اسماعیل میهن دوست در گفتگو با هنرنیوز؛
کیفیت آثار تلویزیونی را بالا نبریم میبازیم
21 تير 1391 ساعت 12:57
اسماعیل میهن دوست کارگردان سینما گفت: شبکه های ماهواره ای مختلف تلویزیونی رقابت شدیدی درگرفته و اگر ما کیفیت آثار را در تلویزیون خودمان بالا نبریم بدون شک بازنده ایم و مخاطبان خود را از دست خواهیم داد.
اسماعیل میهن دوست نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون درگفتگو با خبرنگارسینمایی هنرنیوز اظهار داشت: به نظر من همه نوع فیلم و سریال باید ساخته شود و تا دست مخاطب برای انتخاب برنامه مورد نظراش بسته نباشد. تلویزیون درکشور ما نهادی دولتی است و ما بخش خصوصی نداریم و به تبع این کمی مشکل درست می کند چون شبکه های دولتی معمولا با یکدیگر رقابتی ندارند.
وی افزود: با توجه به اینکه همه نوع فیلم و سریال در کشور ما ساخته می شود خب، فیلم و سریال فاخر در خصوص شخصیت های فاخر نیز به تبع ساخته می شودکه نیاز داریم به این بخش توجه ویژه ای داشته باشیم. متاسفانه در طول چند سال اخیر عموما سریال هایی ساخته شده که سطحی بوده و مخاطب نتوانسته با آنها ارتباط برقرار کند و این برمی گردد به اینکه سازندگان این گونه آثار دانش کافی برای ساخت اثرشان نداشته اند.
میهن دوست اضافه کرد: اگر به خود من ساخت مجموعه های تلویزیونی در خصوص حافظ، سعدی و یا فردوسی شود حتما بنده ساخت آنها را خواهم پذیرفت و در مقابل ساخت سریال های روتین را نخواهم پذیرفت و این برمی گردد به اینکه ما متاسفانه در ساخت سریال های روتین نکات مهم را رعایت نمی کنیم و با شتاب کارها ساخته می شوند و مخاطب اثر را بعد از دیدن پس می زند. چون در ساخت این آثار به شعور مخاطب احترام گذاشته نمی شود و مخاطب هم که احساس می کند سرش کلاه گذاشته شده است با دیدن چند قسمت پی به کیفیت پایین تله فیلم یا سریال می برد و سریع با دیدن چند قسمت دیگر اشتیاقی به دیدن ادامه کار ندارد.
وی اضافه کرد: متاسفانه مشکلات کنونی سیما مربوط به مدیران رده پایینی است که حسابی انرژی فیلمساز را می گیرند و این انرژی گرفتن مربوط به زمانی است که این مدیران رده میانی و رو به پایین برخی از کارگردانان ۲ تا ۳ سال را صرف گرفتن مجوزهای لازم برای ساخت سریال دارند و وقتی مجوزی به این گونه فیلمسازان داده می شود دیگر آنقدر فیلمساز دوندگی کرده که انرژی برای ساخت فیلم و سریال باقی نمی ماند. از طرفی مدیران رده میانی در انتخاب عوامل و حتی بازیگران هم دخالت می کنند و تلاش دارند تا نظرات خود را تحمیل کنند و این کارفیلمساز را خراب می کند و من هم ترجیح می دهم با این شرایط کنار نیایم.
این کارگردان سینما ابرازداست: من تله فیلم و مجموعه تلویزیونی نوشتم و پیشنهاد دادم و اما تا تصویب شود انرژی زیادی از من گرفته و آنقدر گیرها و ایرادهای بیهوده از متن گرفتند که خسته شدم و ترجیح دادم تا پیگیر نباشم. در مقابل متاسفانه برخی از تهیه کنندگان فقط با یک طرح ساده مجوز ساخت تله فیلم و سریال گرفتند و نکته جالب اینکه خودشان بعدا بازنویس فیلمنامه می شوند و معلوم است که نتیجه کار چه خواهد شد.
وی تصریح کرد: وقتی فیلم یا مجموعه تلویزیونی سطحی و ضعیف در تلویزیون ساخته می شود مدیران بازخواست نمی شوند و بازخوردی هم پخش این گونه آثار ندارند. به نظرم اگر ما تلویزیون خصوصی داشتیم مخاطب بهتر می توانست دست به انتخاب بزند و قدرت تصمیم گیری بیشتری داشت . فیلم ها و سریال ها به لحاظ کیفیت هم بهتر می توانستد رقابت داشته باشند و حتی مدیران شبکه ها هم بهتر می توانستند به فعالیت بپردازند. چون آنها در مقابل ساخت آثار ضعیف قطعا بازخواست می شدند و درمورد کیفیت آثار باید توضیح می دادند.
میهن دوست درمورد ریزش مخاطب در سینما و تلویزیون هم خاطرنشان کرد: یکی از دلایل اصلی ریزش مخاطب در سینما مربوط به مسائل اقتصادی است و باعث شده که سینما در سبد خانوارها مظلوم واقع شود و بودجه ای برای رفتن به سینما اختصاص داده نشود. در تلویزیون هم به خاطر تاسیس شبکه های مختلف ماهواره ای رقابت شدیدی درگرفته و اگر ما کیفیت آثار را بالا نبریم بدون شک بازنده ایم . هر چند نمی توان منکر شد که شبکه های ماهواره ای برخی از خطوط قرمز را رد می کنند که من به شدت مخالف آنها هستم و تاثیراین گونه شبکه ها برفرهنگ مخاطبان ما بسیار بد است و تاثیرات منفی زیادی دارند. اما این به این معنا نیست که نباید ما با شبکه های دیگر رقابت نکنیم بلکه باید با ساخت آثار خوب و مطرح باعث جذب مخاطبانمان شویم.
وی با اشاره به اینکه ساخت آثار فاخر هزینه بالایی را برای تهیه کننده و صدا و سیما متحمل می کند تاکید کرد: طبیعی است که ساخت سریال در خصوص مفاخز ملی و ادبی و کشوری هزینه بیشتری نسبت به آثار روتین و معاصر دارد اما اگر آثار روتین و معاصر هم با توجه به علایق ، سلیقه و دغدغه های نسل جوان ساخته شود در بلند مدت مخاطبان خود را خواهد داشت و دراذهان مخاطبان در دراز مدت تاثیرات مثبت را خواهد داشت و همه باید مجوز ساخت این گونه آثار را داشته باشند و صرفا به یک عده خاص محدود نشود و فقط فلان ها سریال های فاخر و مطرح را نسازند و بقیه بیکار باشند. هر چند نمی توان کتمان کرد که ساختن یک اثر فاخر دانش و توان خاص خود را می طلبد.
کارگردان فیلم برخورد خیلی نزدیک یادآورشد: متاسفانه تحقیق و پژوهش در سینما و تلویزیون ما اهمیت کمتری دارد و هزینه ای برای آن در ابتدای ساخت آثار در نظر گرفته نمی شود و این خود فیلمنامه نویسان در سینما وسیما هستند که به واسطه علاقه خودشان و با هزینه شخصی دست به تحقیق و پژوهش می زنند و اینکه کیفیت این گونه تحقیقات و پژوهش ها به شکلی باشد به خود فیلمنامه نویسان بستگی دارد. اما در هر صورت باید در ابتدای ساخت فیلم سینمایی یا مجموعه های تلویزیونی قطعا هزینه ای هم برای بخش تحقیقات و پژوهش ها در نظر گرفته شود تا شاهد ساخت آثار با کیفیت تر باشیم و با این کار به شعور مخاطب هم احترام بگذاریم.
کد خبر: 43313
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdss0o.yt0sf6a22y.html