معاون صنایع دستی کل کشور:

برنامه پیشنهادی ششم توسعه به هیچ وجه مورد رضایت اهالی صنایع دستی نیست/ پیشنهاداتمان را شنبه به سازمان مدیریت ارائه می‌کنیم

28 آذر 1394 ساعت 3:33

درحالی برنامه پیشنهادی ششم توسعه از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارائه شده که کوچکترین توجهی به حوزه صنایع دستی که در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری برآن تأکید شده است، در این پیش برنامه دیده نمی‌شود، این درحالی است که قشر شریف و هنرمند صنایع دستی امیدهای بسیاری به برنامه ششم توسعه داشت تا بتواند گشایگر کلاف در هم پیچیده این حوزه همیشه مظلوم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد.


به گزارش هنرنیوز؛ با ارائه برنامه پیشنهادی ششم توسعه از سوی سازمان مدیریت موجی از نگرانی اهالی صنایع دستی را فرا گرفت چرا که صنعتگران و متخصصان این حوزه امید زیادی به اصلاحات قانونی و پیشبرد اهدافشان از طریق این برنامه داشتند. عدم توجه به این حوزه در برنامه مذکور سبب شده تا هنرمندان خواستار تحقق تأکیدات رهبری در سیاست های ابلاغی برنامه ششم توسعه شوند و از رییس جمهور و مسوولان ذی ربط در دولت بخواهند با نادیده گرفتنشان در این برنامه امیدشان را ناامید نکنند.

خرسندی از سیاست‌های ابلاغی رهبری

بهمن نامور مطلق درباره عدم گنجاندن موضوع صنایع دستی در متن لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه از سوی سازمان مدیریت به دولت در گفت و گو با خبرنگار هنرنیوز گفت: ما اجازه نمی‌دهیم این برنامه با بی‌توجهی به صنایع دستی به تصویب برسد. هنوز امیدمان را از دست ندادهایم و تا آخرین لحظه تلاش می کنیم . روز نخست هم اعلام کردم من نگران اهالی صنایع دستی نیستم بلکه نگران برنامه‌ریزان دولتی هستم تا این که مقام معظم رهبری در سیاست‌های کلی ابلاغی برنامه ششم توسعه به دولت در بند ۵۱ برحمایت از صنایع دستی تأکید کردند که همه اهالی صنایع دستی از این توجه بسیار خرسند شدند اما همچنان این نگرانی وجود داشت که برنامه‌ریزان دولتی اهمیت این موضوع را درک نکنند و با توجه به مشکلات متعدد در حوزه‌های گوناگون برای صنایع دستی اهمیتی شایسته و بایسته قائل نشوند.

۱۰۰ جلسه برای برنامه ششم

وی با اشاره به تشکیل کمپین حمایت از صنایع دستی در برنامه ششم توسعه از سوی هنرمندان که حمایت معاونت صنایع دستی را نیز در بر داشت و با تأکید بر تشکیل بیش از ۱۰۰ جلسه در این حوزه گفت: این جلسات با حضور نمایندگان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ، متخصصان، کارشناسان، بخش‌های خصوصی و... برگزار شده است که نهایتاً ما یک حکم با چهار تبصره صادر کردیم . در صورت اجرای این حکم اوضاع برای صنایع دستی نسبتاً بهتر می‌شد، هرچند این حکم حداقل‌ها را در بر می‌گرفت. اما متأسفانه سازمان مدیریت که در جریان کار هم بود، این موضوع را نادیده گرفت و مسوولان مربوطه گفتند ما در برنامه‌ای که ارائه کردیم خواهان دریافت مجوز از مجلس هستیم اما پیشنهادات شما در بخش صنایع دستی شامل مجوز برنامه‌ای نیست و معاونت صنایع دستی برای برنامه‌هایش باید مجوز قانونی بگیرد. به عبارتی نیازهای این بخش موقتی نیست و نمی‌توان آنها را در برنامه گنجاند.

ای کاش ما هم مانند صنایع دستی دیده نمی‌شدیم؟!

معاون صنایع دستی کل کشور با اشاره به مکدر شدن احوالات هنرمندان و مسوولان صنایع دستی نسبت به برنامه پیشنهادی ششم توسعه توضیح داد: در این برنامه نه تنها صنایع دستی که حوزه میراث فرهنگی هم دچار مشکل شده است چرا که مسوولان و متخصصان آن بخش نیز نگران واگذاری بناها به شهرداری‌ها و ...هستند و حتی اظهار می کردند ای کاش در این برنامه ما را هم مانند صنایع دستی نمی‌دیدند نه این که حوزه میراث فرهنگی را فقط در بخش واگذاری به غیر ببینند، پس با یک نگاه اجمالی درمی‌یابیم به طور کلی وضعیت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این برنامه خوب نیست و مختص به یک حوزه هم نیست و احتمالاً همه حوزه‌های سازمان گله و شکایت‌های خاص خود را دارد.

برنامه‌ای که چهار« نه» را در بر می‌گیرد

وی با تأکید بر این که برنامه فعلی صرفاً برای مجوزها است و هنوز نهایی نشده است، گفت: یک برنامه راهبردی در ادامه این پیش برنامه خواهد رفت. نکته دیگر آن که این پیش برنامه نه با توجه به سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و نه با توجه به اقتصاد مقاومتی و نه خواست هنرمندان و کارشناسان تهیه شده است.

اعتراض مسوولان سازمان و پیگیری سلطانی‌فر

او تشریح کرد: روز چهارشنبه (۲۵ آذر) بنده و آقایان طالبیان( معاون میراث فرهنگی) و حسینی مکارم (معاون توسعه مدیریت) به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی رفتیم و توانستیم با اقای واعظ مهدوی معاون آقای نوبخت (رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور) ملاقات کنیم و چندین ساعت گفت و گو کردیم. مقرر شد روز شنبه( ۲۸ آذر) باز پیشنهادات جدیدمان را بفرستیم. احتمال این که خواسته‌های سازمان در برنامه گنجانده شود، وجود دارد. همچنین تقاضای یک جلسه فوق‌العاده در خود سازمان کردیم. بنده هم اعتراض معاونت، کارشناسان و هنرمندان صنایع دستی را در دو نامه خدمت آقای سلطانی‌فر( معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) ارائه کردم . ایشان هم گلایه‌ها را به سازمان مدیریت انتقال داده‌اند و از سوی دیگر جلسه روز شنبه را برای پیگیری همین موضوع برگزار خواهند کرد.

اعتراض خودجوش هنرمندان صنایع دستی

نامور مطلق همچنین از ابراز تأسف و نگرانی هنرمندان صنایع دستی و واکنش آنها نسبت به این موضوع خبر داد و افزود: شنبه یک اجتماع بزرگی از هنرمندان در اعتراض به این پیش طرح قرار است به صورت خودجوش برگزار شود. اما خوشبختانه این پیش طرح است و هنوز قطعی نشده است. با این وجود تأکید می‌کنم که برنامه پیشنهادی ششم توسعه به هیچ وجه مورد رضایت اهالی صنایع دستی نیست.

وی با بیان این که خوشبختانه در چند ماهه اخیر توانسته‌ایم صنایع دستی خودمان را به جهان نشان دهیم و عنوان شهر جهانی صنایع دستی و فرش (اصفهان و تبریز ) و شهر خلاق صنایع دستی (اصفهان) را دریافت کنیم، اظهار کرد: در این حوزه حرکت‌های جدی انجام شده و کم کم توانسته‌ایم به بازارهای جهانی بازگردیم هرچند این حرکت به دلیل کمبود اعتبار و نبود قوانین مناسب به کندی صورت می‌گیرد.

او اضافه کرد: حال با نادیده گرفته شدن صنایع دستی در برنامه ششم تمام زحمات یکی دو ساله ما بر باد می‌رود.

معاون صنایع دستی با بیان این که همواره معتقد بوده برنامه ششم توسعه یک فرصت تعیین کننده برای صنایع دستی است، ادامه داد: با برنامه تهیه شده از سوی کارشناسان معاونت صنایع دستی این حوزه به یک جهش خواهد رسید که در صورت عدم توجه به آن کشور تا حد زیادی صنایع دستی ‌اش را برای همیشه از دست خواهد داد.

اختیارات صنایع دستی را بازگردانید

وی درباره موضوعات پیشنهادی مورد تأکید اهالی صنایع دستی در این برنامه اظهار کرد: ما می خواستیم یکسری از اختیاراتی که در گذشته از دست دادیم ، دوباره بدست آوریم. اختیاراتی که در گذشته به صنایع دستی داده شده مربوط است به پیش از ادغام که با شرایط پس از ادغام به هیچ وجه هماهنگی ندارد و به همین جهت فعالیت‌های امروز ما با اختیارات امروز ما یکسان نیستند و این اختیارات کمک چندانی به صنایع دستی نمی‌کند. به طور مثال ما امکان ساماندهی به فعالیت‌های صنایع دستی در سطح کشور را نداریم . ما نمی‌توانیم آنطور که باید یک مجوز برای نمایشگاه‌های خودمان صادر کنیم.

اگر بخواهیم توافق‌نامه بنویسیم...

معاون صنایع دستی اضافه کرد:به همین جهت ما بیش از هر چیزی دنبال اختیارات بودیم. دوم آن که ما می‌خواهیم در برنامه ششم وضعیت صنایع دستی را از یک نقطه «الف» به یک نقطه «ب» برسانیم که نیاز به حضور جدی ما و حمایت این حوزه در برنامه ششم دارد. صنایع دستی چون در این برنامه دیده نشده اگر هم بخواهیم از این پس توافق‌نامه‌ای بفرستیم و درخواست کمکی بکنیم هیچ محل قانونی برای آن وجود نخواهد داشت.

خواهان حمایت لازم برای تحقق برنامه ششم هستیم

او اظهار کرد: به طور مثال ما می‌خواهیم که اعتبارات حوزه صنایع دستی نهادینه و رسمی شود و دولت اعتبارات مخصوصی را برای این حوزه بگذارد. وقتی در برنامه ششم هیچ بندی درباره صنایع دستی نداشته باشیم در بودجه‌های سالانه هم نمی‌توانیم به دنبال اعتبارات برویم . بنابراین خواهان بازنویسی اختیارات هستیم تا بدین شکل آنها را به« وجود» تبدیل کنیم. ما خواهان حمایت لازم برای تحقق برنامه ششم هستیم. برای این حمایت‌ها فرضاً صنایع دستی باید در بخش توسعه روستایی، مشاغل خانگی، توسعه صنایع خلاق دیده شود. اگر اینها در برنامه ششم دیده شوند ما می‌توانیم بر اساس این دیده شدن طرح بدهیم. فرضاً برای توسعه روستایی به طور مثال n مقدار اعتبارات بگیریم. وقتی خود توسعه روستایی در برنامه دیده نشود مسلماً به دنبال تخصیص اعتبار و بهتر کردن وضعیت هنرآن هم نمی‌توان رفت.

ضرورت توجه به تسهیلات

نامور مطلق باردیگر بر ضرورت تعیین اختیارات و اعتبارات و گنجاندن بندهایی بر همین اساس در برنامه ششم در حوزه صنایع دستی تأکید و تصریح کرد: تسهیلات هم نکته ضروری دیگری است که باید در برنامه بدان توجه شود مانند وجود تسهیلاتی در مبارزه با کالاهای قاچاق، مدیریت بخش حمل و نقل کالا، گمرک کالاهای مرتبط با حوزه صنایع دستی که همه اینها منوط به دیده شدن صنایع دستی در برنامه ششم است وقتی دیده شویم ، می‌توانیم برنامه ارائه و تقاضای کمک کنیم.

برنامه ریزان دولتی با تدبیرشان امید را به صنعتگران بازگردانند

معاون صنایع دستی اظهار کرد: کمک به صنایع دستی کمک به کل کشور است. سرمایه‌گذاری در این حوزه ، سرمایه‌گذاری و سودآوری جدی برای دولت به همراه دارد اما متأسفانه برنامه‌ریزان دولت اهمیت این موضوع را درک نمی کنند به این شکل زمینه‌ساز تضعیف صنایع دستی و دولت می‌شوند. شاید برای برنامه‌ریزان؛ صنایع دستی نسبت به سایر موضوعات از حساسیت چندانی برخوردار نباشد اما تغییرنگاه آنها صنایع دستی این کشور را نجات می‌دهد و امید را به این حوزه باز می‌گرداند.

از مجلسیان هم انتظار کمک داریم

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه مسوولانی که در سازمان مدیریت حضور دارند ، تصویر روشنی از صنایع دستی و هنرمندان محجوب و متین و زحمتکش آن ندارند. اگر حتی سیاست‌های ابلاغی رهبری هم در این برنامه رعایت شود برای این حوزه بسیار مفید است. امیدوارم دولتی‌ها به کمک هنرمندان و صنعتگران بیایند و یاریگر این دستان نگران و امیدوار باشند. ما این موضوع را از طریق مجلس شورای اسلامی هم پیگیری خواهیم کرد تا بتوانیم نقایص را برطرف کنیم.

به گزارش هنرنیوز؛ ستاد برنامه ششم پیشتر جزئیات لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه را مصوب کرده و سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز پیش نویس این لایحه را برای تصویب نهایی در اختیار دولت قرار داده است که هم اکنون در حال بررسی و نهایی شدن جهت ارائه به مجلس شورای اسلامی است. بر اساس شنیده‌ها این برنامه تا ۱۰ روز آینده به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد.


کد خبر: 86380

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdce7x8v.jh8pvi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com