جواد منصوری؛

تشديد اسلام زدايي از مهم ترين اهداف انقلاب سفيد در ايران بود

21 آذر 1391 ساعت 14:47


دکتر جواد منصوری اولین فرمانده سپاه بعد از انقلاب اسلامی که در سومین نشست از مجموعه نشست های پنجاهمین سال آغاز نهضت امام خمینی (ره) سخنرانی می کرد، سیاست های آمریکا در انقلاب سفید را در سه محور سیاسی، اقتصادی و فرهنگی توصیف و گفت: در حوزه فرهنگی تشدید اسلام زدایی از برنامه های مهمي بود كه با جديت دنبال مي شد.
بعد از انتخابات امریکا و اعلام سیاست های جدید آن مبنی بر فضای باز سیاسی، آزادی مطبوعات و احزاب و آزادی اجتماعات، شاه اصول انقلاب سفید را برای اجرای سیاست های آمریکا در ایران طراحی و اجرا می کند.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، این نشست که امروز سه شنبه ۲۱ آذرماه با حضور دکتر اسحق صلاحی رئیس، معاونان، مدیران سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از پژوهشگران تاریخ و انقلاب اسلامی برگزارشد، دکتر منصوری با اشاره به لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید به عنوان دو چالش بزرگ بین روحانیت و انقلاب اسلامی، گفت: اگر چه این دو به ظاهر متجددانه و در راستای پیشرفت کشور بود، ولی منتقدین این اصول معتقدند، اتفاقات پشت پرده به نفع ملت ایران نبوده است.
وی افزود: بعد از انتخابات آمریکا و روی کار آمدن کندی به عنوان سیاستگذار جدید برنامه های آمریکا، سیاست های خارجی و داخلی ایران به طور کلی دگرگون شد و سیاست های جدید آمریکا مبنی بر فضای باز سیاسی، آزادی مطبوعات و احزاب و آزادی اجتماعات در ايران توسط شاه و تحت عنوان اصول انقلاب سفید در ایران طراحی و اجرا شد.
وی با اشاره به شکست شاه در خصوص لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی و مبارزه روحانیون و مردم با این لایحه، افزود: اگر چه رژیم در این خصوص عقب نشینی کرد، ولی متعهد به اجرای آن در ایران بود.
منصوری ادامه داد: شاه برای انقلاب سفید با شعاری وارد میدان شد که بتواند همه مردم را جذب کند و حمایت مردمی را داشته باشد و برای همین ۶ اصول را برای انقلابی که پیش از آن امریکایی ها خبر آن را داده بودند، طراحی کرد.
وی اضافه كرد: در حوزه اقتصادی نیز با توجه به اینکه جامعه ایران فئودال و بسته بود، به زعم آمریکایی ها برای نظام سرمایه داری آمریکا سودی نداشت و هماهنگ با سیاست های آن ها نبود و بنابراین اصولی را برای این تغییرات درنظر گرفتند.
منصوری ایجاد طبقه متوسط در ایران که سودی برای نظام سرمایه داری آمریکا داشته باشد را مهم ترین هدف در بحث اقتصادی دانست و افزود: اگر چه آمریکایی ها با هدف شکل دادن به ارزش ها و اعتقادات مردم از طریق بازار و برنامه های رسانه ای به ایجاد طبقه متوسط دست زدند، اما در عمل این طبقه در اختیار مبارزات شیعی قرار گرفت و ریشه اصلی انقلاب اسلامی را تشکلیل داد.
وی ادامه داد: به طوری که دو روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی رئیس سازمان اطلاعات آمریکا(سیا) اعلام کرد ما در قبال قضایایی که در ایران اتفاق افتاده، نمی دانیم چه بگوییم، زیرا اتفاقی عجیب و باورنکردنی است.
این پژوهشگر تاریخ معاصر ایران افزود: اگرچه سیاست های ایران تحت تاثیر انتخابات آمریکا بود، اما به دلیل امکان پذیر نبودن اجرای برنامه ها در فضای باز سیاسی و اجتماعی، دستور به شدت دستگیری ها، تبعیدها و شکنجه ها دادند.
وی با اشاره به سخنرانی تهدید آمیز و توهین آمیز شاه به علما و روحانیون و مذهبی ها بعد از رفراندوم و خطاب آنها با عنوان ارتجاع سرخ و سیاه، ادامه داد: قدرتی که روحانیون و مذهبی ها در مقابل رژیم شاه پیدا کردند از جمله پیامدهایی بود که انقلاب سفید به همراه داشت.
منصوری اتحاد آمریکا و شوروی برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم را از دیگر اثرات رفراندوم انقلاب سفید دانست و گفت: پیش از این، آمریکا و شوروی روبروی هم بودند و برای اولین بار برای مقابله با ملت ایران متحد شدند و حمایت خود را در مقابل روحانیون از شاه بیشتر کردند.
معاون پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی متحد شدن جریانات غرب گرا، ضدمذهبی و بی تفاوت ها را با جریان مذهبی ها در راهپیمایی خرداد ۱۳۴۲ در روز عاشورا از دیگر پیامد های رفراندم انقلاب سفید دانست و افزود: در این راهپیمایی ها همه دیدند که چگونه باسوادان، بی سوادان، معلم، کاسب، تاجر، ارتشی با لباس شخصی و مردم عادی در کنار هم حضور داشتند و تمایل آنها به مذهب و روحانیت بیشتر شد به طوری که آرام آرام حضرت امام خمینی (ره) به عنوان رهبر در بین مردم معرفی شد.
وی عدم کفایت دستگاه های امنیتی شاه در تامین امنیت شاه و مملکت در آن سال ها را موجب حضور موساد و دستگاه جاسوسی اسرائیل در ایران دانست و ادامه داد: پس از مبارزات مردمی در آن سال ها برای اولین بار موساد در سال ۱۳۴۲ در ساواک دفتر گرفت و بازجوهایی از ایران برای آموزش به اسرائیل رفتند و ابزار و آلات شکنجه از اسرائیل وارد ایران شد.

اولین فرمانده سپاه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تغییر نام انقلاب سفید به انقلاب شاه و مردم را راه گریز شاه از شکست در برابر مردم عنوان کرد و افزود: هنگامی که شاه دید این انقلاب با این اسم جواب نمی دهد و روحانیون اعتبار بیشتری یافتند، برای تظاهر به صداقت و نزدیکی بین مردم و شاه از این عنوان استفاده کرد تا مردم را از روحانیت جدا کند که البته موفق نشد.
گفتنی است در پایان سخنرانی دکتر جواد منصوری، وی به سوالات حاضران در جلسه پاسخ دادند و قرار شد تببین اصول انقلاب سفید و توضیحات تکمیلی در نشست آینده مورد بحث قرار بگیرد.


کد خبر: 50784

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdo50k.yt0zj6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com