مخاطرات احتمالی در جهان جدید

18 مهر 1389 ساعت 13:27


«عصر تلاطم» نام کتابی است که توسط رئیس سابق فدرال رزوآمریکا آقای آلن گرینسپن، در هفدهم سپتامبر سال 2007 منتشر شد.
به گزارش هنر نیوز به نقل از خبرآنلاین، آلن گرینسپن در سال 1926 متولد و در ارتفاعات واشنگتن در مجاورت نیویورک سیتی بزرگ شد. او دوران لیسانس، فوق لیسانس و دکتری اقتصاد خود را ( البته با وقفه‌ای طولانی) در دانشگاه نیویورک به اتمام رساند و در سال 1954 شرکتی تخصصی در زمینه مشاوره اقتصادی با نام تاون سند - گرینسپن تاسیس نمود. وی از سال 1974 تا 1977 کرسی ریاست شورای مشاوران اقتصادی دولت فورد رابر عهده گرفت و در سال 1987، ریگان او را به عنوان رئیس فدرال رزرو انتخاب نمود و وی این مقام را تا زمانی که در سال 2006 بازنشسته شد، حفظ نمود.
بسیاری اقتصاددانان، گرینسپن را قوی‌ترین رئیس بانک مرکزی در طول تاریخ بانکداری جهان می‌دانند. به عقیده آنها، می‌بایستی گرینسپن را برای هدایت منحصر به فرد سکان اقتصاد آمریکا طی بحران‌هایی چون سقوط بازار بورس در سال 1987، رشد خارج از کنترل بازارهای مالی در دهه نود و رکود اقتصادی پس از حملات یازده سپتامبر 2001، مورد تحسین قرار داد.
ژان پل تریشه، رئیس بانک مرکزی اتحادیه اروپا بر این اعتقاد است که عملکرد گرینسپن علاوه بر تثبیت موقعیت جهانی اقتصاد آمریکا، اعتبار بانک‌های مرکزی را در سراسر دنیا افزایش داده است.
بازارهای مالی آمریکا تنها دوماه پس از این که آلن گرینسپن ریاست بانک مکزی این کشور را بر عهده گرفت، دچار بحران شدند. شاخص داونجونز، طی این بحران 23 درصد کاهش یافت. بااین حال، برخورد منطقی و حرفه‌ای گرینسپن در آرام کردن بازار‌های مالی و کنترل این بحران تحسین بسیاری از اقتصاددانان را به همراه داشت.
از دیگر دستاوردهای درخشان وی، شناسایی زود هنگام خطر رشد فزاینده ارزش سهام بورس‌های آمریکا و اقدام برای کنترل آن بود. با این حال هشدار گرینسپن در سال 1996 نسبت به آن چه رشد غیر منطقی شاخص‌ها می‌نامید، نتوانست از تشکیل حباب قیمت‌ها در بورس‌های آمریکا جلوگیری کند.
کاهش شدید شاخص‌های بورس پس از ترکیدن این حباب در سال‌های 2000، 2001 و حمایت همه جانبه گرینسپن از طرح جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، برای کاهش مالیات‌ها از نکاتی است که همواره مورد اشاره منتقدان وی قرار گرفته است.
اما این موضوع یکی از نکات دیگری است که گرینسپن در کتاب «عصر تلاطم» تلاش نموده تا ابعاد و زوایای تاریک و پنهان آن را روشن سازد. در عین حال، بکارگیری مناسب سازوکار نرخ بهره بانکی توسط گرینسپن،‌ نقش مهمی در کنترل قیمت‌ها و مهار تورم در آمریکا داشته است.
مدت دو دهه بود که گرینسپن نتوانسته بود نظراتش را به طور مستقیم بیان نماید، زیرا که نقش وی به عنوان ریاست فدرال رزرو این امر را غیر ممکن ساخته بود. بعد از اینکه بن برنانکی ریاست قدرتمندترین بانک جهانی را بر عهده گرفت، این امر به گرینسپن اجازه داد تا به ما بگوید که طی این 20 سال گذشته چگونه فکر می‌کرده و چه افکاری در سر داشته است.
گرینسپن تحریر این کتاب را از سال 2005 آغاز کرد. دو دهه تکیه بر کرسی ریاست فدرال رزرو از وی اقتصاددانی با تجربه و باهوش ساخت. بنابراین در ماه‌های آخر ریاستش بر فدرال رزرو، ‌اقدام به روی کاغذ آوردن تمام تجربیاتی که طی سال‌های گذشته در ارتباط با مسائل مختلف اقتصادی، سیاسی و مالی داشت، ‌نمود.
از جمله این رویدادها عبارت بودند از سقوط هولناک بازارهای سهام در سال 1987، جهش ناگهانی دهه 1990، اتفاقات یازدهم سپتامبر، پایان جنگ سرد و همچنین وقایعی که جهان جدید را به طور شگرفی دچار تغییر و تحول می‌نماید.
به طور کلی، کتاب «عصر تلاطم»‌ را می‌توان به دوبخش کلی تقسیم نمود که بخش اول آن،‌ بیشتر به شرح حال نویسنده کتاب و به زندگی کاری او می‌پردازد. این بخش از کتاب،‌ به خوانندگان،‌ شناخت کلی در مورد افراد و شرایطی که به گرینسپن کمک کرده‌اند تا به اینجا برسد،‌ می‌دهد. از دوران نواختن کلارینت و ساکسیفون در سنین نوجوانی تا زندگی و بحث‌های فلسفی با متفکر معاصر،‌خانم آین رند،‌ همگی در این بخش تشریح می‌شوند.
بخش دوم این کتاب به بازگویی وقایع اقتصادی - بخصوص وقایع مرتبط با ایالات متحده آمریکا- که در طول 50 سال گذشته رخ داده‌اند، می‌پردازد. بخشی از این قسمت، بر تلاش‌های اقتصادی و مشاهدات فردی او از دوران کاری‌اش با رؤسای جمهور مختلف و وقایعی که به دلیل حضور او در تیم اقتصادی و شورای مشاوران اقتصادی اتفاق افتاده است، تأکید دارد.
این بخش همچنین،‌ شامل ارائه تاریخچه مختصری از وقایع و اتفاقات اقتصادی مهم جهان (دیروز و امروز) و تحلیل آنها می‌باشد. علاوه بر این در این قسمت، برخی از نظام‌های اقتصادی از جمله کمونیسم مارکسیستی، ‌پوپولیسم و گونه‌های مختلف سرمایه داری بازارنگر مورد بحث و تحلیل قرار می‌گیرد.
به زعم او،‌ حمایت از «دست نامرئی» ‌آدام اسمیت،‌ یا همان منافع فردی،‌ بنیادی‌ترن و اصلی‌ترین عامل مؤثر بر ایجاد پویایی و شکوفایی اقتصادی است.
چیزی که در مورد تفکر و اندیشه گرینسپن بسیار قابل توجه می‌باشد، تحلیل متوازن و ماهرانه وی می‌باشد. وی تحسین و نیز انتقادات بینش آفرینی از رؤسای جمهوری که با آنها کارکرده است، دارد. ولی هرگز به طور کامل هیچ کدام از آنها را قبول و یا رد نمی‌کند. نظرات وی تا حدی اهمیت داشت که شبکه سی ان بی سی، شاخصی را به نام شاخص کیف اسناد معرفی کرده بود که بر این اساس،‌ ضخامت کیفی که در دست وی بود نشان می‌داد نرخ بهره فدرال تغییر خواهد نمود یا نه.
بعلاوه،‌ وی در بخش‌های متمایزی از این کتاب، بینش ژرف خویش را در مورد مسائلی از جمله جهانی شدن، قدرت تکنولوژی در ترغیب و تهییج بهره‌وری، ‌تغییرات ایجاد شده در سیستم اقتصادی کشورهای مختلف جهان،‌چشم‌انداز بلند مدت انرژی نفت و انرژی‌های نوین،‌ چگونگی شکل گیری حباب‌های سهام، اصول حاکمیت شرکتی،‌آموزش و نابرابری، ‌نظام تأمین اجتماعی،‌چالش‌های پیش روی کشورهایی مانند چین، ‌روسیه، هندوستان و مواردی از این قبیل را ارائه می‌کند. وی همچنین تأملی دقیق بر نگرانی‌های اقتصادی امروز جهان دارد و به ما این بینش را نتقل می‌نماید که چرا باید یا نباید نگران بود.
عصر تلاطم به کسانی که به مسائل اقتصادی،‌مالی و سیاسی بین‌الملل علاقمند هستند،‌پیشنهاد می‌گردد.
بچه نیویورک، تکوین یک اقتصاددان، تلاقی اقتصاد و سیاست، شهروندخصوصی، دوشنبه سیاه، فروریزی دیوار، دستورکار یک دموکرات،‌شادمانی نامعقول، تب هزاره، رکود اقتصادی، ملت به چالش کشیده شده، قوانین جهان شمول رشد اقتصادی، گونه‌های سرمایه‌داری، گزینه‌های پیش روی چین، ببرها و فیل، اهرم فشار روسیه، آمریکای لاتین و عوام گرایی، حسا‌ب‌های جاری و بدهی، جهانی شدن و مقررات‌گذاری،‌معما،‌ آموزش و نابرابری درآمدها،‌ جهان بازنشسته و ادامه مسیر؟، اصول حاکمیت شرکتی، فشار بلندمدت انرژی، آینده معماگونه از جمله مباحثی هستند که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.
کتاب «عصر تلاطم- مخاطرات احتمالی در جهان جدید» با ترجمه علی فیاض بخش- حسین صبوری در 592 صفحه و به قیمت 8500تومان توسط موسسه خدمات فرهنگی رسا منتشر شده است.


کد خبر: 18384

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdos0f.yt0jj6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com