فرهاد نظری خبرداد:

بزرگترین غار نمکی جهان در الویت ثبت جهانی / تدوین پرونده جنگل‌های هیرکانی با همکاری آذربایجان

20 بهمن 1394 ساعت 11:20

«بزرگترین غار نمکی جهان که هشتم بهمن ماه سال ۱۳۰ با شماره ۱۷۲ در فهرست میراث طبیعی به ثبت رسیده است، در الویت ثبت جهانی قرار گرفت.»


به گزارش هنرنیوز؛ «غار نمکی قشم» به عنوان بزگترین غار نمکی جهان،‌ در فاصله‌ی ۹۰ کیلومتری شهر قشم، در بخش انتهایی جنوب‌غربی جزیره، در کوه گنبدی شکل به ارتفاع ۲۳۷ متر از سطح دریا، با عنوان غار نمکی شماره ۳ قرار دارد که با طولی بیش از شش کیلومتر بزرگترین غار نمکی دنیاست، غاری که پرونده‌اش برای ثبت جهانی باز شده و در اولویت قرار گرفته است.

فرهاد نظری، مدیر کل ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی در گفت و گو با خبرنگار هنرنیوز ضمن اعلام این خبر افزود:‌ پرونده گنبد نمکی قشم اوایل امسال همراه با ۱۴ اثر طبیعی و ۱۲ اثر تاریخی دیگر در فهرست موقت یونسکو ثبت شد.

او با تاکید براین‌که سازمان میراث فرهنگی به صورت صددرصد قصد دارد بزرگترین غار نمکی جهان را در فهرست طبیعی یونسکو به ثبت برساند، تصریح کرد: قصد داریم پرونده‌ی این غار را به صورت زنجیره‌ای و با پیوست چند گنبد نمکی دیگر مانند «خورموج» در بوشهر و دو گنبد نمکی فارس و زنجان به یونسکو بفرستیم، تا نقاط بیشتری در ایران با این عنوان به ثبت برسند، چون هر کدام از این آثار ویژگی‌های منحصر بفرد خود را د ارند.

مدیر کل ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی از حضور سال گذشته یک زمین شناس برجسته خارجی به نام ویلیامز در ایران خبر داد و افزود: نظر ایشان این بود که با توجه به وضعیت خاص غارنمکی اگر این اثر را به یونسکو معرفی کنیم حتماً در فهرست ثبت جهانی قرار خواهد گرفت.

وی همچنین درباره‌ی احتمال تاثیر برخی دست‌اندازی‌های سال گذشته در این غار بزرگ مانند نابود شدن دیوارهای نمکی اطراف دهنه‌ی غار که تا ۲۰ متر آن را فراخ‌تر کرده است‌، یا در محوطه‌ی بیرونی غار‌ که توسط لودرها حوضچه‌ی نمکی ایجاد شده‌ تا آب در این حوضچه‌ها جمع شود و به اصطلاح جایی برای نمک‌درمانی گردشگران شود‌ در ثبت جهانی آن اظهار کرد: ‌به نظر می‌رسد مساله‌ی حادی وجود ندارد و با ساماندهی و مدیریت مناسب منطقه آزاد قشم می‌توانیم این اثر ارزشمندو منحصربفرد را در فهرست میراث طبیعی یونسکو به ثبت برسانیم.

نظری با اشاره به ارسال پرونده منطقه حفاظت شده جنگل‌های ارسباران به یونسکو جهت ثبت در فهرست میراث طبیعی اظهار کرد: بخشی از این منطقه حفاظت شده است که تحت نظارت محیط زیست و بخشی هم تحت نظارت سازمان مراتع و جنگل‌داری‌ است.

مدیر کل ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی با اشاره به موفقیت پرونده ثبتی ارسباران درباره‌ی روند ثبت غارنمکی نیز توضیح داد: در آن زمان تفاهم شد در موارد اینچنینی انتخاب آثار در کمیته‌ای سه جانبه‌ای شکل بگیرد که متشکل از نمایندگان تام‌الاختیار سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌هاو مراتع و آبخیزداری باشد که این در مورد پرونده غارها هم مصداق دارد. از سوی دیگر این پرونده توسط یک تیم علمی از برخی دانشگاه‌ها و دستگاه‌های علمی با حضور الزامی سازمان مناطق آزاد تهیه می‌شود.

او تاکید کرد: تا کنون نیز مطالعات و بررس‌هایی روی این پرونده انجام شده است.

وی همچنین توضیح داد: حتماً جهت ارسال پرونده به یونسکو، این چند غار تعیین حریم خواهند شد همانطور که پرونده ارسباران نیز تعیین حریم شده است.

نظری همچنین به موضوع تدوین پرونده جنگل های هیرکانی به صورت مشترک با کشور آذربایجان اشاره کرد و افزود: جلسه‌ای با حضور سفیر ایران در یونسکو، معاون میراث فرهنگی و قائم مقام سازمان جنگلها و منابع طبیعی و اعضای کمیته میراث طبیعی برگزار و مقرر شد تدوین پرونده جنگلهای هیرکانی با همکاری آذربایجان در دستور کار قرار گیرد.

وی همچنین توضیح داد: با توجه به این که بازرسان یونسکو برای ارزیابی پرونده کویر لوت به ایران آمده‌اند در سال ۲۰۱۶ پرونده میراث طبیعی کویر لوت در یونسکو مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین سال ۲۰۱۷ نیز پرونده ارسباران مطرح خواهد شد.

مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی – طبیعی اعلام کرد: با توجه به فهرست میراث طبیعی در لیست انتظار یونسکو، ایران تا کنون ۱۵ پرونده در فهرست میراث طبیعی موقت و در حال انتظار دارد. هچنین۱۲ پرونده نیز جزو پرونده های میراث تاریخی و فرهنگی درج شده در فهرست میراث موقت یونسکو است.


کد خبر: 88675

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdk90j.yt0j56a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com