گفتوگو با شایستهتقدیر دوازدهمین جشنواره نقد کتاب در بخش کودک و نوجوان
شعبانی: نقد کتاب کودک و نوجوان پررنگتر از کتاب بزرگسال است
2 دی 1394 ساعت 13:54
مهدی شعبانی، منتقد ادبی، معتقد است نقد کتاب در حوزه کودک و نوجوان پررنگتر از حوزه بزرگسال است و فعالیت بیشتری در این بخش وجود دارد و بیشتر نقدها در حوزه بزرگسال جنبه ژورنالیستی پیدا کرده و به سوی نقد شفاهی رفته است.
به گزارش هنرنیوز؛مهدی شعبانی، محقق و نفر شایسته تقدیر در بخش کودک و نوجوان دوازدهمین جشنواره نقد کتاب، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره نقد «خطالرسم عاشقی» اظهار کرد: این نقد درباره مجموعه ۴ جلدی «عاشقانههای ایرانی» است که از سوی تعدادی نویسنده و زیر نظر سیدنوید سیدعلی اکبر برای گروه سنی نوجوان توسط نشر افق منتشر شده است. این مجموعه شامل چهار داستان کلاسیک است که دو داستان از مثنوی معنوی یکی از منظومه «همای و همایون» خواجوی کرمانی و یکی از الهینامه عطار برگرفته و بازنویسی شده است و چون هر ۴ جلد زیر نظر یک ویراستار بوده است در هر کدام از کتابها یک سری ایرادات تایپی، املایی و رسمالخطی وجود دارد به گونهای که در برخی قسمتها از رسمالخط ذوقی و در برخی از رسمالخط فرهنگستانی استفاده شده است. همچنین در بعضی جملات از کلمات سخت و سنگین استفاده شده که کاربرد آن برای گروه سنی نوجوان مطلوب نیست.
وی اضافه کرد: اصولا یک منتقد باید به سراغ نقد کتابهایی برود که واقعا ارزشمند باشد. این مجموعه نیز به دلیل بازنویسی عاشقانههای کلاسیک ارزشمند است اما ایراداتی بر آن وارد است.
شعبانی در ادامه درباره وضعیت نقد آثار کودک و نوجوان گفت: در کشور ما نسبت منتقدان به نویسندگان یک درصد است و به ازای هر ۱۰۰ کتابی که منتشر میشود یک کتاب نقد میشود. باید به نقد کتاب توجه بیشتری شود زیرا منتقد به دیدهشدن کتاب و نویسنده کمک میکند و هرچه سختگیرتر باشد برای نویسنده نیز بهتر است. نقدی که یک منتقد مینویسد نه تنها به درد نویسنده اثر میخورد بلکه سبب افزایش اطلاعات و آگاهی افرادی میشود که تازه وارد حوزه نویسندگی شدهاند. آنها میتوانند به ایرادات آثار دیگران پی برده و در بهبود کارشان استفاده کنند.
نقد کتاب در حوزه کودک و نوجوان پررنگتر از حوزه بزرگسال است
این منتقد ادبی ادامه داد: نقد کتاب یکی از مهمترین موضوعاتی است که در جامعه مورد نیاز است اما به آن توجه نمیشود. به عنوان مثال در جشنواره نقد کتابی که دیروز برگزار شد اصلاً نقد کتاب در حوزه شعر یا فلسفه نداشتیم که جای تأسف است که ما با وجود تولید انبوه کتابهای شعر و فلسفه نقدی در این حوزه نداشته باشیم. شاید این مساله نشان دهنده عدم وجود آثار جاندار در این حوزه باشد.
شعبانی همچنین بیان کرد: نقد کتاب در حوزه کودک و نوجوان پررنگتر از حوزه بزرگسال است و فعالیت بیشتری در این حوزه وجود دارد زیرا با وجود تعداد مجلات کمی که در حوزه کودک و نوجوان اقدام به ارایه و انتشار نقد کتاب میکنند، تعداد نویسندگان و منتقدانی که برای آنها مطلب میفرستند بسیار زیاد است. اما با وجود تعداد زیاد مجلاتی که به نقد آثار بزرگسال میپردازند، نویسندگان کمتری برای این مجلات مطلب میفرستند و بیشتر نقدها در حوزه بزرگسال جنبه ژورنالیستی پیدا کرده است. از دیگر عوامل کاهش نقد مکتوب در حوزه بزرگسال این است که نقد در این حوزه بیشتر به سوی نقد شفاهی رفته است و ما نقد مکتوب در این حوزه کم داریم.
کد خبر: 86650
آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdce7p8v.jh8pni9bbj.html