مدیر داخلی پایگاه حفاظت و مرمت چغازنبیل و هفتتپه؛
آیا قدیمی ترین تصفیه خانه جهان در چغازنبیل است؟
21 اسفند 1390 ساعت 11:26
پیش از این باستان شناسان معتقد بودند قدیمیترین تصفیهخانه در چغازنبیل قرار دارد اما چندی است طی تحقیقات جدید فرضیه ای مبنی بر محل دفع فاضلاب بودن این مکان عنوان شده است.
به گزارش هنرنیوز، عبدالرحیم بنا ـ مدیر داخلی پایگاه حفاظت و مرمت چغازنبیل و هفتتپه ـ دربارهی سازهی آبی محوطه معبد چغازنبیل و فرضیه های موجود دربارهی آن اظهار کرد: دو فرضیه برای كانال آبی كه در چغازنبیل وجود دارد، مطرح است؛ فرضیه نخست از رومن گریشمن ـ باستانشناس فرانسوی ـ است كه این معبد را كاوش كرده است و اعتقاد دارد، آب رودخانهی كرخه توسط كانال ۴۵ كیلومتری به این معبد هدایت میشد و توسط دو حوض تصفیهخانه و ۹ آبراه طراحیشده، این آب تصفیه میشد.
وی اضافه کرد: بهتازگی فرضیهی جدیدی توسط گروهی از باستانشناسان مطرح شده است كه معتقدند، این سازه، تصفیهخانهی آب نیست، چون اثری از كانال ۴۵ كیلومتری هنوز پیدا نشده است.
بنا خاطر نشان کرد: این باستانشناسان اعتقاد دارند، این سازه با توجه به شیب موجود در محوطه، برای هدایت آبهای سطحی به خارج از محوطهی زیگورات بوده است.
وی با اشاره به این که برای تأیید این فرضیهها، برنامهی مطالعاتی از سوی پایگاه حفاظت و مرمت چغازنبیل و هفتتپه با همكاری «گنجینهی آب خوزستان» در حال انجام است؛تشریح کرد: این مطالعات شامل باستانشناسی، آبشناسی، مستندنگاری دقیق، لیزر اسكن و ژئوفیزیك است. بر این اساس میتوان مطالعات تكمیلی دربارهی این فرضیهها داشت و طرح حفاظت و مرمتی را برای این سازه تعریف كرد.
مدیر پایگاه حفاظت و مرمت چغازنبیل و هفتتپه با اعلام شروع مطالعات این سازه، از پنجماه پیش، خاطرنشان کرد: در هر صورت این سازه مرتبط با آب است؛ ولی درست بودن هریك از این فرضیهها به نتیجه مطالعاتی كه در حال انجام است، برمیگردد.
قديمي ترين و مهمترين سازه تاريخي آبي كشور و جهان به نام تصفيه خانه چغازنبيل در شهرستـان شوش و در كنـار زيگـورات چغـازنبـيل قـرار دارد.
پیش از این در نوشته های مربوط به این سازه آمده بود:« قدیمیترین تصفیهخانهی جهان در زیگورات دورانتاش (چغازنبیل) در شهرستان شوش قرار دارد كه پادشاههای عیلامی، ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد مسیح (ع) آن را ساختهاند.
آبرسانی به چغازنبیل یکی از شگفتیهای این معبد است. رود دز از نزدیکی چغازنبیل میگذرد ولی به دلیل اینکه این رود سطح دشت را فرسایش داده و بستر رودخانه در سطح پایینتری از سطح دشت است – در برخی مکانها ۶۰ متر پایین تر – امکان استفاده از آب این رود برای اهالی منطقه نبوده است .بنابراین شاه ایلامی اونتاش ناپیریشا دستور به ساخت کانالی به طول ۴۵ کیلومتر می دهد تا آب رود کرخه را که هم سطح زمین چغازنبیل بوده، به چغازنبیل برسانند. این آب پس از اینکه از هفت تپه عبور می کند به چغازنبیل می رسد ولی به دلیل اینکه آب کرخه پس از گذر از دشت خوزستان گل آلود است آب را در حوضچه های ته نشینی بزرگ و کوچکی می ریخته اند و با گذر از تنبوشه ها و استفاده از قوانین منسوب به فیثاغورث ، تصفیه کرده و گل آنرا جدا می کردند! »
کد خبر: 38472
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdxo0s.yt0j56a22y.html