بنيانگذاري قرائت و كتابت قرآن در سيره نبوي(ص)
26 مرداد 1389 ساعت 10:50
چاپ نخست كتاب «آيين قرائت و كتابت قرآن در سيره نبوي» نوشته محسن رجبي از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، از آنجا كه آموزش و ترويج قرآني در سيره و سنت نبوي همواره به مثابه آموزش و ترويج يك زبان مطرح بوده است، نويسنده در اين كتاب ميكوشد در حد بضاعت علمي خود، گرههايي كه از ديرباز درباره بنيانگذاري قرائت و كتابت قرآن مطرح بوده است را بگشايد.
از آغاز بعثت كه قرآن كريم با عنوان «كلامالله» و «خاتمالكتب» به تدريج بر قلب خاتمالنبيين نازل ميشد، پيامبر اكرم(ص) با آيه «و قرآنا فرقناه لتقراه علي الناس علي مكث و نزلناه تنزيلا(اسراء، آيه 106)» و به مقتضاي ابلاغ «هو الذي بعث فيالاميين رسولا منهم يتلوا عليهم آياته و يزكيهم و يعلمهمالكتاب والحكمة(جمعه، آيه 2)» موظف شدند در طول دوران رسالت خويش، ضمن «قرائت» و «تلاوت» آيات بر مردم، «كتاب» و «حكمت» را نيز به آنان تعليم دهند.
به اين ترتيب، تعليم قرآن به صورت «كتاب» نيز در شمار وظايف رسالت آن حضرت قرار گرفت و مانند رسالت و دعوت نبي اكرم(ص) جهاني و ابدي است و به هيچ زمان، مكان، نژاد و زبان خاصي محدود نيست و قرآن كريم كه آخرين كلام الهي، آخرين كتاب آسماني و سند نبوت خاتم پيامبران است، بايد تا ابد از گزند هرگونه تغيير، تبديل و تحريف در امان بماند و در دسترس همگان قرار گيرد، در ضرورت تدوين و تاليف آن در مجموعهاي منظم، منسجم، متقن و محكم، شكي باقي نميماند.
به دلايل مختلف، علم «قرائات» و «مرسومالخط» يا «رسمالمصحف» نقش بسيار مهمي در حفظ اصالت و جاودانگي قرآن داشت.
از ميان سوالهاي اصلي اين تحقيق ميتوان به اين كه آيا پيامبر اكرم(ص) در مقام ابلاغ، آموزش، ترويج و تثبيت قرائت قرآن، آن را به يك شكل و وجه يا با شكلها و وجوه مختلف، قرائت و اقرا ميفرمود؟ پيامبر خدا(ص) براي ابلاغ، آموزش و ترويج و تثبيت قرائت قرآن از چه روشها و شيوههايي بهره ميگرفت؟ رسول اكرم(ص) براي كتابت قرآن كريم چه تدابيري انديشيد و عملكرد اين بخش از رسالت آن حضرت چگونه بود؟ اشاره كرد.
پيشينه اين تحقيق را در كتابهاي سيره، حديث، تاريخ، تفسير و علوم قرآني، به ويژه در كتابهاي و رسايل مربوط به «علم قرائات»، «علم مرسومالخط» يا «رسمالمصحف» و «علم جمع و ترتيب قرآن» يا «تاريخ قرآن» ميتوان يافت.
همچنين با توجه به عدم تدوين علمي و جامع علوم قرآني؛ از جمله «نزول قرآن»، «اسباب نزول»، «مكي و مدني»، «ناسخ و منسوخ» و «جمع و ترتيب قرآن» كه بدون نگرشي تام به قرآن و آموزههاي سنت نبوي و تعاليم بزرگان صحابه و ائمه طاهرين(ع) تدوين شده است و به دليل فقدان نظام روششناختي دقيقي در تحليل و بررسي سنت و سيره نبي اكرم(ص) و متعارف نبودن مطالعه تطبيقي قرآن و سيره، به رغم وفور منابع سيره نبوي و گسترش نسبي مرزهاي دانش و تحقيق در علم قرائات و رسمالمصحف، نحوه بنيانگذاري پيامبر اكرم(ص) در دو حوزه قرائت و كتابت قرآن كريم، همچنان ناگشوده و حتي ناشناخته مانده است.
اين كتاب در سه بخش سامان يافته است. نزول قرآن، بنيانگذاري قرائت قرآن و آيين كتابت قرآن در سيره نبوي(ص)، عناوين بخشهاي سهگانه اين اثرند.
در انتهاي اين اثر، علاوه بر نتايج و پيشنهادها و كتابنامه، نمايهاي از آيات و روايات نيز درج شده است.
چاپ نخست كتاب «آيين قرائت و كتابت قرآن در سيره نبوي» در شمارگان 1200 نسخه، 380 صفحه و بهاي 60000 ريال راهي بازار نشر شد.
کد خبر: 15350
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdzs0f.yt0kk6a22y.html