نگاهی بر بازار تازه های نشر؛
رهبران بزرگ جهان باستان در آینه تاریخ
14 فروردين 1391 ساعت 12:03
کتاب «اسکندر مقدونی»، نوشته «بانی کارمن هاروی» و ترجمه « رضا علیزاده» پنجمین کتاب از مجموعه دوازده جلدی تاریخی «رهبران جهان باستان» است که توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است.
به گزارش هنرنیوز، اسکندر که در زمان حیات خود لقب «اسکندر کبیر» را به خود گرفت نام آشناترین فرمانروای باستانی است. وی در طول عمر کوتاه خود به نقاط بسیاری لشکرکشید و در هیچ نبردی شکست نخورد. فتوحات بسیاری داشت و در گسترش قلمرو فروانروایی خود ناکام نماند.
مطالب کتاب حاضر در ۱۰ فصل تدوین شده و زندگی اسکندر، از تولد تا مرگ او را بازگو می کند.
فصل اول کتاب تحت عنوان «اسب و پسر»، رام شدن اسبی به نام بوفکالوس، توسط اسکندر را که بهترین سوارکاران فیلیپ، پدر اسکندر موفق به رام کردن اش نشده بودند را شرح می دهد و این آغاز خوبی برای آشنایی با خصوصیات اخلاقی اسکندر است. کرامپتون مینویسد: «پلوتارک، مورخی که بیشتر این لحظه استثنایی را مدیون او هستیم روایت میکند که وقتی اسکندر چهارنعل به جایی که فیلیپ و مردانش ایستاده بودند راند، چشمان پادشاه پر از اشک شد. فیلیپ فریاد زد: پسرم بهتر بود سعی میکردی قلمروی پیدا کنی که برازنده تو باشد. مقدونیه برای تو بسیار کوچک است.»
ادامه فصل اول به تولد اسکندر و رابطه سرد و پر مشاجره پدر و مادرش، المپیاس اختصاص یافته و اینکه اسکندر از درگیری بین والدینش عذاب میکشید و معاشرت با سربازان معمولی مقدونیه برایش راه فرار خوبی بود.
«از شاگردی تا ریاست» عنوان فصل دوم است و به استخدام ارسطو به عنوان معلم خصوصی اسکندر اختصاص دارد. کرامپتون اشاراتی به چگونگی و نوع تعلیمات اسکندر کرده و در ادامه به پادشاهی رسیدن او را روایت میکند. همچنین در همین فصل از اولین حمله اسکندر که برای سرکوب تبیها صورت داده بود و نیز ملاقات او با فیلسوف آتنی «دیوجانس» سخن به میان آمده است.
فصل سوم کتاب توضیحاتی درباره سابقه روابط و جنگ های بین ایران و یونان به دست می دهد. این فصل از پادشاهی کورش کبیر آغاز و به طور خلاصه از شکست ایرانی ها در دشت ماراتون و بعد از آن لشکرکشی خشایارشاه برای انتقام از یونانیها را مرور میکند. در ادامه نیز به سفر گزنفون و مردانش پرداخته و مینویسد: «سالها بعد اسکندر کتاب گزنفون را خواند. گزنفون به بزرگترین قهرمان اسکندر تبدیل شد. قهرمان برجسته دیگر اسکندر کوروش کبیر بود که پارسها و مادها را متحد کرده بود.»
جنگ اول پارسیها به فرمانروایی داریوش سوم با اسکندر که منجر به گریختن داریوش از میدان مبارزه شد در فصل چهارم، لشکرکشی اسکندر به سوی مصر و فتح شهر صور، طرحریزی و احداث شهر اسکندریه در دلتای نیل و سفر به واحه کویری حیوه برای دیدار با کاهن اعظم معبد آمون در فصل پنجم و نبرد گوگمل که دومین نبرد با داریوش بود و فرار مجدد داریوش و فتح بابل، شوش، تخت جمشید، دیدار از آرامگاه کورش در فصل ششم به تصویر کشیده شدهاند.
در فصل هفتم اسکندر و مردانش به تعقیب داریوش به سمت سواحل دریای خزر میرسند: «وقتی آنها به نزدیکی سواحل دریای خزر رسیدند، بسوس، پسر عمویش را خنجر زد و به قتل رساند و پا به فرار گذاشت. اسکندر دو ساعت دیر رسیده بود. او جسد داریوش را با ردای خودش پوشاند و برای خاکسپاری به تخت جمشید فرستاد. جستجو تمام شده بود. شاه شاهان مرده بود.» راهپیمایی معروف اسکندر و مردانش برای تعقیب بسوس، دستگیری و اعدام او و نیز ازدواج اسکندر با رکسانه از دیگر روایات این فصل است.
در فصلهای هشتم و نهم رهسپاری اسکندر به سوی هند و فتح نواحی ناشناخته و نیز خستگی سربازان و خواست دیدار مجدد خانه و زندگی شان و چگونگی بازگشت و سفرهای مخاطره آمیز اسکندر روایت شده و فصل دهم تحت عنوان «بهای زندگی» به بازسازی آرامگاه کوروش، ازدواج با برسینه، دختر بزرگ داریوش و اقامتاو در سرزمین پارس اشاراتی شده است.
«وقتی اسکندر به دنیا آمد، شاهنشاهی هخامنشی بزرگترین امپراتوری جهان بود. وقتی که او درگذشت، امپراتوری جدید مقدونی را خلق کرده بود. وقتی اسکندر به دنیا آمد، فرهنگ یونان محدود به یونان، سرزمینهای شمالیاش، جزایر کرت و قبرس بود. وقتی که اسکندر مرد، فرهنگ یونانی تا دره رودخانه سند در شرق رسیده بود. تا صد سال پس از مرگ اسکندر، زبان، ادبیات، شعر و هنرهاییونانی در صدها شهر در سراسر جهان تدریس میشد.»
کتاب «اسکندر مقدونی»، نوشته «بانی کارمن هاروی» و ترجمه « رضا علیزاده» پنجمین کتاب از مجموعه یازده جلدی تاریخی «رهبران جهان باستان» است و در ۱۱۷ صفحه، شمارگان ۲۰۰۰ نسخه و با قیمت۳۰۰۰ تومان توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است.
کد خبر: 38805
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdkj0s.yt0jz6a22y.html