گذری بر بازار تازه های نشر؛
سطوح جامعه شناختی و بقای هنر در کتاب «جامعه، هنر و اخلاق»
28 شهريور 1390 ساعت 13:07
«جامعه، هنر و اخلاق» اثر تام سارل، هفتمین مقاله از مجموعه مقالات گردآوری شده در کتاب ارزشمند «زیباشناسی فلسفی» توسط «آزولد هنفلینگ» است که توسط انتشارات فرهنگستان هنر (موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری«متن») منتشر شده است.
به گزارش هنرنیوز، به گفته ناشر این کتاب: «سرنوشت کتاب گویا به گونهای رقم خورده که بخش نخست آن حاوی سه مقاله یکجا در کتابی مستقل به چاپ برسد. بخش دوم و سوم به تفاریق در مجموعه مقالات «فلسفه هنر و زیبا شناسی» از سوی مؤسسه متن فرهنگستان هنر چاپ شد. مقاله هفتم ـ همین کتابـقبلا در کتابی مستقل به صورت ناقص به طبع رسیده بود که اینک، بابرگردان دیگر، افتادگیها نیز همگی در اینجا نقل میشوند».
تام سارل ابتدا سؤالاتی در رابطه با جامعه و هنر، از قبیل : اگر رواست که هنر با انتقاد از عادات و عرف مردم موجب رنجش آنان شود، منتها این آزار و رنجش را به ناروا از رهگذر حتک حرمت آنان یا توهین به مقدساتشان اعمال کند، پس حد و مرز نقد و توهین به مقدسات کجاست؟ به هنری که خود را همسو و همدل با جنایتکاران میداند چه ایرادی اخلاقی وارد است؟، طرح میکند سپس سوالات مرتبط با هنر و جامعه در عرصهی فلسفه سیاسی و مسایل اخلاقی و دین را تشریح کرده و مورد بررسی قرار میدهد.
سارل موضوعات اول مقاله را به حوزه سیاست اختصاص داده و پیامدهای اجتماعی هنر و نقش اجتماعی هنرمند را از منظر افلاطون و با اشاراتی به تألیفات «جمهوری» وی، مورد بررسی قرار داده و در این باب نوشته است: «جمهوری افلاطون یگانه کتاب در حوزه سیاسی است که در قبال وجوه مختلف آثار سوء هنر بر افراد جامعه موضع میگیرد.» نگارنده مقاله دیدگاههای افلاطون را در رابطه با جایگاه هنرمند در جامعهی عادل و جامعهی سالم و همچنین نظراتش را دربارهی انواع هنر مورد نقد قرار داده و دیدگاههای مخالف آرای او را نیز مطرح میکند.
موضوعات میانه کتاب در حوزهی دین است و سارل به گفته خود به نمونهای از رویکردی که تالستوی در کتاب «هنر چیست؟» مطرح کرده، پرداخته و نوشته است: « تالستوی در این کتاب تاریخچه نظریه زیباشناسی و حجم زیادی نقد هنریبحث انگیز به دست میدهد و نظر خود را درباره سست باوری مسیحی در طبقه فرادست اروپا از قرون وسطا تا سده نوزدهم و اخلاق مسیحی که بهزعم او هنر خوب در نشر آن سودمند است طرح میکند» و در ادامه میافزاید: «از نگاه تالستوی، هنر زبده یا خوب، در مفهوم وسیع کلمه، هنر «مسیحی» بود»، سپس نویسنده، با بیان دو پرسش شروع به انتقاد از تالستوی نموده و ایراداتی را نیز به او گرفته است.
نگارنده در حوزه عمومی نیز رسانهها، تلویزیون و چند سریال را مورد بحث قرار داده و در آخر راهکارهایی را تحت عناوین «مشارک اجتماعی، انتقاد و بیطرفی» و «مشارکت اجتماعی و تعهد به خویشتنداری» ارائه میدهد.
وی در این باب مینویسد: «دوام و بقای اشکال و قالبهای هنری مختلف در گرو بخشهای مختلف جامعه است که خواهان یا مخاطبان مشخص خود را دارند و در مواردی اهمیتشان همبسته تجربه مشترک همینهاست».
کتاب «جامعه، هنر و اخلاق» نوشته تام سارل استاد فلسفه، با ترجمه مسعود قاسمیان توسط فرهنگستان هنر (مؤسسهی تألیف،ترجمه و نشر آثار هنری) در بهار 90 و با شمارگان 2000 نسخه منتشر شده است.
کد خبر: 32180
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdzf0s.yt0xj6a22y.html