به بهانه پایان بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

سال با یار مهربان یار بود و مردم مشتاق

25 ارديبهشت 1389 ساعت 11:41


سال با یار مهربان یار بود و مردم مشتاق. نه روزهای هفته از جمعیت خالی شد و نه حتی لحظه‌ای کتاب تنها. بودند عده‌ای که غر زدند به جان نمایشگاه و هر که در راه بود اما تمام این اعتراض‌ها از این گوش آمد و از آن دیگری بیرون رفت...

به گزارش هنرنیوز، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، بیست‌وسومین دوره خود را آنچنان پرشور گذراند که حتی در روزهای بین هفته نیز، تردد در راهرو شبستان به سختی صورت می‌گرفت. این اشتیاق البته بدون سختی به دست نیامد و بسیاری از مردم به منظور رسیدن به محل برگزاری نمایشگاه، با مشکلات زیادی مواجه بودند. با وجود همراهی بسیار کارکنان مترو و فاصله زمانی کم بین حرکت قطارها، از ساعت اولیه برگزاری نمایشگاه تا 1-2 ساعت پس از اتمام آن، شلوغی بی‌اندازه مردم را با سختی‌های بسیاری روبه رو کرد. در میان شلوغی و تردد زیاد جمعیت حتی در راهروهای مترو، بسیاری از مردمی که راه روزانه خود را طی می‌کردند، اعتراض شدیدی به حضور این جمعیت داشتند. شنیدن اعتراضاتی چون «کاش این همه جمعیت کتاب می‌خواندند» و «این همه می‌روند، کتابی نمی‌خرند» و... گرچه در ظاهر، ناشی از فرهنگ غلط ما ایرانی‌ها باشد، اما با کمی تامل، یادآور کمبودهایی هستند که تا جبران نشوند، قطار کتابخوانی به مقصد نخواهد رسید. با این وجود به نظر می‌رسد حضور مردم حتی برای تفریح در نمایشگاه کتاب، هم امیدوارکننده است چراکه قرار گرفتن در فضای کتاب، خود عامل مهمی در تشویق به مطالعه است و حتی اگر یک نفر در میان این جمعیت زیاد، هم به کتاب علاقمند شود، نتیجه لازم گرفته شده است. هر چند برگزاری نمایشگاه کتاب، به شکل فروشگاهی خود یکی از معضلات کشور ماست که البته ناشی از کمبود مراکز عرضه و فروش و در واقع سیستم توزیع است که با رفع آن، حجم زیادی از این جمعیت کاسته خواهد شد. از اتفاقات جالبی که در چند سال اخیر به شکل گسترده‌ای، در نمایشگاه کتاب رخ می‌دهد، حضور و همراهی ناشران و نویسندگان در غرفه‌هاست. پیش از این معدودی از ناشران دست به چنین کاری می‌زدند و در سال‌های اخیر، گویی سایر ناشران نیز بر تاثیر دیدار مستقیم مردم با نویسنده یا ناشر محبوب پی‌ برده‌اند. این اتفاق افراد زیادی را جلوی غرفه‌های ناشر یا نویسنده مجبوب جمع می‌کرد. این اتفاق در بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی تهران در غرفه‌های بسیاری تکرار شد. شاید بتوان یکی از مهمترین رویدادهای این دوره از نمایشگاه کتاب، را رونمایی از دستگاه فروش خودکار کتاب دانست. این دستگاه که در انتشارات سوره مهر به بهره‌برداری رسید توجه بسیاری از بازدیدکنندگان را جلب کرد. در میان این جمعیت زیادی که برای بازدید یا خرید کتاب به نمایشگاه می‌آمدند، توجه بسیاری از مردم به کتاب‌های روانشناسی یا کتاب‌هایی در حوزه ارتباطات فردی بود. ناشران هم این خواسته مردم را بی‌جواب نگذاشته و تقریبا تمام آن‌ها در کنار سایر آثار خود، از دست آثار را برای عرضه داشتند. البته بررسی کیفیت این آثار خود جای بحث و نقد دارند که باید آن را در یک گزارش دیگر به آن پرداخت.

با تمام نواقص و ویژگی‌های مثبت، بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نیز امروز به کار خود پایان خواهد داد و جنبه‌های مختلف این رویداد را باید در گزارش‌های مختلف نقد و بررسی کرد.

 


کد خبر: 10184

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdof0f.yt0zj6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com