نگاهی بر تازه های نشر؛
«در باب شهریار» و اندیشه های ماکیاولی
14 مرداد 1391 ساعت 11:24
کتاب «در باب شهریار؛ تفسیر ۵۲ ایده طلایی از نیکولو ماکیاولی»، نوشته «تیم فیلیپس» با ترجمه «مریم تقدیسی» از سوی انتشارات ققنوس منتشر شد.
به گزارش هنرنیوز، امروزه کسی را که در راه کسب و حفظ قدرت دست به هر کاری از جمله دروغ و فریبکاری میزند را «ماکیاولیست» یا «پیرو ماکیاولی» میخوانیم. چرا که ماکیاولی سیاستمدار، شاعر، آهنگساز و نمایشنامه نویس مشهور ایتالیایی با تألیف کتاب «شهریار» در ۱۵۱۳م ایدههایی را درباره به دست آوردن قدرت و حفظ آن مطرح کرد که چگونگی عمل به این توصیهها اصول اخلاقی قراردادی را از دور خارج میکند. «فردریک کبیر، لویی چهاردهم، ناپلئون، بیسمارک و هیتلر همه توصیههای او را حفظ بودند و به خصوص ناپلئون اکثر اوقات به ایدههای او فکر کیکرد. بسیاری این کتاب را به عنوان کتابی برای راهنمایی ظالمان و ستمکاران محکوم کردهاند، و نیز انعکاسی از افکار و اعمال استالین، مائه تسه تونگ و همه ستمکاران تاریخ در آن آشکار است.»
اما ماکیاولی برای نوشتن کتاب «شهریار» دلایلی داشت، در واقع تألیف این کتاب واکنشی بود که او در مقابل دنیای آن روزگار نشان داد. ایتالیا در آن زمان ملغمهای از شهرا و ایالات بود که در مقابل حملات دشمنانشان بسیار آسیب پذیر بودند و ماکیاولی میخواست شهریاران کشورش قدرتمند باشند و ایتالیا با ثبات بماند.
تیم فیلیپس در این کتاب تلاش کرده تا ایدهها و جملات طلایی ماکیاولی را با توجه به شرایط جوامع و جهان کسب وکارامروز بررسی و تفسیری ملموس از آنها ارائه دهد. فیلیپس خود در معرفی کتابش مینویسد: «نیکولو ماکیاولی کتاب شهریار را در سال ۱۵۱۳ میلادی نوشت. او این کتاب را هنگامی نوشت که از کار اخراج و به مزرعه خانوادگی در خارج از فلورانس تبعید شده بود؛ و همین کتاب بود که لقب «پدر سیاست مدرن» را برایش به ارمغان آورد. ولی از مردی که معتقد بود هر کاری را باید به دلیل موجهی انجام داد، عجیب بود که نتوانست به دنبال نوشتن این کتاب کار دلخواهش را در زمینه سیاست فلورانس برای خود دست و پا کند. این کتاب، که تلفیق دقیقی از سوابق شخصی و راهنماییهای مختلف است، شبیه کتابهای امروزیِ خودیاری به نظر میرسد. مشکل اینجاست که بازار کتابهای خودیاری برای شهریاران، از رونق چندانی برخوردار نیست.»
همچنین در یادداشت ابتدایی کتاب میخوانیم: «همانگونه که آشکار است ماهیت غرب مدرن با ماکیاولی و اثر مشهورش شهریار آغاز و بر پایه و اساسی که وی میگذارد بنا میشود؛ پایه و اساسی که که به طور خلاصه با شعار «هدف وسیله را توجیه می کند» شناخته شده است... این کتاب نیز از آنجا که به تفسیر ایدههای مندرج در «شهریار» میپردازد، لاجرم برخی دیدگاههای ماکیاولیستی را که با اندیشههای دینی و اسلامی در تعارضند در بر میگیرد... مثلا آنجا که میگوید ضعفا وارث زمین نیستند. بدیهی است که این شیوهها و روشهای غیراخلاقی با آموزههای دینی و اسلامی هیچ سنخیتی ندارند و در دیدگاه اسلام هیچگاه وسیله هدف را توجیه نمیکند.»
«واقعبین باشید»، «ملایمت یا خشونت»، «بلند پرواز باشید»، «وقتش رسیده است»، «شراکت یعنی خطر»، «زیاد خوب نباشید»، «ناخن خشک باشید»، «ددمنش باشید»، «دنیای جالبی است» از جمله بخشهای مختلف از ۵۲ بخشی است که تیم فیلیپس در آنها به تحلیل و تفسیر ۵۲ توصیه از ماکیاولی پرداخته است.
در بخش ۱۳ کتاب با عنوان «از خودتان دفاع کنید» آمده است: «اگر قرار است زور بگویید، باید بتوانید با تنفر و خشم مردم هم کنار بیایید. بالاخره باید روزی زور بگویید، پس خودتان را گول نزنید که بعد از آن قربانیانتان شانه بالا میاندازند و بی تفاوت از کنارتان رد میشوند.»... «ماکیاولی میگوید اگر با افراد قدرتمند بد تا کنید، به سادگی نمیتوانید جبران کنید. باید شهامت آن را داشته باشید که تا ته خط بروید. او میگوید: «هرکسی که تصور میکند منافع موقعیت جدید باعث میشود افراد مهم زخمهای قدیمی را فراموش کنند در اشتباه است» احتمالا این حرف او برخاسته از تجربهایاست که در زمینه قرار گرفتن در دو طرف یک موقعیت به دست آورده است.»
همچنین در بخش ۲۹ با عنوان «ناخن خشک باشید» میخوانیم: «با ولخرجی در کوتاهمدت دویتان زیادی به دست میآورید، ولی هیچ کس بعدا به خاطر این موضوع از شما تشکر نمیکند.» ماکیاولی تصدیق میکند که «خوب است مردم تصور کنند شما فردی دست و دلباز هستید». ولی دقیقا چقدر «خوب» است؟ او میگوید برای شروع، بهتر است بیشتر از آنکه واقعا سخاوتمند باشید، سخاوتممند به نظر برسید. ولی واقعیت این است که سخاوت در رده خصوصیاتی قرارد ندارد که باعث ایجاد قدرت میشوند...»
کتاب «در باب شهریار؛ تفسیر ۵۲ ایده طلایی از نیکولو ماکیاولی» نوشته «تیم فیلیپس» با ترجمه «مریم تقدیسی» تلاشی است برای تفسیر ایدهها و نظریات ماکیاولی متناسب با جهان کسب و کار امروز که چندی پیش از سوی انتشارات ققنوس در ۱۷۴ صفحه و شمارگان ۲۰۰۰ نسخه، با قیمت ۴۵۰۰ تومان منتشر شده است.
کد خبر: 44420
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdzo0o.yt0ox6a22y.html