهرهگیری از پیشنهادهای اجرایی آنان و نیز توجیه مردم در بعضی موارد صورت گیرد.
طاهری گفت: با بررسی پتانسیلها و تکمیل مراحل مطالعاتی، مهمترین بخش پروژه اکوتوریسم آغاز میشود. زونینگ سایت (منطقه برداری) با استفاده از نظرات کارشناسی و نیز استفاده از تجارب مردم محلی و نظرات آنان مقدور میشود. بر اساس زونینگ انجام یافته، پتانسیلها و توان زمین برای ایجاد کاربریهای مختلف مشخص میشود.
وی توضیح داد: محل هر کاربری از جمله پارکینگ خوردروهای ورودی، پارکنیگ قایقها، کایتهاو..، سکوی حضور توریستها، محل بوفه و رستوران محل عرضه صنایع دستی، محل کمپ واقامتگاهها، محل مرکز بازدیدکنندگان، محل و طریقه بازدید از سایت و پدیدهی مورد نظر و.. باید مشخص شود.
این مدرس دانشگاه گفت: در عین حال باید بر اساس توازن زمین و پتانسیلها، کاربریها، به نحوی جانمایی شود که کمترین آسیب را به محیط، رسانده و درعین حال بالاترین بازدهی را داشته باشد. جادههای قدیمی و تشویق مردم به ترمیم و استفاده از این نوع جادهها کار بس دشوار است. چرا که حتا بسیاری از مردم محلی نیز علاقمندند توریستها به راحتی بتوانند تا محل مورد نظر خود سوار خوردرو شوند و از این طریق به درآمدزایی بپردازند.
او تشریح کرد: از دیگر مراحل پروژه ساماندهی خدمات توریستی داخل سایت است. فعالیتهای چون اجاره دادن خانههای محل به توریستها برای اقامت شبانه در روستا، دادن غذای محلی و ایاب و ذهاب وحمل ونقل گردشگران.
طاهری اذعان کرد: برای این منظور باید خانههایی انتخاب و تجهیز شود و متعاقب آن سایر خانهها نیز به گروه اقامتی روستا بپیوندند و عملا بارها و بارها پذیرای توریستها در فصول مختلف باشند. بدین ترتیب روستا و جامعه محلی به فضایی برای پذیرش توریست آماده میشود و گردشگران در این مناطق دچار مشکل غذا و اقامت نخواهند شد.
او ادامه داد:از دیگر اقدامات پروژه، کنترل توریستها برای به حداقل رسیدن اثرات منفی گردشگری در منطقه است. برای این منظور و مخصوصا در فصول توریستی سال تیم اکوتوریستی ویژهای شکل بگیرد که در اوج سرازیر شدن گردشگران به منطقه به کنترل سایت بپردازند. بیشترین کار این گروه در هدایت و کنترل اتومبیلها برای وارد نشدن به مناطق حساس سایت و کنترل توریستها برای عدم به قسمتهای ممنوعه است.
وی با اشاره به این که جوانان محلی با کارگاهها و دورههای آموزشی باید به راهنمایی توریستها بپردازند، خاطر نشان کرد: آنها باید گردشگران را به صورت منظم هدایت کرده و توضیحات لازم و ضروری در مورد سایت مورد نظر را به آنها ارایه کنند.
کد خبر: 53051
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdfz0k.yt0sk6a22y.html