با افتتاح نمایشگاه «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» مطرح شد

پرفورمنس آرت را می توان به شعر نزدیک دانست

8 بهمن 1390 ساعت 17:00

هاشمی در با افتتاح نمایشگاه «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» گفت: پرفورمنس آرت را می توان به شعر نزدیک دانست .



نمایشگاه عکس امید هاشمی از نمایش «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» به کارگردانی رابرت ویلسون عصر روز چهارشنبه ۵ بهمن ماه با حضور محمدعلی دشتگلی سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی و جمعی از هنرمندان در تماشاخانه ایرانشهر خانه هنرمندان ایران افتتاح شد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از  پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر؛ نمایشگاه عکس نمایش «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» به کارگردانی رابرت ویلسون و با بازی مارینا آبراموویچ که توسط امید هاشمی عکاسی شده ، عصر روز چهارشنبه ۵ بهمن ماه افتتاح شد. این نمایشگاه در برگیرنده ۳۰ قطعه عکس از این اجرای رابرت ویلسون است که توسط امید هاشمی دانشجوی دکتری فیزیکال تئاتر و پرفورمنس آرت سوربون فرانسه، برای اولین بار در جشنواره تئاتر فجر برپا شده است.
در افتتاح این نمایشگاه محمدعلی دشتگلی سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی، رحمت امینی دبیر سی امین دوره جشنواره تئاتر فجر و هنرمندانی همچون، آتیلا پسیانی، محمودرضا رحیمی، رامین اعتمادی بزرگ و...حضور داشتند.
همچنین به مناسبت برپایی این نمایشگاه نشست «چالش های پرفورمنس آرت، تئاتر تجربی، نگره های جدید»؛ با حضور امید هاشمی که دستیار و همکار رابرت ویلسون کارگردان نمایش«مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» است، صبح روز پنجشنبه ۶ بهمن ماه در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برپا شد.
در ابتدای این نشست امید هاشمی با اشاره به موضوع چالش برانگیز پرفورمنس آرت در هنر روز دنیا گفت:« پرفورمنس آرت را می توان برای یک تعریف کلی به شعر نزدیک دانست، زیرا در پرفورمنس اتفاق وجود دارد، ولی روایت وجود ندارد. البته نمی توان پرفورمنس را در یک قالب کلی قرار داد، زیرا تعریف دقیق باعث بسته شدن این هنر می شود، از همین رو است که به تعریف مارینا آبرامویچ، پرفورمنس تعریف مشخصی ندارد اما ساختار دارد.»
وی افزود:« پرفورمنس نامحدود است و از لحاظ تعریف در یک کادر نمی گنجد؛ ضمن اینکه هر اجراگر کادر مشخص خود را دارد. اساسا تعریفی از پرفورمنس وجود ندارد زیرا در سیر تکامل این هنر بارها از تعریف های مشخص عبور شده است. اما در یک تعریف کلی در پرفورمنس محوریت بدن وجود دارد و اجراگر نقش بازی نمی کند بلکه زندگی را ارائه می دهد.»
هاشمی با اشاره به نمایشگاه عکس نمایش «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» به کارگردانی رابرت ویلسون گفت:« برخورد با هنر اجرا به دو گونه است. اول ارتباط مستقیم مخاطب با پرفورمنس و اجرا و دوم ارتباط با واسطه مانند دوربین عکاسی یا فیلمبرداری یا باز اجرا اثز است که هدف برگزاری این نمایشگاه، معرفی این پروژه نمایشی به مخاطبان ایرانی است.»
وی در ادامه به طریقه شکل گیری این پروژه نمایشی اشاره کرد و گفت:« مارینا آبرامویچ که یکی از بزرگان پرفورمنس آرت است، در جوانی یکی از نمایش های رابرت ویلسون، که او نیز از بزرگان هنرهای تجسمی و تئاتر است را دیده و شیفته کار ویلسون می شود. مارینا که متعقد است آخرین اثر هنری یک هنرمند مراسم تدفین اوست، در سال ۲۰۰۷ از ویلسون می خواهد که مراسم تدفین اش را او برگزار کند. ویلسون پس از یک سال به آبرامویچ می گوید حاضر است این پروژه را اجرا کند اما در زمانی که مارینا زنده است.»
هاشمی ادامه داد:« این اساس شکل گیری نمایش«مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» بود. این پروژه در سال ۲۰۰۸ با تعریف
خاطرات مارینا و نگارش آن آغاز و در سال ۲۰۰۹ طرح هایی بر اساس آن زده می شود. اجرای ابتدایی این اثر بر اساس کتابچه اول در سال ۲۰۱۰ در مادرید آغاز می شود و به مرور با تغییر کلی که توسط رابرت ویلسون صورت می گیرد کتابچه دومی نگاشته و در ماه ژوئن ۲۰۱۱ این اثر در منچستر اجرا شد.
این هنرمند درباره شیوه کاری مارینا آبرامویچ به عنوان یک هنرمند اجراگر و رابرت ویلسون با انگاره های نمایشی که دارد، گفت:« اساسا مارینا با اجرای نمایشی مشکل داشت، اما ویلسون تاکید بر نمایشی بودن این اثر داشت. البته توانایی بالا آبرامویچ این امکان را فراهم کرد که او در اختیار کارگردانی همچون ویلسون باشد و با توجه به اینکه مارینا به طور کلی از اجرای یک نقش اکراه داشت، اما در این نمایش به بازی نقش مادر و خودش پرداخت.»
این نشست با قرائت مانیفست مارینا آبرامویچ از تعریف زندگی هنرمند به پایان رسید.
لازم یه یادآوری است، پروژه نمایش «زندگی و مرگ مارینا آبراموویچ» از سال ۲۰۰۸ بر اساس خاطرات و روز شمار زندگی و عکس های مارینا آبراموویچ آغاز شد و در سال ۲۰۱۰ برای اولین بار در ورک شاپی در شهر مادرید اجرا شد. همچنین این اثر برای اولین بار در جولای سال ۲۰۱۱ (مردادماه ۱۳۹۰) در شهر منچستر به صحنه رفت.
نمایشگاه عکس نمایش «مرگ و زندگی مارینا آبراموویچ» به کارگردانی رابرت ویلسون با عکاسی امید هاشمی تا ۱۱ بهمن ماه در سالن انتظار تماشاخانه ایرانشهر میزبان علاقمندان است.
شایان ذکر است؛ رابرت ویلسون، متولد ٤ اکتبر ١٩٤١ در تگزاس آمریکا است. ویلسون در کودکی دچار نوعی عقب ماندگی زبانی بود و در هفده سالگی بر این بیماری غلبه کرد. او اولین درس های خود را در مدرسه ی تئاتر برای کودکان در زادگاهش فرا گرفت و در دوره دانشجویی در پروژه های مختلف تئاتری شرکت کرد . ویلسون یکی از پرکارترین و جهانی ترین کارگردانان تئاتر معاصر جهان است. پروژه های او در اکثر کشورهای جهان به روی صحنه رفته است. ویلسون همچنین نقاش و مجسمه ساز نیز هست و بیش از ٦٠ نمایشگاه از آثار او در جهان برگزار شده است.
از سویی دیگر مارینا آبراموویچ پرفورمنس آرتیست صربستانی که از او به عنوان "مادر هنر اجرا" نام برده می شود از سال ۱۹۷۰ میلادی به هنر اجرا روی آورد. اجراهای او شخصی و به لحاظ فیزیکی پرمخاطره هستند. او در اجراهای خود کنش های زندگی روزمره و در عملکردهای عادی زندگی را ملاک قرار می دهد تا به این وسیله قدرت نهفته در این اعمال را افشا کند. اغلب آثار آبراموویچ از خطرناک ترین اجراهای دنیا هستند و مشارکت تماشاگران و حس خشونت بالقوه آنها را مورد هدف قرار می دهد.
سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری رحمت امینی از تاریخ ۵ تا ۲۲ بهمن سال جاری در تهران و استان های البرز، گلستان، کرمانشاه، لرستان و خراسان شمالی برگزار می‌شود.
براي دريافت اطلاعات بيشتر به سايت جشنواره تئاتر فجر www.fitf.ir مراجعه كنيد.


کد خبر: 36330

آدرس مطلب: http://www.honarnews.com/vdce7x8x.jh8pxi9bbj.html

هنر نیوز
  http://www.honarnews.com