نگاهی بر برنامه های کتاب محور صدای جمهوری اسلامی ایران؛/2
رادیو! با ما کتاب بخوان
9 مهر 1392 ساعت 10:57
برخی از رادیو ها از جمله «رادیو ایران» با برنامه هایی نظیر: «چراغ مطالعه» و «شوقستان» تا اندازه ای دین خود را برای ترویج فرهنگ مطالعه و تبلیغ کتاب و کتاب خوانی به جامعه ایران ادا کرده اند و رادیو ایران را به عنوان یک شبکه رادیویی شناخته شده و پر مخاطب می توان از جمله تیم های موفق رادیویی دانست که به مقوله فرهنگ سازی به صورت کاربردی و موثر در جامعه می پردازد .
از دیگر رادیو های پر مخاطب می توان به «رادیو فرهنگ» اشاره کرد؛ این رادیو با تهیه و پخش برنامه هایی خاص در حوزه ادبیات سعی دارد سطح فرهنگی افراد جامعه را ارتقاء بخشیده و آن ها را به بحث کتاب و ادبیات علاقمند گرداند و با پخش برنامه ای با عنوان کتاب فرهنگ بصورت مستقیم به ترویج فرهنگ کتاب و کتاب خوانی مدد می رساند اما این رادیو با یدک کشیدن نام «فرهنگ» وظیفه سنگینی در جهت رشد فرهنگی جامعه به عهده داشته و انتظارات بیشتری را در زمینه فرهنگ سازی مطالعه که امروزه می بایست از مهم ترین اهداف اهالی رسانه محسوب شود با خود همراه خواهد داشت.
در این میان سیاست گذاران و برنامه سازان رسانه جمعی رادیو برای پر کردن شکاف میان انسان و کتاب اقدام به راه اندازی رادیوی تخصصی کتاب با رویکرد تقویت جبهه فرهنگی جامعه با استفاده از فرهنگ سازی مطالعه انجام داده و در حدود یک سال و اندی است که «رادیو کتاب» را افتتاح کرده اند .
«رادیو کتاب» با تامین ذائقه های گوناگون اقشار مختلف جامعه، ایجاد مناظره ها و جلسه ها و بحث های ادبی ، تشویق و اقناع مردم در جهت خواندن کتاب، کتاب خوانی رادیویی و برجسته سازی جذابیت های مطالعه برای ترویج فرهنگ مطالعه از روند امیدوار کننده ای برخوردار بوده و در راستای هموار نمودن موانع موجود بر سر راه کتاب خوان کردن مردم به فعالیت می پردازد .
از جمله آن معرفی کتابخانه های معتبر در شهر و مصاحبه مفصل با ریاست کتابخانه ها درباره ی شرایط عضویت و امکانات و اختیارات اعضاء بوده که به عنوان راه کاری برای مقابله با نخواندن کتاب به علت گرانی ارائه می شود .
«رادیو کتاب» با برنامه هایی نظیر دیباچه ، هزار برگ زرین ، با ناشران و معرفی کتاب و ... به عنوان یکی از کارآمد ترین ابزارهای شکل دهی و هدایت افکار عمومی به سمت مطالعه و کتاب به شمار می رود .
همچنین این رادیو با معرفی کتاب های حوزه کودک در صدد پیوند میان کتاب و کودکان که سرمایه های آینده فرهنگ هر کشور محسوب می شوند بر آمده است .
از دیگر اقدامات بجای رسانه جمعی رادیو توجه به نمایشگاه های کتاب از جمله نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است که این خود حرکتی موثر در جهت تبلیغ و ترویج کتاب و کتاب خوانی در جامعه و تقویت اشتیاق و انگیزه ی افراد برای مطالعه است .
با این که جامعه در عرصه مجازی پیشرفت های بسیاری داشته و گام های بلندی در دنیای تکنولوژی برداشته است و زندگی بشری از تحولی رو به رشد سود می برد ، همچنان کتاب و لزوم مطالعه که عمیق ترین و بیشترین اثر را بر ذهن مخاطب می گذارد در میان انسان ها و جوامع از جایگاه ویژه و مهمی برخوردار است و کتاب و کتاب خوانی در توسعه و شکوفایی یک کشور نقشی اساسی ایفا می کند .
بسیاری از رادیو ها با استفاده بسیار از کتاب خوانی در رسانه ی خود آگاهانه و یا غیر آگاهانه به ترویج کتاب های گویا می پردازند . درست است که کتاب های گویا برای استفاده بهینه و ارزشمند از زمان های غیر کارآمد مناسب هستند اما عملاً جایگزین مناسبی برای خواندن کتاب که با تفکر و اندیشه همراه است نخواهند بود .
از دیگر اقداماتی که رادیو می تواند برای هدایت افکار عمومی به سمت کتاب و مطالعه انجام دهد می توان به : بیان اثر بخشی کتاب در زندگی و فرهنگ انسان ، ارزش های مطالعه ، راه های دسترسی به کتاب ها و معرفی کتاب های ارزشمند و مفید اشاره کرد . که البته رادیو کتاب تا اندازه ای با برنامه های کاربردی خویش از عهده این مهم بر آمده است .
امروزه با توجه به فاصله میان افراد جامعه و فرهنگ کتاب و همچنین اهمیت بسیار کتاب در پیشرفت علمی _ فرهنگی جوامع ، انتظار می رود رسانه های همگانی از جمله رادیو تأکید و مانور بیشتر و مؤثرتری در زمینه تبلیغ وترویج مطالعه در جوامع داشته باشند و نیز می توانند با معرفی حوزه های کتاب در اینترنت ، وبلاگ های بی شمار، انواع نشریه های مجازی و انجمن های الکترونیکی گوناگون با محوریت کتاب مانند انجمن کتاب داری و اطلاع رسانی که افراد بسیاری از آن بی اطلاعند جامعه ی مدرنیته را با دنیای مطالعه و کتاب های مجازی آشنا نموده و دریچه ای برای ترویج فرهنگ مطالعه در فضای مجازی بگشایند و همچنین با ارائۀ اطلاعاتی در مورد کتاب های الکترونیکی که قابل نصب بر روی گوشی های موبایل هستند افراد پر مشغله را که در طول روز دسترسی کافی به کتاب ها و کتابخانه ها ندارند با نحوه استفاده و راه های دسترسی به اینگونه کتاب ها آشنا کرده و قدم دیگری در راه فرهنگ سازی مطالعه بردارند.
امید بر این است که استفاده از روش های نوین و کاربردی در اشاعه فرهنگ کتاب و کتاب خوانی در رسانه رادیو رو به فزونی گذاشته و این روند در سایر رادیو های پر مخاطب که جای خود را در زندگی مردم و جامعه پیدا کرده اند، از جمله «رادیو جوان» ، «رادیو پیام» و سایر شبکه های رادیویی گسترش یابد .
حدیثه سوختانلو
کد خبر: 64310
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdzs09.yt0of6a22y.html