هدا حدادی در گفتگو با هنرنیوز؛
دیگر شباویز نماینده تصویرگران نیست
8 شهريور 1391 ساعت 11:58
هدا حدادی تصویرگر کتابهای کودک و نوجوان در توضیح مشکلات ناشی از سوء استفاده ناشران از آثار تصویرگران گفت: ناشران باید روش خود را تغییر دهند؛ قراردادها باید اصلاح شود.
انتشارات شباویز در سیر همکاری خود با تصویرگران از قول خود تخطی کرده و حقوق قانونی تصویرگران را نادیده گرفته است. این موضوع سبب شده است تا تصویرگران شکوائیهای تنظیم کنند و از این ناشر در مجامع عمومی به شکایت بپردازند. این موضوع سبب شدهاست تا با هدا حدادی یکی از تصویرگران برجسته که سالها با انتشاراتشباویز همکاری کردهاست به گفتگو بنشینیم.
در ابتدا باید گفت انتشارات شباویز یکی از دهها نمونه از ناشرانی است که به عناوین مختلف حقوق نویسندگان و تصویرگران را نادیده میگیرند. چه عاملی سبب شدهاست تا شباویز مورد اعتراض تصویرگران باشد؟
حجم وابعاد این تضییع حقوق تصویرگران به شکلی بود که ما را واداشت تا پس از سال ها عکس العمل های فردی و مذاکرات خصوصی، در یک اقدام گروهی اعلام کنیم که مایل نیستیم تا این انتشارات نماینده ما در هیچ رخداد فرهنگی ای باشد.
حقیقت این است که چندین سال است که زمزمههایی مبنی بر سوء استفاده انتشارات شباویز به گوش میرسد.به باور شما برای اعتراض بر این رفتار امکان اقدامی پیش از این نبود؟ این همه انعطاف در مقابل سوء استفاده یک ناشر به چه دلیل است؟
همانطور که گفتم نویسندگان و تصویرگران زیادی تا پیش از این نیز اعتراض خود را تک به تک به ناشر اعلام کرده بودند و خواستار تغییر در نوع همکاری خود با شباویز شده بودند ،تعداد زیاد دیگری نیزعمر همکاری خود را با این انتشارات قطع کرده اند.چرا که احساس کرده اند عمر همکاریشان با این انتشارات به این شکلی که هست به سر آمده .تا پیش از این اگر انعطاف یا ملایمتی بوده به سبب امید به تغییر وضعیت بوده است.
انتشارات دولتی و غیر دولتی دیگری نیز هستند که آثار تصویرگران و نویسندگانشان را بدون اطلاع آنان در کشورهای دیگر به چاپ می رسانند. به عنوان یک تصویرگر راه حل این معضل چیست و چه مرجعی توان مقابله با آن را دارد؟
راه حل تغییر قراردادهاست. ناشران باید موظف شوند تا در صورت فروش کپی رایت کتاب به ناشر خارجی سهم نویسنده و تصویرگر را در نظر بگیرند.این حق،بسیار بدیهی است و حتی در کشورهای کوچک همسایه هم رعایت می شود.همچنین اصل اثر در همه جای دنیا متعلق به تصویر گر است که در کشور ما ناشران بسیاری اصل اثر را می گیرند و طبق قرارداد مالک اصل اثر می شوند .
این اشکالات قراردادی باید حل شود.تصویرگران باید هوشیار باشند و قرارداد هایی را امضا نکنند که به نفعشان نیست.اصل اثر یک قیمتی دارد و اجازه ی استفاده از فایل اثر یک قیمت دیگر.در قرارداد های ما این نکته رعایت نمی شود.این اشکال ما ست نه ناشران.اگر ما حقی می خواهیم باید برایش تلاش کنیم و من فکر می کنم که این اتفاق خوب در حال افتادن ا ست.البته در دو سه سال اخیر و با توجه به اینکه آثار دیجیتال زیادی تولید می شود ناشرانی هستند که دیگر علاقه ای به گرفتن اصل اثر ندارند و حتی آثار دستی را نیز بر روی سی دی دریافت می کنند.اما این مهم باید مکتوب و قانونی شود.
حسن انتشارات شباویز را در چه میدیدید؟ چه عاملی سبب شد تا شما و بسیاری دیگر از تصویرگران به همکاری با این ناشر متمایل شوند؟
حسن انتشارات شباویز حجم بالای تولید سالانه بود که الان نیست و تنها به چاپ تک نسخه های دیجیتال بسنده می کند.این حجم بالا می طلبید تا نیروهای فراوانی که جوان و خلاق بودند به این انتشارات مراجعه کنند و کتاب های خود را چاپ کنند. فضای شباویز پویا و پر انرژی بود و به واسطه ی روابط خوب بین المللی می توانست رابطی بین هنرمندان و ناشران بین المللی باشد. این محاسن همه ی ما را مجذوب خود می کرد اما هر رابطه ای داد و ستد خود را دارد و هر گاه شکل این رابطه فرسایشی شود و جهت منفعت به یک سمت متمایل شود و با مذاکره و مدارا هم به نتیجه نرسد ،ناگزیر پایان می یابد.
هدا حدادی متولد ۱۳۵۵ در تهران است. وی فارغ التحصیل کارشناسی گرافیک از دانشگاه هنر است و در حوزه هایی از جمله نویسندگی، شعر ، و تصویرگری فعالیت دارد.
وی جوایز متعددی را از آن خود کرده که از آن جمله ؛ کاندیدای جایزه ی آسترید لیندگرن ۲۰۱۱(سوئد)، جایزه افق های ویژه بولونیا ایتالیا ۲۰۱۰، جایزه ی بزرگ فستیوال تصویرگری بلگراد۲۰۰۸، پلاک طلای فستیوال براتیسلاوا ۲۰۰۶، جایزه سوم نمایشگاه تتریو(ایتالیا) ۲۰۰۶، جایزه تشویقی نوما ۲۰۰۲و ۲۰۰۸(ژاپن)، جایزه کتاب سال کودک و نوجوان قم ۱۳۹۰، جایزه ی کتاب رضوی (داستان)۱۳۸۹، جایزه اول جشنواره کتاب دفاع مقدس۱۳۸۷، جایزه دوم جشنواره کتاب دفاع مقدس۱۳۸۶، جایزه دوم جشنواره ادبیات کودک کاتا(هند) ۲۰۰۶ ، جایزه ی اول جشنواره ی کتاب کانون ۱۳۸۳، جایزه دوم جشنواره ی کتاب کانون ۱۳۸۱، جایزه دوم جشنواره مطبوعات در بخش داستان ۱۳۸۰، جایزه تشویقی جشنواره کتاب های درسی۱۳۸۳-۱۳۸۴ ، جایزه مخاطبین سروش نوجوان در بخش داستان ۱۳۷۹-۱۳۸۰، جایزه دوم جشنواره صلح و دوستی ۱۳۸۷در بخش داستان-جایزه سوم در بخش شعر، جایزه تشویقی جشنواره مولانا۲۰۰۷ ، دریافت لوح تقدیرفعالیت های فرهنگی از وزیر ارشاد وقت۲۰۰۴ ، دریافت لوح تقدیرو جایزه سفر به نمایشگاه بولونیا(ایتالیا)۲۰۰۸ از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد
دریافت لوح تقدیر شورای کتاب کودک ۱۳۸۱-۱۳۸۸ را می توان نام برد.
او هم چنین تا کنون سمت های مختلفی داشته که از میان آن ها می توان به ریاست هیات مدیره انجمن تصویرگران ۱۳۸۵-۱۳۸۷، نایب رییس انجمن تصویرگران ۱۳۸۳-۱۳۸۵، داور فستیوال تصویرسازی بلگراد در (سپتامبر) ۲۰۰۹، داور جشنواره کتاب سال کودک و نوجوان انجمن ناشران ۱۳۹۰-۱۳۸۹، داور جشنواره مقاومت ۱۳۸۹
داور جشنواره پرسش مهر ۲۰۰۶در بخش تصویرسازی، داور جشنواره امنیت ۲۰۰۷در بخش تصویرسازی
داور جشنواره راهیان نور ۲۰۰۷ در بخش داستان، داور جشنواره مطبوعات ۱۳۸۷-۱۳۸۵در بخش تصویرسازی، مدیر هنری پروژه مجموعه رمان نوجوان امروز (کانون پرورش)۱۳۸۸-۱۳۹۱، مدیر هنری پروژه شاهنامه۱۳۹۰-۱۳۹۱، مدیر هنری پروژه پیامبر در کانون پرورش۱۳۸۶-۱۳۸۷، مدیر هنری پروژه مولانا در کانون پرورش۱۳۸۷، مدیر پروژه ی تصاویر کتاب های درسی جشنواره سوم۱۳۸۶، سردبیر ویژه نامه مکتب مکتبی،انتشارات سازمان کتاب های درسی، مدیر هنری انتشارات مهاجر ۱۳۸۰-۸۱، تدریس در مدارس و آموزشگاه ها به مدت سه سال، عضو کارگاه تصویرگری براتیسلاوا با مدیریت دوشان کالای۲۰۰۴، عضو کارگاه تصویرگری نمایشگاه کتاب فرانکفورت ۸۵ با مدیریت اورسلا هولپ، مدیر کارگاه شورای فرهنگی بریتانیا در تهران با هدایت پاتریک بنسون از اعضای گروه تصویرگران مجیک پنسیل۱۳۸۶؛ عضو کارگاه تصویرگری غذاهای ایتالیایی –تهران۲۰۰۸، چاپ اثر در تقویم یونسکو۲۰۰۵، چاپ کتاب در کشور های :چین ،فرانسه،ایتالیا.
همکاری با نشریات زیر به عنوان تصویرگر ونویسنده: دوچرخه – رشدکودک- رشد نوآموز- رشد نوجوان- رشد جوان-- باران- کیهان –کتاب ماه-کتاب هفته – تندیس- شوکران- شاهد و .... اشاره کرد.
کد خبر: 45230
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdcdzx0o.yt0ks6a22y.html