وضعیت سینما در سیستان و بلوچستان؛

سیستان بی سینما سیستان بی خاطره!

7 مهر 1392 ساعت 10:36

در تمام شهرهای بزرگ حوزه هنری برای خود سالن سینما دارد اما در زاهدان مرکز بزرگ‌ترین استان کشور، حوزه هنری حتی سالن نمایش کوچکی هم ندارد، تنها یک پلاتوی کوچک دارد که با همت بچه‌های تئاتری شکل گرفته و برای تمرین مناسب است.


لازم می‌دانم در ابتدای مطلب یاد و خاطره امام راحل (ره) را پاس بدارم و یادآوری کنم که اگر جسارت مثال زدنی این مرد مبارز در روز ۱۲ بهمن ۵۷ در حمایت از سینما نبود، بدون شک تندروهای خارج از فرهنگ‌‌ همان ابتدای انقلاب بساط سینما را بر می چیدند. یادمان باشد که امام خمینی (ره) انقلاب ایران را انقلابی فرهنگی نام نهادند و بدون شک یکی از ارکان فرهنگی جامعه، سینماست. خود امام نیز در سخنانی می‌فرماید: سینما یکی از مظاهر تمدن است که باید در خدمت این مردم و در خدمت تربیت این مردم باشد. 

حال سوال من از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان این است که وقتی امام (ره) در مورد سینما این چنین می‌فرماید و می گوید سینما یکی از مظاهر تمدن است چرا در استان سیستان و بلوچستان بزرگ‌ترین استان کشور هیچ نشانی از تمدن نیست؟ و سینما‌ها یکی پس از دیگری تعطیل شدند. مگر غیر از این است که با تعطیل شدن سینما‌ها جوانان ما به دنبال فیلمهای غیر مجاز و تفریحات نا‌سالم می‌روند؟ قبول دارم که این اتفاق در دورهٔ ریاست شما بوجود نیامده اما این روند کاهنده و ملال آور از دوران مدیران قبلی آغاز شده و امروز هم حرکتی در جهت تغییر آن شاهد نیستیم. 

جناب دانشی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان
استان پهناور ما یک سینما نمی‌خواهد بلکه ما چندین و چند سینما لازم داریم، سینماهایی که بر اساس شرایط روز دنیا ساخته شده باشند. مردم استان نیاز به محیطی آرام وفرهنگی دارند تا با خیال آسوده لحظاتی در کنار خانواده‌هایشان بگذرانند، آیا محیط اداری مجتمع ارشاد جای سینما است؟ چرا سینما ساحل چابهار به انبار تبدیل شده؟ چرا سینمای زابل که اولین سینمای استان را داشته باید تعطیل شود؟ بر سر سینما فرهنگ و مهربان که تنها امید نوجوانان و جوانان زاهدانی بود چه آمده است؟ 

اداره ارشاد زاهدان برای سینما چه کرده است؟ یک سالن سینما راه اندازی شده است که بلافاصله بعد از ورود با فضایی خشک و اداری مواجه می‌شوید، در کنار سالن سینما نه یک کافی شاپی نه بوفه‌ای و نه حتی جایی برای نشستن، آیا شرایط سینما اشراق به یک سینما شبیه است؟ 

جناب دانشی من هم می‌دانم که بهبود شرایط سینما‌ها در استان کار بزرگی است و به تنهایی از دست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کاری ساخته نیست، باید گذری زد به دیگر نهاد‌های فرهنگی و بودجه دار استان که می‌توانند باعث رشد وشکوفایی فرهنگی شهر شوند. بله باید استانداری، شورای شهر و شهرداری‌ها هم کمک کنند تا کاری شود کارستان..... 

خدمات شهرداری فقط مسائل عمرانی و خدماتی نیست بلکه باید به مسائل فرهنگی، اجتماعی و هنری نیز توجه شود. باید به روح و روان شهر توجه کنیم. شهرداری باید از نهادی خدماتی به نهادی اجتماعی و فرهنگی تبدیل شود. چه خوب است شهردار و شورای شهرجدید فعالیت‌ها را به این سمت سوق دهند. در شهر من زاهدان خدمات عمرانی زمانی صورت می‌گیرد که قرار است رای گیری برای شورا انجام شود، شورای شهر تکانی به خود می‌دهد و زمانی که شورا انتخاب شد شهردار بعضی از پیاده رو‌های بالای شهر را از نو می‌سازد. وحتی کار عمرانی هم تعطیل می‌شود چه برسد به کار فرهنگی. چه می‌گویم... چه انتظاری دارم؟ وقتی در شهر زاهدان یک سرویس بهداشتی عمومی تمیز نیست ما چگونه می‌توانیم با شهرداری درباره به سینما صحبت کنیم. وقتی تلویزیون شهری تعطیل می‌شود، جایی که مردم شهر را شب‌ها در کنار خود جمع می‌کرد و خانواد‌ها سریال می‌دیدند یا جوانان برای دیدن فوتبال آنجا جمع می‌شدند. ما دیگر درباره به سینما نمی‌توانیم صحبت کنیم. بله آقایان مشکل سینمای شهر زاهدان و استان سیستان و بلوچستان تنها به اداره ارشاد بر نمی‌گردد بلکه نهادهای دیگری هم باید دست به کار شوند.

شهردار محترم مثالی را برای شما می‌زنم: حدود ۸ سال پیش منطقهٔ ۱۸ تهران یعنی یافت آباد، جایی بود ناامن و پر خطر، هر چه با زندان و جریمه وزور پیش رفتند نتیجه‌ای نداشت تا اینکه قالیباف با طرح‌های فضای سبز و فضاهای فرهنگی بافت این منطقه را فرهنگی کرد و حالا منطقهٔ ۱۸ تهران بیشترین سرانهٔ فضای سبز را در پایتخت داراست و با وجود مجتمع‌های فرهنگی و پردیس‌های سینمایی یکی از مکانهای مناسب برای اوقات فراقت جوانان این کلان شهر شده است. پس ما می‌توانیم شهر خود را آباد کنیم، می‌توانیم با زدن فرهنگسرا‌ها، پردیس‌های سینما و مکانهای فرهنگی دیگر علاوه بر کار آفرینی برای جوانان، مردم و هنرمندان شرایط بهتری را فراهم کنیم. 

در تمام شهرهای بزرگ حوزه هنری برای خود سالن سینما دارد اما در زاهدان مرکز بزرگ‌ترین استان کشور، حوزه هنری حتی سالن نمایش کوچکی هم ندارد، تنها یک پلاتوی کوچک دارد که با همت بچه‌های تئاتری شکل گرفته و برای تمرین مناسب است. 

راستش در ذهنم به هر کجا که گذری انداختم تا حرکتی برای پیشرفت سینما ببینم چیزی نیافتم. به هر مدیری بگویم سینما، می‌گوید باید قبلا این کار انجام می‌شد، در دوران ریاست گذشته کاری انجام نشده و هرکدام از روسا تقصیر را به گردن دیگری می‌اندازند. اینجانب از سال ۱۳۸۰ وارد انجمن سینمای جوان استان شدم هر سال وقتی نزدیک روز ملی سینما می‌شود باید بچه‌های سینمایی جمع شوند و راجع به نداشتن سینما مطلب بنویسند بعدهم کمی غرغر از مسئولین بشنویم که چرا نوشته‌اید و تمام... 

به عنوان یک عکاس و تصویر بردار مستند از مسئولین عزیز خواهش می‌کنم که با ایجاد شرایط جدید و بوجود آمدن روح تلاش و امید در بین مدیران، وقت را از دست ندهید، دست به کار شوید با این امید که در ۲۱ شهریور ۱۳۹۳ ما فیلم سازان استان راجع به سینماهای خوبی که در استان زده شده است مطلب بنویسیم. 

و اما در مورد تولید فیلم کوتاه در استان به یاد داریم که واحد سمعی و بصری ارشاد طی ۲ سال گذشته چند فیلم تولید کرده است که تنها یک فیلم توانسته است در جشنواره حضور پیدا کند، حتی فیلمی که با آوردن دوربین الکسا که دوربین سطح بالا با هزینه‌های بالایی است به مرحلهٔ پخش نرسیده است، یا فیلم دیگری که در زابل ساخته شد و همچنین فیلمهای دیگری که با هزینه‌های بالایی در استان ساخته شد و همچنان معلوم نیست که سرنوشت آن‌ها چیست و در کجا ارائه شده است. تنها فیلم ساخته شده توسط حسین ریگی با عنوان «دوار» بود که کامل شده و توانست در چند جشنواره حضور پیدا کند. و دو یا سه فیلم دیگر نامعلوم هستند. اما متاسفانه این چند فیلم حتی نمایش داده نشد چه برسد به اینکه در جشنواره‌ای حضور پیدا کند. 

چرا باید فیلمسازان خوب ما به دلیل نبودن کار از استان بروند؟ و از طرفی چرا باید اینچنین بودجه‌های خوبی حیف و میل شود و به فیلمسازان خوب توجهی نشود، انجمن سینمای جوان زاهدان چرا نباید از فیلمسازانی مانند: حسین ریگی، مهدی رخشانی، محمد علی هاشم زهی، مازیار مشتاق گوهری، یاسر خیر، یاسین خوش آمد زهی و کسانی که در این چند سال اخیر خود را در رقابتهای داخلی ثابت کرده‌اند حمایت کند. چرا فیلم سازان صاحب فکر ما نتوانند بدون دغدغه‌های مالی کار کنند و مجبور شوند از پول خانواده و زندگیشان بزنند تا یک فیلم بسازند اما بودجه‌های کلان بدون برنامه ریزی و مدیریت به افراد خاص داده شود. به امید روزهای بهتر برای سینمای استان خوبمان سیستان و بلوچستان.

صادق سوری
عکاس و تصویر بردار مستند


کد خبر: 64248

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdjx09.yt0oo6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com