«بي‌چتر بي‌چراغ» اثر رضا چايچي دوباره مجوز گرفت

14 آذر 1389 ساعت 16:50


مجموعه شعر بي‌چتر بي‌چراغ كه اولين مجموعه شعر چايچي است، دورباره مجوز نشر گرفته است. خودش درباره اين مجموعه مي‌گويد: ادعا نمي‌كنم شعرهاي اين دفتر، در تضاد با ميراث شعر نو بوده بلكه تخيل آن تازگي داشت.
برخي كتاب‌ها هستند كه براي نمونه در دهه‌ي هفتاد مجوز گرفته‌اند. ناشران براي تجديد چاپ آنها مراجعه مي‌كنند و دست‌اندركاران اداره‌ي ارشاد از ايشان مي‌خواهند كتاب را مجددا براي بررسي بفرستند!
بدون شك آن دسته از خوانندگان شعر فارسي كه در سال‌هاي پاياني دهه‌ي شصت، شعر معاصر ايران را دنبال مي‌كرده‌اند، دفتر شعر بي چتر بي چراغ، اثر رضا چايچي را به خاطر دارند.
به گزارش هنر نیوز ،رضا چايچي استعدادي بود كه اول بار هوشنگ گلشيري جذب شعرش شد. گلشيري در مجله‌ي مفيد شعرهايي از او منتشر كرد، بعدها مقاله‌اي بر كتابش نوشت و در مفيد و سپس كتاب باغ در باغ منتشر كرد. اين دفتر شعر در سال گذشته مجددا به ارشاد ارسال شد و اخيرا مجوز گرفته است. رضا چايچي در گفتگو با ايلنا، درباره‌ي اين مجموعه گفت: بي چتر بي چراغ اولين مجموعه شعرم بود، دفتري از شعرهايي كه از سال‌هاي 64 تا 69 سروده بودم.
اما به شهادت بسياري از منتقدان بي چتر بي چراغ اثري بود كه گريز از سنت غالب شعر نو از امتيازات اصلي آن بود. به عبارت ديگر، رضا چايچي در اين كتاب جوري شعر نوشت، كه كسي آن روزها نمي‌نوشت. خود او در اين باره مي‌گويد: گريز از گفتمان شعري غالب، فضاي جديدي در بي چتر بي چراغ ساخته بود. در آن دفتر فرم و نگاه تازه برايم خيلي مهم بوده است. دقيق‌تر بخواهم بگويم، اين فرم براساس نگاه تازه به هستي شكل گرفته بود. آن روزها چنين نگاهي تازگي داشت.
چايچي در پاسخ به اين پرسش كه از تازگي در نگاه دقيقا به چه معنايي نظر دارد، گفت: بخشي مبني بر تخيل بود و بخشي استوار بر نگاه انساني. دقيقا منظورم از تازگي در نگاه و جهان بيني، اشاره به فروريختن ارزش‌هاست. تا آن زمان، كمتر شاعري با اضمحلال ارزش‌هاي انساني به شكل شعرهاي بي چتر بي چراغ، فضاسازي كرده بود.
چايچي با اشاره به اينكه شعرهايش در اين دفتر، به نوعي، دنباله‌ي سنت شعر نو فارسي بوده است، افزود: نمي‌خواهم ادعا كنم شعرهايم در اين دفتر، در تضاد با ميراث شعر نو بوده است. در واقع ديد و تخيل در اين دفتر شعر تازگي داشت و متفاوت بود، روبروي سنت شعر نو نمي‌ايستاد.
رضا چايچي تاكيد مي‌كند: چه بسا ناخودآگاه تحت تاثير نوآوري‌هاي نيما و شاملو و فروغ در وجوه مختلف، به اين تازگي در شعرهاي بي چتر بي چراغ رسيده باشم. گفتني است “بي چتر بي چراغ” به زودي در انتشارات آهنگ ديگر به چاپ خواهد رسيد. اين اثر ازجمله آثار پيش از متوقف شدن فعاليت‌هاي تازه نشر آهنگ ديگر است.
همچنين، “خدا و ناخدا، باد و بادبان” نام منظومه‌ي بلندي از اين شاعر است كه به گفته‌ي خود وي كار سرايش و ويرايش آن به اتمام رسيده است و اين روزها مشغول بازنگري بخش‌هايي از آن است.
چايچي در توضيح بيشتري درباره‌ي اين منظومه گفت: اين منظومه تقريبا يك شعر روايي است. از اين جهت تقريبا، كه بخش‌هايي از آن را مي‌شود به عنوان شعري مجزا خواند كه با بقيه اثر ارتباط ساختاري دارد.
وي با اشاره به اينكه اين شعر در درون خود درونمايه‌اي داستاني دارد، گفت: شعر، يك سفر دريايي است. يك كشتي عده‌اي را از جايي به جايي مي‌برد. مبدا مشخص است اما مقصد نامعلوم. هر كدام از آدم‌هاي كشتي ديدگاه‌ها و نوع نگاه متفاوتي دارند. اين آدم‌ها با هم در بخش‌هايي از شعر به بحث مي‌نشينند. شخصيت‌هاي شعري ديگري همچون ناخدا، جاشوان و ملاحان هم در اين شعر حضور دارند. البته نمي‌شود اينطور درباره اين منظومه سخن گفت. چراكه در هر حال شعر است و داستان نيست.
چايچي از فرم بديع و تازه‌اي نيز گفت كه در اين منظومه تجربه كرده است. نيز، دفتري از شعرهاي اخير اين شاعر آماده چاپ است.


کد خبر: 20813

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdsj0x.yt0zf6a22y.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com