بنیانگذار سایت « بیابان‌ها و کویرهای ایران» در گفت و گو با هنرنیوز؛

مشکل اصلی کویرنوردی ایران عدم اطلاع‌رسانی صحیح است

4 تير 1392 ساعت 12:42

بیانگذار سایت « بیابان‌ها و کویرهای ایران» می‌گوید: آنچه در کویرهای ایران منحصر به فرد است گرد آمدن همه پدیده‌های کویری در کنار هم است.


محسن ادیب در گفت و گو با هنرنیوز درباره این که کویر چه جایگاهی میان گردشگران خارجی و ایرانی دارد؟ می‌گوید: «متأسفانه اکوتوریسم ایران خیلی شناخته شده نیست و می‌توان گفت در خارج از ایران تقریباَ کسی شناختی از طبیعت ایران ندارد. بیشترین تصویری که از ایران در ذهن دارند کشوری خشک، با مناطقی بی‌آب و علف است. بیابانش هم جایی برای دیدن ندارد.»

او درباره فرق بین بیابان و کویر و میران جذابیت آنها در گردشگری اظهار می‌کند: « اصولاً به منطقه‌ای که میانگین بارش سالانه در آن کمتر از ۵۰ میلیمتر است بیابان می‌گویند اما کویر منطقه‌ای مسطح است که سطح آب شور در آن بالاست.»

ادیب مشکل اصلی در این زمینه را عدم اطلاع رسانی مناسب می‌داند چرا که در مقایسه با کشورهایی مثل مصر، لیبی، مغرب و امارات ایران هیچ تبلیغی در این زمینه انجام نمی‌دهد نه داخل و نه در خارج، بنابراین تعداد گردشگران کم می‌شود.

وی درباره جاذبه‌های گردشگری کویرها و بیابان‌های ایران با تأکید بر این که این جاذبه‌ها یکی دو تا نیستند، ادامه می‌دهد: شما دشت لوت را در نظر بگیرید. بنا بر تئوری دکتر کردوانی، منطقه گندم بریان در شهداد- واقع در دشت لوت - گرم ترین نقطه جهان است. در قسمت غربی دشت لوت، کلوت‌ها هستند که در اثر فرسایش بادی به وجود آمده‌اند و کم نظیر‌ند. از سویی هم در لوت و هم در کویر مرکزی‌، رمل‌های ماسه‌ای داریم، پلت فورم‌های نمکی با برش‌های چند ضلعی نمکی روی آنها نیز مجموعه دیدنی است. تلفیق طبیعت کویری با مناطق کوهستانی و جنگلی ایران نیز دیدنی است .

بیانگذار سایت « بیابان‌ها و کویرهای ایران» با بیان آن که تنوع طبیعت ایران جالب توجه است، خاطرنشان می‌کند: « آنچه در کویرهای ایران منحصر به فرد است گرد آمدن همه پدیده‌های کویری در کنار هم است. تنوع مناطق بیابانی زیاد است. ما در کویرهایمان، دریاچه‌های نمک، رمل‌ها ماسه‌ای، کلوت‌ها، گنبدها و گلدان‌های نمکی را با هم داریم. در کمتر جایی از دنیا می‌توان همه اینها را یکجا یا در فاصله کمی از هم دید.

دو منطقه جالب از نظر ادیب یکی تنگه ظلمات بین پارک ملی کویر و ریگ جن است که به اعتقاد او تنگه ظلمات شبیه GRAND CANYON است. 

دو طرف این منطقه دو دیواره بسیار بلند به طول حدود ۱۰ ،۱۵ کیلومتر دارد. البته ادیب ریگ جن را هم شگفت انگیز می‌داند و می‌گوید:« پا گذاشتن به ریگ جن از این رو هیجان انگیز است که کمتر کسی به آنجا پا گذاشته،هم ترس دارد وهم هیجان» .

او توضیح می‌دهد که از آن رو اسم این منطقه ریگ جن است که کسی نمی‌توانسته ازآنجا عبور کند، ناشناخته بوده ومحلی‌ها ترس داشته‌اند که این گونه توجیه‌اش کرده‌اند. منطقه‌ای کویری و پر از تپه‌های ماسه‌ای که در جنوب سمنان، شرق دریاچه نمک، شمال چوپانان و اناراک و غرب جندق قرار دارد.


ادیب اضافه می‌کند: « ریگ جن ناشناخته بوده، وهن هم موجودی ناشناخته است اما ریگ جن بسیار وسیع است، آب ندارد،باتلاق و رمل‌های ماسه‌ای زیاد عبور از آن را سخت می‌کند. « ریگ جن» منطقه‌ای کویری و دارای تپه‌های ماسه‌ای در کویر مرکزی ایران است و به دلیل وسعت زیاد و نداشتن چشمه یا چاه آب، در گذشته‌های دور، محل عبور کاروان‌ها نبوده به همین خاطر در گذشته کسی نمی‌توانسته از آن عبور کند و فقط در سال‌های اخیر، چند گروه از محققان و سیاحان با ماشین و تجهیزات به آن منطقه رفته‌اند.»

وی درباره این که چرا کلوت‌ها، مرنجاب و مصر در میان گردشگران ایرانی از همه محبوب‌ترند؟ پاسخ می‌دهد: « البته این سه مقصدی که می‌گویید در تهران پرطرفدارند. من دیده‌ام که اصفهانی‌ها جاهایی مثل حسن‌آباد ورزنه و شهر صبا را ترجیح می‌دهند. اما انتخاب هر کدام از این مقاصد دلایل خاصی دارد. مردم، مصر را انتخاب می‌کنند چون امکانات خوبی دارد. خانه‌های روستایی و مهمانسراهای قابل قبول همراه با طبیعت زیبا. استقبال از مرنجاب به خاطر نزدیکی‌اش به تهران است و دسترسی راحت. جاده و تنوع اکولوژیکی بی‌نظیر، قنات و رمل و پوشش گیاهی زیبا و کاروانسرا. کلوت‌های لوت هم به این دلیل مورد استقبال هستند که کرمان خود یک قطب گردشگری است. تورهای زیادی به آنجا می‌روند و دسترسی به کلوت‌ها هم نسبتا آسان است.»

وی با تأکید بر این که یکی از دلایل عدم رونق گردشگری کویری نبود امکانات است، اضافه می‌کند:« البته جاهایی می‌بینیم که امکانات اندکی به وجود آمده‌اند که استقبال گرمی هم می‌شود. الان در بخش‌هایی مثل مصر چند خانه روستایی با امکانات وجود دارد؛ چند رستوران خوب هست و می‌بینیم کویر خیلی بیشتر از قبل شناخته شده است.»


کد خبر: 60008

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdjz09.yt0zz6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com