دومین نشست تخصصی «خیر ماندگار» برگزار شد

20 آبان 1394 ساعت 12:26

دومین نشست تخصصی از سلسله نشست‌های خیر ماندگار با موضوع «بررسی روند ایجاد و گسترش امور خیریه نوین در ایران» در ادامه بحث جلسه قبل، عصر روز سه‌شنبه نوزدهم آبان ماه 1394 با حضور جمعی از اصحاب علم و فرهنگ به همت بنیاد خیریه راهبری آلا و دانشگاه فرهنگیان در ساختمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان برگزار شد.


به گزارش هنرنیوز؛ در این مراسم الهام ملک‌زاده، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به عنوان سخنران حضور داشت. در ابتدای جلسه نعمت‌اله موسی‌پور، معاون آموزشی دانشگاه فرهنگیان و دبیر علمی نشست‌های خیر ماندگار به شرح مختصری از جلسه پیش پرداخت و گفت: «این جلسات با هدف دانش محور شدن خیریه در ایران تشکیل می‌شود. در جلسه قبل دکتر ملک‌زاده به بررسی روند شکل‌گیری خیریه‌های نوین در ایران از آغاز تا دوره پهلوی پرداختند.
جلسه گذشته به سیر تکاملی آشنایی، شکل‌گیری و گسترش خیریه‌های نوین در ایران اختصاص یافت.»

الهام ملک‌زاده در شروع بحث و در ادامه بحث جلسه پیش گفت: «امیدواریم روند این جلسات به یک نگاه دانشی ختم شود تا امور خیر به شکلی فراگیر و پایدار استمرار یابد. خیر با نیت ماندگاری همراه است. تلاش می‌شود با انجام کارهای تحقیقی در حوزه‌های مختلفِ مطالعاتی فعالیت‌های گسترده‌ای در این خصوص صورت گیرد. در جلسه قبل تلاش بر این بود تا محوریت این سلسله نشست‌ها ابعاد تخصصی به خود گرفته و تعریفی جدید پیدا کند.»

این عضو هیأت علمی در ادامه گفت: «نگاه امروز ما به موضوع خیر نوین، برگرفته از تعاریفی است که پس از انقلاب مشروطه و در فرآیند آشنایی با دنیای غرب و تحولات مدنی به وجود آمده است. مباحثی که به عنوان نگاه جدید و امروزی به فرهنگ ایرانی وارد شده، مانند بسیاری از موضوعات وام گرفته از دنیای غرب، قابلیت ارائه در جامعه ایرانی نداشته؛ اما با یک استفاده اعتباری معنایی تازه به آن داده شده است. به عنوان مثال موضوع وقف به شکل حبس عین و یا سبیل ثمره در کشورهای اروپایی وجود نداشته؛ اما سازمانی برای ساماندهی و انجام امور خیر وجود داشته است.»

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تاثیر خیریه‌ها در جامعه اشاره کرد و گفت: «بنیادهای خیریه در سراسر جهان تاثیر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی خود را می‌گذارند. به همین دلیل در کشورهای اروپایی بنیادها در دو معنای عام و خاص فعالیت می‌کنند. در بنیادهای عام توده‌ای از اموال را برای یک هدف معین تعریف می‌کنند و این امر ناظر بر تصرفی است که اثر آن منجر به ایجاد بنیادهای خیریه می‌شود. بنیادهای خاص نیز شخصیت‌های حقوقی هستند که برای تحقق هدف‌های خیر و یا احسان وارد این حوزه شده‌اند. برای القای موضوع تحت عنوان مؤسسه، این تعاریف در اولویت قرار می‌گیرد اما الزاماً معنایی نیست در حقیقت وجود دارد.»


این عضو پژوهشگاه علوم انسانی در ادامه ضمن تشریح نقش انقلاب مشروطه و تغییرات منبعث از آن در ساختار نهادهای مدنی گفت: «قانونگذار و ساختارهای ایدئولوژیکِ حکومت بر نهادهای مدنی تاثیر می‌گذارند. نگاه جدید به مؤسسات خیریه دارای تفاوت‌هایی با عملکرد سنتی است. توجه به اهمیت ثبت مؤسسه خیریه، مشخص نمودن مسیر فعالیت مؤسسه خیریه، الزام به فعالیت‌های هم‌خوان با رویکرد خیریه، تضمین در اختیار داشتن وسایل کافی برای نیل به اهداف، مشخص کردن موضوعات و چگونگی اجرای آنها، تعیین گروه‌های امدادی برای مواقع اضطرار و چگونگی انتصاب افراد در مؤسسات خیریه از جمله این ویژگی‌ها هستند.


در ادامه این بحث الهام ملک‌زاده با تشریح وضعیت خیریه‌های گوناگون در دوره پهلوی اول و دوم به بررسی شرایط این مؤسسات در کشور پرداخت. سلسله نشست‌های تخصصی خیر ماندگار سه شنبه سوم هر ماه برگزار می‌شود.


کد خبر: 84714

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdo50j.yt0of6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com