علیرضا اسحاقی در گفتگو با هنرنیوز:
فضای سینمای کشور رنگ پول گرفته است
23 دی 1392 ساعت 14:46
یک بازیگر و کارگردان فیلمهای سینمایی و تلویزیون گفت: متاسفانه امروزه فضای سینمای کشور به گونهای پیش رفته که همه چیز رنگ پول گرفته و تمامی دعواها در مورد مناقشات مالی است و از حوزه فرهنگ خارج شده است.
علیرضا اسحاقی بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد دستمزدهای هنگفتی که برخی از بازیگران از تهیه کنندگانن طلب میکنند که همین امر موجب چالشهایی بین اهالی سینما شده است افزود: متاسفانه شرایطی بر سینما و تلویزیون حاکم شده است که همه چیز رنگ پول به خودش گرفته و همه دعواها به سمت مناقشات مالی به پیش میرود و از حوزه فرهنگ خارج شده است. که این مساله، بسیار آزاردهنده است.
وی اضافه کرد: این اتفاق نشان میدهد که سیستم دستمزدها در حوزه سینما و تلویزیون از استانداردهای معتبری برخوردار نیست. به طوری که هر بازیگری هر دستمزدی را که دوست دارد مطرح میکند.
این مدیر تلویزیون ادامه داد: سازمان صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی باید جدول دستمزد داشته باشد تا هر بازیگری هر چقدر که دوست داشت طلب دستمزد نکند. با وجودی که بسیاری از بازیگران امروز سینما از عرصه تلویزیون پا به حوزه سینما گذاشتند. اما همین بازیگران، زمانی که قرار است با تلویزیون کارکنند چنان دستمزدهای عجیب و غریبی را طلب میکنند که انگار نه انگار که آنان از همین جا به شهرت رسیدند و وارد سینما شدند. بودجه تلویزیون کم است و برای ساخت یک تله فیلم بیشتر از ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان نمیتواند هزینه کند حال تصور کنید یک بازیگر، دستمزد ۱۰۰ میلیونی تقاضا بکند؛ تهیه کننده باید چکار بکند و از گلو کدام عوامل بزند تا بتواند خواسته بازیگر فیلمش را تامین کند. این به این دلیل است که ما هنوز شاهد تعریف استانداردی در زمینه دستمزدها نبودیم.
بازیگر فیلم سینمایی «انسان و اسلحه» یاد آور شد: معتقدم مدیریت صدا و سیما باید برای بحث دستمزدها در داخل سازمان، چاره اندیشی کند و معیاری را برای دستمزدها تعیین کند. یکی از دردهای ما این است که متاسفانه صدا و سیما کمترین بودجه را به فیلمنامه نویس اختصاص میدهند. فیلمنامه نویسی که متن او موجب اشتغال یک تیم حدود ۵۰ تا ۱۵۰ نفری میشود. خودش با همه تحقیقاتی که در مورد فیلمنامه میکند و بعد از کلی بازنویسی که تلویزیون از او طلب میکند. در نهایت مبلغی حدود ۵ تا ۷ میلیون تومان دریافت میکند. درحالی که بازیگری که فقط قرار است ۵ تا ۱۰ روز در همین فیلم بازی کند معادل ۵۰ میلیون تومان دستمزد میخواهد. من خودم با وجودی که بازیگر، کارگردان و فیلمنامه نویس هستم اما هیچگاه چنین دستمزدهایی را نگرفتم. من حتی هنگامی که بازیگری را به جد دنبال میکردم نیز چنین دستمزدهایی را دریافت نکردم.
وی تصریح کرد: تمامی مسائلی که در مورد دستمزدها پیش آمده و گلایههایی که کارگردانان و تهیه کنندگان چه سینما و چه تلویزیون در مورد دستمزد عوامل و بویژه بازیگران مطرح شده ناشی از مصادره شدن مسائل فرهنگی به سمت مباحث اقتصادی است و دوستان بازیگر و کارگردان ما، همه مناسبتهایشان به سمت مناسبتهای غلط اقتصادی رفته است و من به شدت معتقدم مسیری که چیده شده و باید نهادهایی مثل وزارت ارشاد و مدیریت کلان سیما برای رسیدن به استانداردها و تعریف تعرفهها، اقدامات عاجل تری بکنند به گونهای که دستمزدها شفافتر شود ضمن اینکه ضمانت اجرایی هم شفاف باشد. لذا نباید به گونهای عمل کرد که کسی در یک دوره طولانی کار بکند و دستمزدش را ندهند که البته ما در تلویزیون، نمونههای زیادی داریم.
علیرضا اسحاقی اضافه کرد: طلب دستمزدهای غیر عادلانه و غیر منطقی در سینما و تلویزیون به ضرر سینما و تلویزیون است و موجب سوء تفاهم جامعه نسبت به بازیگران میشود همان طوری که ذهنیت مردم نسبت به فوتبال، منفی شده است باید تلاش کنیم این اتفاق درعرصه سینما رخ ندهد.
معتقدم این مسیری نیست که فرهنگ، سینما و تلویزیون به سمتش میرود.
باید دستمزدها شفاف شود و ضمانت اجرایی آن نیز وجود داشته باشد ما در کشور، قانون کم نداریم بلکه ضمانت اجرا نداریم. در حوزه تلویزیون و وزارت سینما باید یک جایگاهی تعریف شود – اما بدون اینکه یک دفتر و دستکی شکل بگیرد و بروکراسی شکل بگیرد- باید برای دستمزدها یک درجه بندی منطقی و منطبق بر عدالت برای بازیگران درجه یک، درجه دو و سه شکل بگیرد و دستمزدها برای هر گروه از یک کف تا سقفی تعریف شود و نظارت مستمر و جدی هم بر آنان صورت بگیرد.
وی اظهار داشت: مشکل اصلی در مورد تدوین قوانین، برای اخذ دستمزدها این است که ضمانت اجرایی ندارد وگرنه گماردن قوانین در این مورد کار خیلی بسیار سختی نخواهد بود.
کد خبر: 67975
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdkn09.yt0556a22y.html