یک قدم تا حذف از فهرست جهانی؛

طالبیان: مجتمع تجاری سرای دلگشا یک طبقه بیشتر از ارتفاع مجاز است

27 ارديبهشت 1393 ساعت 12:04

محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به تأکید مدیران شهری و میراث فرهنگی بر ثبت جهانی میدان مشق تهران، اظهار کرد:اگر مشکل سرای دلگشا حل نشود، امکان دارد که یونسکو مدیریت شهری تهران را قبول نکند و به‌دنبال آن، ثبت هر اثر از تهران در یونسکو با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهد شد.


به گزارش هنرنیوز، دیروز جمعه مسجدجامعی – رییس شورای شهر تهران- و محمدحسن طالبیان -معاون میراث فرهنگی کشور- از مجتمع تجاری در حال ساخت روی خرابه‌های سرای قاجاری «دلگشا» بازدید کردند. این درحالی است که فعالان حوزه میراث فرهنگی و کارشناسان این حوزه معتقدند به‌دلیل ارتفاع غیرمجاز این سازه که در حریم درجه یک کاخ گلستان قرار دارد این اثر ثبت جهانی شده گام به گام به قرار گرفتن در «فهرست در خطر» یونسکو نزدیک‌تر می‌شود و باید شاهد ماجرایی چون برج جهان‌نما و میدان نقش جهان بود.

به دلیل حساسیت موضوع چندی پیش و همزمان با حضور نماینده یونسکو مسعود سلطانی‌فر – رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری- در نامه‌ای خطاب به محمد باقر قالیباف - شهردار تهران- خواستار توقف عملیات اجرایی سرای دلگشا شد.

اما دیروز (جمعه، ۲۶ اردیبهشت ) نیز معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هنگام بازدید از این سازه در جمع خبرنگاران اعلام کرد که این ساختمان در حال حاضر یک طبقه بیشتر از ارتفاع مجاز ساخته شده است.

در حالی که هنوز طاقی های سرای دلگشا مربوط به دوره قاجار قابل رویت است مسئولین میراث فرهنگی و شهرداری منطقه ۱۲ بر ارتفاع مجتمع تجاری ساخته شده به جای سرای دلگشا اختلاف دارند تا آنجا که کارشناسان حوزه میراث فرهنگی این ارتفاع را بسیار زیاد می‌دانستند اماشهرداری منطقه ۱۲ و معاونت شهرسازی اعلام می‌کردند که این ارتفاع دارای حد مجاز است.

معاون میراث فرهنگی کل کشور پس از شنیدن این سخنان تأکید کرد که همه‌ی دستگاه‌های مدیریتی شهر تهران برای بیشتر نشدن ارتفاع این مجتمع که پس از تخریب سرای دلگشا به‌جای آن ساخته شد، به یونسکو متعهد هستند. براساس این تعهد، باید ارتفاع بخش جلویی این ساختمان تجاری که مقابل کاخ گلستان قرار دارد، ۵ / ۱۰ متر و  در بخش انتهایی مجتمع ارتفاع آن۱۲ متر باشد، در حالی‌ که در بخش انتهایی مجتمع تجاری سرای دلگشا، متأسفانه یک طبقه بیشتر از حد مجاز ارتفاع دارد و باید این مشکل هرچه زودتر حل شود.

طالبیان همچنین از ارسال مجدد پرونده‌ی سرای دلگشا در تاریخ ۳۱ اردیبهشت برای بررسی دوباره به دادگاه خبرداد و تأکید کرد:موضوع فقط تهران نیست، این بحث مربوط به همه‌ی ایران و ملت است. اگر این مشکل حل نشود، دیگر نمی‌توان هیچ اثری از تهران را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد. 

معاون میراث فرهنگی کل کشور افزود: وقتی اثری در یونسکو ثبت می شود، دو جنبه را در برمی گیرد. یکی ارزش های اثر و دیگری مدیریت اثر. ادامه این ساخت و ساز مدیریت آثار جهانی در ایران را با اما و اگرهای بسیاری همراه می کند.
 
سود مادی یک شخص یا منافع ملی 

او با اشاره به تأکید مدیران شهری و میراث فرهنگی بر ثبت جهانی میدان مشق در تهران، اظهار کرد:اگر مشکل سرای دلگشا حل نشود، امکان دارد که یونسکو مدیریت شهری تهران را قبول نکند و به‌دنبال آن، ثبت هر اثر از تهران در یونسکو با مشکلات زیادی روبه‌رو خواهد شد.

معاون میراث فرهنگی آگاه بودن سیستم قضایی نسبت به منافع کل کشور را شرط لازم دانست و تصریح کرد:‌ نباید سود مادی یک شخص، منافع ملی را زیرسوال ببرد. ‌مسلم است که ثبت جهانی کاخ گلستان مهم‌تر از سود یک فرد است.در صورت ادامه این ساخت و ساز سود یک شخص منافع بیت المال را به خطر می اندازد.
 
او اضافه کرد:امکان برگرداندن خطاهای گذشته وجود دارد، وگرنه در آینده، برای ثبت‌های جهانی با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌شویم.

وی در عین حال تأکید کرد: پرونده متخلفان حوزه میراث فرهنگی چه در دایره حقوقی و چه در بخش معاونت میراث فرهنگی وقت استان تهران در دست بررسی است و با متخلفان بدون هیچ‌گونه اغماضی برخورد خواهد شد. 


تأکید بر دفاع از حیثیت کاخ گلستان 

رییس شورای شهر تهران نیز در این باره توضیح داد: بر اساس آنچه شهرداری می‌گوید، در حال حاضر ارتفاع مجاز برای سرای دلگشا رعایت شده،‌ اما براساس صحبت‌های مسوولان میراث فرهنگی، اکنون یک طبقه به ارتفاع مجاز سرا اضافه شده است که این صحبت‌ها به بررسی نیاز دارد.

احمد مسجدجامعی تأکید کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری و شورای شهر تهران متعهدند تا از حیثیت کاخ گلستان در سطح جهانی دفاع کنند.

او اضافه کرد: در گذشته، خطاهایی از سوی سازمان میراث فرهنگی، شهرداری و قوه‌ی قضاییه رخ داده است، اما در حال حاضر این موضوع که شهرداری و سازمان میراث فرهنگی مقید به حفظ کاخ گلستان در فهرست میراث جهانی هستند، اهمیت دارد.

وی درباره چگونگی اعتماد به قول مالک سرای دلگشا درباره‌ی حفظ ارتفاع مجاز سازه در حال ساخت گفت‌: این اتفاق به بررسی نیاز دارد، هرچند شهرداری تهران ابزارهایی برای اعمال مدیریت خود در چنین زمان‌هایی دارد. 

قولی نمی دهم
به گزارش هنرنیوز برخی از خبرنگاران نیز دیروز موفق شدند تا سرمایه گذار مجتمع تجاری دلگشا را ببینند و با او درباره این موضوع صحبت کنند.این مالک که پیش از این نیز پاساژ رضا را ساخته است به خبرنگاران گفت: من با مجوز سازمان میراث فرهنگی و شهرداری ساخت و ساز در این بخش را آغاز کرده ام.  آن هم تا ارتفاع ۲۷ متر. اما برای اینکه با سازمان میراث فرهنگی هماهنگ باشم این ساختمان را تا ۱۵ متر ارتفاع ساختیم و قرار نیست بالاتر از آن برود. 

او تصریح کرد: چه کسی گفته من می خواهم تا ۲۷ متر برج بسازم. این شایعه ای است که رسانه ها برای من ساخته اند و از روزی که این بنا تخریب شد اعلام کردند این سرا قاجاری بوده است درحالی که هیچ نشانه ای از تاریخی بودن این بنا وجود ندارد.


او اضافه کرد: مستاجران این ملک به محض اطلاع از اقدام من جهت خرید ملک دست به ثبت این بنا زدند و  ظرف سه روز آن را در فهرست آثار ملی به ثبت رساندند.

مالک دلگشا در عین حال تصریح کرد:که من ارتفاع را از این بالاتر نمی برم اما در مورد یک متر جلوی پاساژ قولی نمی دهم.

او درباره رای دادگاه تجدید نظر هم گفت: سازمان میراث فرهنگی شکایت کرده است اما رای هر چه باشد قبول می کنیم.
 

اینجا چه قدمتی دارد؟!

او در پاسخ به این پرسش که شنیده ها حاکی از آن است شما به ماموران شهرداری پول های کلان و ماشین «بی ام وی» داده اید تا مجوز پاساژ داده شود، اظهار کرد: من ماشین «بی ام وی» به کسی نداده ام . من خودمم سوار «بی ام وی»  نمی شوم. 

این مالک همچنین با اشاره به ساخت پاساژ رضا اظهار کرد: تعجب می کنم مگر این پاساژ چه مشکلی ایجاد کرده است که آن دیگری ایجاد کند. در میدان شوش مجتمع تجاری استانداردی با سالن سینما ساخته ام تا جوانان پایین شهر برای رفتن به سینما با سه هزار واحد پارکینگ به بالای شهر نروند.

او بیان کرد: ما مقابل شهرداری و میراث فرهنگی نایستاده ایم به نحوی که قصد داریم تنها سه طبقه روی زمین و دو طبقه زیرزمین بسازیم. 

درپایان مالک سرای دلگشا به دیواره های سیمانی باقی مانده از سرای دلگشا در جلوی پاساژ اشاره کرد و افزود:
اینجا چه قدمتی دارد؟!


کد خبر: 71700

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdce7f8f.jh8z7i9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com