دبیر علمی دومین دوسالانه دیوارنگاری مطرح كرد:
مقالات علمی دوسالانه سندی ارزشمند برای نسل آینده است
25 ارديبهشت 1392 ساعت 15:50
همایش علمی دومین دوسالانه دیوارنگاری شهر تهران عصر روز سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ماه با سخنرانی دكتر سید محمد فدوی، دبیر همایش در خانه هنرمندان آغاز شد.
به گزارش هنرنیوز، روابط عمومی سازمان زیباسازی شهر تهران، طی این همایش دكتر فدوی با اشاره به چاپ كتاب مقالات برتر مربوط به دوره گذشته دوسالانه گفت: مجموعه مقالات مربوط به دوسالانه نخست دیوارنگاری شهر تهران در كتابی به چاپ رسیده است كه به عنوان سندی معتبر در این حوزه برای نسل های آینده قابل استفاده است.
وی با ابراز خرسندی از توزیع و نشر این كتاب تاكید كرد: در این كتاب علاوه بر حضور مقالات اساتید برتر این رشته از جمله آیدین آغداشلو، فرشید مثقالی و... آثار برتر شركت كنندگان در بخش علمی همایش نیز به چاپ رسیده است.
فدوی ادامه داد: اسناد و آثار اخیر بیانگر این هستند كه در طول ۶۰ سال گذشته سلیقه قومی ملت ما تنزل پیدا كرده است لذا باید برای آن فكری اساسی كرد.
وی با اشاره به نقاشی بافت های فرسوده شهری گفت: بخش هایی از روند اینگونه نقاشی ها ناخوشایند است چرا كه باید برای زیباسازی شهر اتاق فكر هوشمندی حضور داشته باشد تا بتواند مدیریت درستی ارائه دهد. در صورتی كه در بخش هایی از شهر و به خصوص بافت های فرسوده شاهد نقاشی هایی از خانه های روستایی و مواردی از این دست هستیم كه مشخص نیست با چه پیغام و رویكردی انجام شده است؟
فدوی تصریح كرد: آنچه كه ماندگار است و می تواند به ناسامانی های دیوارنگاری شهر تهران، سامان دهد مباحث نظری و علمی دوسالانه است.
وی با اشاره به برخی از آثار سطح شهر بیان كرد: برخی از آثار خلق شده توسط هنرمندان داخلی به حدی قوی هستند كه در هیچ كجای دنیا برای آنان نمی توان نظیری یافت اما در برخی از موارد نیز بالعكس آثار به حدی نازل هستند كه در اندازه و شان مردم ما نیستند لذا ما در تهران به ویرایش تخصصی هنر نیاز داریم تا بتوانیم چهره شهر را تغییر دهیم در واقع این مرحله شبیه نگاه یك هنرمند به اثرش پس از اتمام كار است چرا كه در این حالت با كمی فاصله گرفتن می توان نگاهی انتقادانه به اثر داشت.
وی تاكید كرد: ویرایش آثار هنری سطح شهرها هزینه چندانی ندارد ضمن اینكه متخصصان این عرصه نیز حضور دارند البته تهران امروز نسبت به ۲۰ سال گذشته تغییرات مثبت و عمده ای داشته است اما با یك نگاه تخصصی می توانیم به یك شهر آرام و ایده آل نزدیكتر شویم.
بحرینی: جامعه و محیط شهری امروز با اطلاعات ناهماهنگ و بی معنی اشباع شده است
دومین نشست از سلسله برنامه های همایش علمی دومین دوسالانه دیوارنگاری شهر تهران با موضوع نماد، معنی و شهر؛ یك دید انتقادی؛ با سخنرانی دكتر سید حسین بحرینی در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان برگزار شد.
طی این نشست دكتر بحرینی، استاد رشته شهرسازی دانشگاه تهران با ابراز خرسندی از برگزاری چنین همایشی در حاشیه دوسالانه دیوارنگاری گفت: به شخصه معتقدم كه برخی آثار ارزش و اعتبار فرهنگ و جامعه ما را ندارند به همین خاطر رابطه بین معنی نماد و شهر را باید با دیدی انتقادانه بررسی كرد. چرا كه در موضوعاتی نظیر شهرسازی و معماری كه با آن زندگی می كنیم برای تغییر كیفیت نیازمند دیدی انتقادی هستیم.
وی توضیح داد: شهر در اصول شهرسازی به عنوان متن شناخته می شود چرا كه می توان آن را خواند، درك كرد و نسبت به آن واكنش نشان داد لذا یك متن می تواند ساده و قابل فهم باشد و یا بالعكس باعث اغتشاش فكری شود.
این مدرس دانشگاه تهران در تقسیم بندی پیام ها گفت: پیام ها در ابعاد مختلفی شناخته می شوند. در این تقسیم بندی می توان از پیام هایی كه در قالب اطلاع رسانی، تجاری، مذهبی، سیاسی حماسی، خدماتی، زیست محیطی، زیبایی، تاریخی، آموزشی و نمادی هستند نام برد.
بحرینی با اشاره به شلوغی شهرها و اشباع شدن جامعه از علائم و نمادها گفت: باید كاری كرد كه مردم بتوانند بدون وجود علائم از امكانات شهری و روستایی بهره مند شوند و آثار بتوانند پیام مطلوب و مورد نظر را انتقال دهند این در حالی است كه بسیاری از علائم و نمادها بیشتر به شلوغی ها دامن می زنند و باعث اغتشاشات فكری جامعه می شوند.
وی افزود: چنانچه بین واقعیت، فكر و زبان ارتباط درستی صورت پذیرد محیط و علائم خوانا می شوند و پیام ها قابل فهم می گردند اما اگر این روند دچار مشكلی شود شاهد به هم خوردن توازن و آشفتگی ذهنی یا آلودگی بصری می شویم این در حالی است كه جامعه و محیط شهری امروز با اطلاعات ناهماهنگ و بی معنی اشباع شده است لذا اكثر نماهای شهری پیام های معنی داری ارائه نمی دهند چرا كه نمادها عمدتا دولتی هستند و كمتر بخش خصوصی در آن دخالت دارند البته بیشتر مشاركت های خصوصی نیز مخصوص نمادهای تجاری است كه چندان مناسب نیست.
مصطفی زاده: دیوارنگارهها بازنمایی از فرهنگ جامعه است
همچنین سومین نشست از سلسله برنامه های همایش علمی دومین دوسالانه دیوارنگاری شهر تهران با موضوع زندگی به سبك تایپوگرافی با سخنرانی علیرضا مصطفی زاده، استاد دانشكده هنرهای زیبا تهران برگزار شد.
در این نشست مصطفی زاده با اشاره به بازتاب گسترده فرهنگ، ادب و اعتقادات مردمی در عرصه هنر گفت: به طور حتم تاثیرات شگرف فرهنگ، ادب، اعتقادات و راه و روش هر ملتی را می توان در محیط زندگی آنها دید و جستجو كرد لذا در و دیوار شهرها بازگو كننده مسائلی هستند كه در نوع زندگی مردم آن سرزمین جاری است..
مصطفی زاده ادامه داد: طراحی گرافیك به سبك سوئیسی دارای خصایصی است كه ساختار گرایی، نظم هندسی، انسجام شبكه ای، حداقل استفاده از عناصر، صراحت و وضوح، كنتراست های قوی، اهمیت فضاهای خالی و حضور موثر تایپ را می توان از مهمترین آنها دانست.
مدرس دانشكده هنرهای زیبا بیان كرد: اگر بخواهیم نهایت و عصاره گرافیك كشور سوئیس را در جایی ببینیم باید به هلوتیكا مراجعه كنیم چرا كه این بخش نمونه كامل و دقیقی است كه می توان آن را با خط نستعلیق در ایران مقایسه كرد. در واقع نستعلیق در ایران به جایی رسیده است كه امكان كم یا زیاد كردن در آن نیست و این خط كمال خود را یافته است لذا هلوتیكا نیز نمونه مشابهی در فرهنگ سوئیسی به شمار می رود.
مصطفی زاده درباره نمود سبك سوئیسی در زندگی شهری گفت: عناصری نظیر نظم، سادگی، حذف زوائد، هماهنگی با معماری، خوانایی و كاربرد و گسترده از جمله مواردی هستند كه باعث نمود سبك سوئیسی در زندگی شهری و تاثیرگذاری آن بر جامعه شده اند.
وی توضیح داد: نظم و تعریف آن در آثار این كشور شامل مواردی نظیر رعایت تناسب و اندازه بین سازه و حمل نصب، فواصل نصب و انتخاب موقعیت مناسب می شود البته مساله سادگی آثار را نیز باید در استفاده از فرم های هندسی اولیه به همراه محدودیت رنگ ها دانست.
مدرس دانشكده هنرهای زیبا ادامه داد: ناگفته نماند كه به كارگیری كنتراس های مناسب نیز در تاثیرگذاری عنصر سادگی عملكردی قابل توجه دارد لذا استفاده از این بخش ها در كنار حذف زوائد و سایر ویژگی ها توانسته از این هنر ابعادی منحصر به فرد در جامعه به نمایش بگذارد.
مصطفی زاده بیان كرد: دیوارنگاری های شهری می توانند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر روند زندگی افراد تاثیر گذار باشند و به همین خاطر زندگی به سبك تایپوگرافی در كشوری نظیر سوئیس معنا می شود چرا كه این عنصر علاوه بر ترسیم فرهنگ این كشور توانسته بر آن تاثیرگذار نیز باشد.
براساس این گزارش، نشستهای همایش علمی دومین دوسالانه دیوارنگاری شهر تهران به همت سازمان زیباسازی شهرداری تهران و بامشارکت خانه هنرمندان ایران از ۲۴ لغایت ۲۶ اردیبهشت ماه در موضوعات مختلف و با حضور اساتید این رشته در خانه هنرمندان برگزار می شود.
کد خبر: 58263
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdsx0k.yt0j96a22y.html